Μεγάλο «χτύπημα» στην ευρωπαϊκή μαφία από την Αστυνομία Θεσσαλονίκης

Στον εισαγγελέα  Εκδόσεων βρίσκεται αυτή την ώρα ο Γεωργιανός κακοποιός Λάσα Σουσανασβίλι και οι δύο Γεωργιανοί συνεργοί 56 και 49 ετών αντίστοιχα,  που αποτελούν τους άλλους δύο ηγέτες  της εγκληματικής οργάνωσης VorVZAKONE που εξάρθρωσε η  Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την  πόρτα του ανακριτή αναμένεται να περάσουν  στις επόμενες ώρες άλλα οκτώ μέλη, οι διευθυντές και οι στρατιώτες της οργάνωσης όλοι τους Γεωργιανοί και Αρμένιοι.

Στο αυτόφωρο παραπέμπονται οι δύο μπράβοι και ο οδηγός του 57 χρόνου Γεωργιανού οι οποίοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας τη Δευτέρα εμβόλισαν ένα περιπολικό και προέβαλλαν αντίσταση όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής της ασφάλειας Αβραάμ Αιβαζίδης  και ο εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Θεσσαλονίκης Αστυνόμος Β Πέτρος Τάνος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση τονίζοντας ότι «αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων».

Ο Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι «Η εξάρθρωση της πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε κλοπές και διαρρήξεις από οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτελεί προϊόν συστηματικής και μεθοδικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Αϊβαζίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των Ελληνικών και των Γαλλικών στην προσπάθεια εξάρθρωσης της «σπείρας» υπογραμμίζοντας ότι «αξίζει να αναφερθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία».

«Με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδημήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη , με τη λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ» τόνισε κλείνοντας τη τοποθέτησή του ο κ. Αϊβαζίδης .

Από την πλευρά του ο Αστυνόμος Β’ Πέτρος Τάνος    εξήγησε ότι «στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το (1.000.000) ευρώ» και συμπλήρωσε«Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (25.000) ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα» είπε ακόμη ο κ. Τάνος.

Ο κ. Τάνος ενημερώνοντας για την υπόθεση τους εκπροσώπους των ΜΜΕ επεσήμανε ότι « στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίσθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκατεσσάρων (14) μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του διευθύνοντα την οργάνωση, 57χρονου αλλοδαπού άντρα, αλλά και δύο ακόμη ηγετικών στελεχών, αλλοδαπών ηλικίας 56 και 49 ετών» και συμπλήρωσε. «Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθητε επί διήμερο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων» είπε ακόμη ο κ. Τάνος.

Τέλος, ο Αστυνόμος Β’ κ. Τάνος σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης τόνισε ότι «ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών προέκυψε η ένταξη των προαναφερόμενων μελών στην οργάνωση τουλάχιστον από τα μέσα του 2015 μέχρι και τη σύλληψη τους. Σημειώνεται ότι, αρχικά και συγκεκριμένα απογευματινές ώρες της 16-04-2018, συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί – σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα (9) φυσίγγια και δύο μαχαίρια».

«Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενεργούσαν με  πυραμιδικό σύστημα “διοίκησης”, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος συλληφθείς με βοηθούς τους δύο προαναφερόμενους ως ηγετικά στελέχη άντρες, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών.

Εννέα (9) εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή» υποστήριξες κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τάνος.

Για την ίδια υπόθεση στη Βρετάνη και τη Νορμανδία έγιναν 17 συλλήψεις.

ΥΓ: Στις φωτογραφίες βλέπετε τα ευρήματα που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα στα σπίτια των δραστών.