Προβληματισμός για την αύξηση αφίξεων Τούρκων αντικαθεστωτικών – Σενάρια σύνδεσης και με την ένταση στο Αιγαίο

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
 
Την Τρίτη 18 Αυγούστου μία είδηση κάνει τον γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, «παραβιάζοντας» την πρωτοκαθεδρία της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο. Αναφέρεται στη σύλληψη 13 Τούρκων πολιτών που επιχείρησαν να διαφύγουν από τη γειτονική χώρα, προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα, ως διωκόμενοι από την κυβέρνηση Ερντογάν. Όλοι τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ορισμένοι όμως στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Την επόμενη μέρα μία αντίστοιχη είδηση κυκλοφόρησε στον Έβρο, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου συνελήφθησαν χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας επειδή πέρασαν τα σύνορα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Η διέλευση των συνόρων με την Τουρκία από αντικαθεστωτικούς, κυρίως υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν θα προβαλλόταν σε τέτοιο βαθμό εάν την ίδια ώρα τα καράβια των στόλων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν έφταναν το ένα από το άλλο σε απόσταση αναπνοής. Αναπόφευκτα η μικρή αύξηση που παρατηρείται τον Αύγουστο στις συνήθεις ροές Τούρκων προσφύγων σε Έβρο και Αιγαίο, συνδέεται με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. «Η ένταση στις διμερείς σχέσεις μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν ορισμένους να φύγουν από την Τουρκία. Αισθάνονται τον φόβο ότι στην περίπτωση που η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν εξελιχθεί καλά, το καθεστώς ενδεχομένως να τους επιρρίψει ευθύνες ή να στραφεί εναντίον τους», ανέφερε στην Karfitsa παράγοντας των συνόρων που γνωρίζει τη ροή των μεταναστευτικών κυμάτων και ειδικά των αφίξεων Τούρκων πολιτών. Από την άλλη η προβολή της σύλληψης από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ίσως έχει στόχο τη στοχοποίησή τους, στο πλαίσιο της γενικότερης προπαγάνδας για την ένταση στο Αιγαίο.
Στην είδηση της σύλληψης των 13 Τούρκων στα Τσανάκαλε, λίγο πριν την αναχώρησή τους για τη Μυτιλήνη, συνόδευαν λεπτομέρειες ότι μαζί τους είχαν 500.000 τουρκικές λίρες, όπως και 30.000 ευρώ. Συμπληρώνεται ότι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Τις ίδιες ημέρες οι αστυνομικές αρχές των συνόρων διαπίστωσαν ότι πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως δασκάλων και καθηγητών, μεταξύ των συλληφθέντων Τούρκων που ζητούν άσυλο τον Αύγουστο είναι αξιωματικοί της αστυνομίας και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού. «Συμβαίνει, δεν είναι κάτι που σπανίζει προκειμένου να μας προκαλέσει εντύπωση», απάντησε στην Karfitsaαξιωματικός των συνόρων. Και γι’ αυτό η αύξηση των ροών δεν κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των συνοριακών φρουρών και του στρατού.
 
Οι διωκόμενοι 
 
«Οι Τούρκοι που έρχονται είναι ούτως ή άλλως διωκόμενοι στη χώρα τους. Δεν μειώθηκε, ούτε αυξήθηκε ο βαθμός δίωξης λόγω των γεγονότων στο Αιγαίο», ανέφερε από την πλευρά του δικηγόρος ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις Τούρκων προσφύγων σε όλη τη χώρα. Επιβεβαιώνοντας τη μικρή αύξηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο σε αφίξεις Τούρκων αντικαθεστωτικών στην Ελλάδα, σημείωσε πως δεν μπορεί να συνδεθεί αυτό με την ένταση που έχει πυροδοτηθεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο χωρών.
Παράγοντες των συνόρων στον Έβρο, συμφωνούν πως ο βασικός λόγος της φυγής των αντικαθεστωτικών παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους λόγω των φρονημάτων τους. Προστίθενται όμως και πρακτικοί λόγοι που συνδέονται με την αύξηση του Αυγούστου, όπως ότι ολοκληρώθηκαν οι σπουδές των παιδιών στα μέσα Ιουλίου και έτσι αποφασίστηκε να φύγουν από τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας το 2019 συνελήφθησαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο 8.017 Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, αριθμός μειωμένος από το 2018 που είχαν φτάσει τους 8.899. «Οι ροές των Τούρκων αυτή την περίοδο είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όμως δεν υπάρχει κάποια θεαματική αύξηση», επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα.
Αυτό όμως που έχει προκαλέσει προβληματισμό είναι ότι παρατηρείται μία μεγαλύτερη ευκολία στη διέλευση των συνόρων, την ώρα που γνωρίζουν καλά πως η τουρκική στρατοχωροφυλακή ελέγχει απόλυτα όλο το κομμάτι διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Έγκυρες πληροφορίες της Karfitsa ανέφεραν πως πλέον οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να διασχίζουν τον ποταμό Έβρο, πάντα με τη βοήθεια διακινητών, με ποσά που μόλις φτάνουν τα 300 – 400 ευρώ για το κάθε άτομο, όταν πριν ένα χρόνο τα ποσά αυτά μπορούσαν να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ μόνον για τη διέλευση του Έβρου. «Δεν αποκλείεται πλέον και το τουρκικό καθεστώς να μην τους θέλει και να τους αφήνει να έρχονται εδώ», εξέφρασε προβληματισμό παράγοντας των συνόρων στον Έβρο.
Το βέβαιο είναι ότι ι Τούρκοι που διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου έχουν σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. «Οι περισσότεροι έχουν συγγενείς σε Γερμανία και Γαλλία και προσπαθούν να φτάσουν εκεί μέσω των νόμιμων οδών, κάνοντας αιτήσεις επανένωσης με τους συγγενείς τους, αφού έχουν εξεταστεί τα αιτήματα ασύλου τους στην Ελλάδα», σημείωσε δικηγόρος που έχει αναλάβει υποθέσεις Τούρκων πολιτών.

  • Από την έντυπη έκδοση