, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με την πλάτη στον τοίχο χιλιάδες εγγυητές δανείων

Σε τραπεζικό «κλοιό» βρίσκονται χιλιάδες εγγυητές τραπεζικών δανείων, καθώς αντιλαμβάνονται ο ένας μετά τον άλλον ότι καλούνται να πληρώσουν τη…  λυπητερή των δανείων πρωτοοφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και για τους οποίους εγγυήθηκαν!

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Τα εξώδικα των τραπεζών φτάνουν το ένα μετά το άλλο σε εγγυητές δανείων, οι οποίοι θεωρούσαν πως δεν είχαν καμία απολύτως υποχρέωση, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι έπρεπε και οι ίδιοι να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του ίδιου νόμου, ενώ πίστευαν ότι οι προσημειώσεις των ακινήτων των οφειλετών για τα δάνεια που έλαβαν, ήταν αρκετές για να μην κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές.

«Στην ουσία οι Τράπεζες έχουν καταστήσει τους εγγυητές συνοφειλέτες. Κανείς δεν τους ενημέρωσε για τη δανειακή σύμβαση», είπε στην Κarfitsa ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας των Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, Χάρης Περβανάς. Ο ίδιος διερωτάται πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να απαίτησαν εγγυητές στις συμβάσεις δανείων, όταν το ποσό των δανείων έμπρακτα καλύπτονταν από τις προσημειώσεις ακινήτων των οφειλετών. Επίσης, σημειώνει ότι οι εγγυητές ουσιαστικά και παραιτήθηκαν της ένστασης της διήζησης, που προβλέπει πως είναι υπόχρεος για το ποσόν που οφείλεται στην τράπεζα και δεν καλύπτεται από την περιουσία του οφειλέτη. «Όταν υπογράφει ο εγγυητής σε μία δανειακή σύμβαση μέσα υπάρχει ένα άρθρο ότι δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος της διήζησης, αυτό το άρθρο είναι παράνομο», αναφέρει ο κ. Περβανάς.

Πρόσωπα που εγγυήθηκαν τραπεζικά δάνεια σε συμβάσεις που υπογράφηκαν σχεδόν δέκα χρόνια νωρίτερα, βρήκαν στα σπίτια τους εξώδικες προσκλήσεις για να αποπληρώσουν όλο το ποσό των δανείων των πρωτοοφειλετών, ακόμη και με τις προσαυξήσεις που έχουν προκύψει από τις καθυστερήσεις ετών. Οι εγγυητές διαμαρτύρονται λέγοντας πως όλα αυτά τα χρόνια δεν ενημερώθηκαν για τις καθυστερήσεις, ενώ κανείς δεν ενημέρωσε τους ίδιους πως έπρεπε και αυτοί να προσφύγουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως έχουν αυτοί οι εγγυητές που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον συγκεκριμένο νόμο, καθώς έχουν μόνιμο εισόδημα, με συνέπεια να κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα σπίτια τους. Το παράδοξο δηλαδή που επισημαίνουν δικηγόροι οι οποίοι χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, είναι ότι οι δανειολήπτες προστατεύονται από το κράτος λόγω της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης, όμως αυτοί που εγγυήθηκαν το δάνειο και βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, πλέον βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο!

Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές

Οι εγγυητές, προσφεύγουν πλέον και αυτοί στη δικαιοσύνη σε βάρος των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες τους εξαπάτησαν και ότι ουσιαστικά δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία που να τους υποψιάσει ότι θα κινδυνεύσουν οι περιουσίες τους.

