, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεμελής Ιερισσιώτης: Ο φύλακας – άγγελος της Χαλκιδικής

Της Βιβής Ανδρίτσου
Ο Θεμελής Ιερισσιώτης, είναι άνθρωπος της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ομάδας, χωρίς να προβάλει το έργο του. Είναι εδώ και δώδεκα χρόνια  εθελοντής διασώστης, μέλος της ελληνικής ομάδας διάσωσης και  δηλώνει διαθεσιμότητα σε 24ωρη βάση, με σκοπό να βοηθήσει σε ένα επείγον περιστατικό. Έχει μετατρέψει το όχημα του με ίδια κεφάλαια , σε αυτοκίνητο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά περιστατικά. Διαθέτει γνώσεις, αντοχές,  ψυχραιμία, ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα  με έναν εξωτερικό απινιδωτή, αλλά κυρίως, διαθέτει ψυχή.
Ο κ. Ιερισσιώτης, ζει στη Φούρκα του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η περιοχή είναι πανέμορφη, τουριστική, αλλά οι δομές υγείας δεν είναι ικανοποιητικές με αποτέλεσμα πολλά κενά και παραλείψεις να καλύπτονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας (ΣΦΕΜΥΚ), που  εδώ και έξι χρόνια ,με κάθε τρόπο ενισχύει τις δομές υγείας. Είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος Χαλκιδικής και  διαθέτει εκπαίδευση και πιστοποίηση στην παροχή Α΄ βοηθειών. Έχει σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές από πνιγμό, ανακοπή, τροχαία και προσφέρει αφιλοκερδώς και αθόρυβα τις υπηρεσίες του με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το συνάνθρωπο.«Μου έφεραν στα χέρια ένα παιδάκι 1,5 χρονών που δεν ανέπνεε και το επανέφερα στη ζωή». Δεν υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για έναν άνθρωπο να βοηθάει να σωθεί μια ζωή, εξομολογείται ο κ. Ιερισσιώτης. «Βοήθησα να σωθούν ζωές και σε περιπτώσεις πνιγμών» , αφηγείται.«Πέρυσι το καλοκαίρι, βοήθησα μια γυναίκα που είχε χάσει τις αισθήσεις της μέσα στη θάλασσα. Πήγαν όλα καλά».
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η τελετή παράδοσης ενός αξιόλογου  σκάφους, οκτώ μέτρων, που δώρισε ένας πολίτης στην ομάδα διασωστών και στη βάση ετοιμότητας Κασσάνδρας. Το συγκεκριμένο σκάφος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοουμένων στην τουριστική Χαλκιδική.
Η  έννοια της προσφοράς, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης πρέπει να μεταλαμπαδεύονται, για να μπορούν πολλοί να είναι χρήσιμοι και να προσφέρουν. Αυτό έπραξε και ο κ. Ιερισσιώτης. Μια δυναμική ομάδα 30 διασωστών- ανδρών και γυναικών-μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος Χαλκιδικής,στη βάση ετοιμότητας Κασσάνδρας, αλλά και ένας αξιόλογος αριθμός ανθρώπων-μελών  του  ΣΦΕΜΥΚ, προσφέρουν συνεχώς και ανιδιοτελώς. Είμαστε όλοι ένα, μια γροθιά,τόνισε μιλώντας για την ομάδα των διασωστών. «Η δική μας βάση ετοιμότητας αντιμετώπισε το καλοκαίρι 50 περιστατικά», δήλωσε στην Karfitsa, o εθελοντής διασώστης, Βασίλης Ασίκης. «Βοηθούμε όπως μπορούμε, μέρα και νύχτα. Όταν οι πολίτες δεν βρίσκουν ασθενοφόρο, απευθύνονται σε μας. Εγώ προσωπικά κλήθηκα σε τρία περιστατικά το καλοκαίρι, στην εξαφάνιση ενός ηλικιωμένου που έπασχε από αλτσχάιμερ και σε δύο περιστατικά γυναικών με υψηλή πίεση».  Είναι σημαντικό το γεγονός, υπογράμμισε μιλώντας στην Karfitsa, o εθελοντής διασώστης και μέλος του  ΣΦΕΜΥΚ, Νίκος Μπαρής, ότι «σήμερα υπάρχουν 24 απινιδωτές, σε όλα τα χωριά της Κασσάνδρας, χάρη σε προσφορές πολιτών. Τα μεγάλα χωριά, όπως  Φούρκα και  Κασσανδρεία, διαθέτουν και περισσότερους από έναν», πρόσθεσε.« Εμείς είμαστε επικουρικοί στο Κέντρο Υγείας και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ», τόνισε η Αναστασία Χαλκιά, μέλος της ομάδας διάσωσης εδώ και τέσσερα χρόνια. «Είμαστε εκπαιδευμένοι να παρέχουμε βοήθεια όπου χρειασθεί, άλλοι προσφέρουν στην ορεινή διάσωση, στο υγρό στοιχείο και στις μαζικές καταστροφές».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλες  ελλείψεις στη στελέχωση των πληρωμάτων  των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενές βάρδιες. Την περίοδο αυτή, καθημερινά μία από τις τρεις βάρδιες των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας δεν καλύπτεται. Το πρόβλημα επιβεβαίωσε μιλώντας στην karfitsa και η διευθύντρια του Κέντρου Yγείας Kασσάνδρας, Σοφία Δημοπούλου. Είπε ακόμη, ότι εδώ και χρόνια λείπει παιδίατρος και ακτινολόγος.  Παρά τις επισημάνσεις και τις κινητοποιήσεις  για την τραγική υποστελέχωση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από αγανακτισμένους πολίτες της περιοχής, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι η επάνδρωση των ασθενοφόρων. Υπάρχουν κενές βάρδιες  και το πρόβλημα αφορά όλη τη Χαλκιδική», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΜΥΚ, Θεμελής  Ιερισσιώτης, μιλώντας στην Κarfitsa και πρόσθεσε: «Όχι άλλοι άδικοι θάνατοι στη Χαλκιδική». Δυστυχώς, στην άκρως τουριστική Χαλκιδική έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές γιατί δεν έφθασε εγκαίρως στον τόπο του συμβάντος το ασθενοφόρο. Συχνά ιδιώτες μεταφέρουν όπως-όπως, τραυματίες στο νοσοκομείο Πολυγύρου ή στα κέντρα υγείας ελλείψει ασθενοφόρων ή πληρωμάτων να τα λειτουργήσουν  και δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
Το καλοκαίρι, δωρητές προσέφεραν ανώνυμα χρήματα και αντικατέστησαν την κατεστραμμένη επιγραφή του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας.  «Για ακόμη μια φορά, οι πολίτες αναλαμβάνουν να βοηθήσουν εκεί που το κράτος δεν μπορεί, είπε, ο κ. Ιερισσιώτης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.