«Ένα σημαντικό σφάλμα είναι ότι ζήτησαν οι τράπεζες να μπουν εγγυητές άνθρωποι που υποχρεώθηκαν από ηθικό καθήκον, επειδή είναι συγγενείς των δανειοληπτών, χωρίς να προσημειώσουν την περιουσία τους, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθούν την έκταση της ευθύνης που αναλάμβαναν», υπογράμμισε η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου, η οποία εκπροσωπεί έναν εγγυητή σε αγωγή που κατέθεσε. «Επίσης αδράνησαν πάρα πολύ στη διαδικασία των κατασχέσεων σε πρωτοοφειλέτες, στους οποίους δόθηκε ευκαιρία να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, με συνέπεια οι πρώτες κατοικίες τους να σωθούν, αλλά οι εγγυητές εμφανίζονται πλέον να οφείλουν την αρχική απαίτηση. Δηλαδή έχουμε το παράδοξο ο πρωτοοφειλέτης που έχει υπαχθεί στον προστατευτικό νόμο να καλείται να πληρώσει 30.000 από το δικό του δάνειο σε ορίζοντα 20 χρόνων, ο δε εγγυητής να καλείται για το ίδιο δάνειο να πληρώσει 150.000, ποσό που διαμορφώθηκε με τις προσαυξήσεις», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οδηγού λεωφορείου του ΟΑΣΘ, ο  οποίος εγγυήθηκε σε δανειακή σύμβαση της αδερφής του το 2007, ύψους 60.000 ευρώ. Με εξώδικο που του έστειλε η τράπεζα το καλοκαίρι του 2016 τον ενημερώνει ότι πρέπει να αποπληρώσει ποσό 85.000 ευρώ. Η αδερφή του πάντως από το 2013 έχει υποβάλει αίτημα υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και πλέον πληρώνει… 20 ευρώ τον μήνα! «Ήταν η πρώτη φορά που η τράπεζα ενημέρωνε εμένα προσωπικά με επιστολή, για το ύψος του δανείου, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχα λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση, ούτε ποτέ κανείς μου είχε ζητήσει να καταβάλλω, οποιοδήποτε ποσό, οπότε πραγματικά «έπεσα από τα σύννεφα», όταν αντιλήφθηκα ότι η τράπεζα μου ζητά το ποσό αυτό, θεωρώντας με εξ’ ολοκλήρου συνοφειλέτη», σημειώνει στην αγωγή που κατέθεσε. «Είναι μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, καθώς για πολλούς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στα υπερχρεωμένα θα υπάρχουν εγγυητές που δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο νόμο και καλούνται να πληρώσουν το ίδιο το ποσό», ανέφερε η κ. Σωτηράκογλου.

Διαδικασίες… fast track

Εντύπωση προξενούν οι διαδικασίες κάτω από τις οποίες ο εγγυητής κλήθηκε και εγγυήθηκε στη δανειακή σύμβαση της αδερφής του. Στην αγωγή που κατέθεσε παραθέτει ακόμη και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Αυτοί του έλεγαν πως ακόμη και στην περίπτωση που η αδερφή του δεν είναι συνεπής, η τράπεζα είναι καλυμμένη από τα ακίνητα που είχαν προσημειωθεί. Κανείς όμως δεν τον ενημέρωσε ότι με την υπογραφή της σύμβασης παραιτούνταν από την ένσταση διήζησης και όλες οι υποχρεώσεις αφορούσαν και τον ίδιο.

«Ο υπάλληλος της Τράπεζας με διαβεβαίωνε ακριβώς για το αντίθετο, ότι δηλαδή η τράπεζα θα έπρεπε να στραφεί πρώτα στην περιουσία της αδερφής μου, με πλειστηριασμό, και έπειτα, κατά το μέρος που δεν επαρκούσε, κατ’ εμού. Ενισχυτικό της αποφάσεως μου, ήταν το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε προσημείωση στη δική μου περιουσία, παρά μόνο στης αδερφής μου, οπότε εύλογα θεώρησα ότι θα εκπλειστηριαστεί πρώτα η περιουσία της και μετά θα κληθώ εγώ να καταβάλλω το υπερβάλλον. Καμία άλλη ένδειξη δεν είχα περί του αντιθέτου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εγγυητής που πλέον καλείται να πληρώσει όλο το ποσό της οφειλής.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι χιλιάδες και σύμφωνα με δικηγόρους που έχουν χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις, εγγυητές έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες σε αυτές τις περιπτώσεις των δανείων στις οποίες ο δανειολήπτης δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και αυτό το κενό καλυπτόταν από την οικονομική κατάσταση στην οποία ήταν ο εγγυητής, δηλαδή είχε μόνιμο εισόδημα από την εργασία του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.