Προτιμούν την Αλβανία οι πρόσφυγες

«Η Αλβανία έχει γίνει η προτιμώμενη διαδρομή για τους μετανάστες που μετακινούνται προς τη βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μετά την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων από τη Σερβία». Το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Associated Press που μεταδόθηκε από τη γειτονική Αλβανία αφορά μία αστυνομική επιχείρηση της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου, κατά την οποία συνελήφθησαν πέντε άτομα, ως ύποπτοι για οργανωμένες μετακινήσεις Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στη Μαυροβούνιο, μέσω Αλβανίας.
Του Κώστα Καντούρη
Η προσφυγική διαδρομή Ελλάδα – Αλβανία – Μαυροβούνιο και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι αυτή που ακούγεται εδώ και χρόνια, ακόμη και όταν πλήθος προσφύγων ζούσαν στην Ειδομένη. Ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή προτιμάται από τους πρόσφυγες, καθώς οι συλλήψεις ήταν περιορισμένες, σε σύγκριση με τα «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών που έφευγαν μέσω πρώην πΓΔΜ για την Ευρώπη.
Μία ημέρα πάντως μετά την ανακοίνωση των αλβανικών αρχών ότι εξαρθρώθηκε το κύκλωμα, αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Μεσσοποταμίας Καστοριάς, συνελάμβαναν έναν 43χρονο Έλληνα που μετέφερε τρεις Σύρους και έναν Παλαιστίνιο έναντι αμοιβής, στη γειτονική Αλβανία. Η υπόθεση, μπορεί να είναι μεμονωμένη, ωστόσο αν συνδυαστεί με τις αποτροπές που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ. σε προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα, αλλά και τις συλλήψεις που ακολούθησαν στη γειτονική Αλβανία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει ανοίξει νέος προσφυγικός δρόμος.
Έγκυρες πληροφορίες της karfitsa ανέφεραν πως οι αστυνομικές αρχές στη Δυτική Μακεδονία, προχώρησαν αρκετές φορές σε αποτροπές προσφύγων να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη γειτονική Αλβανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε Ιωάννινα και Πρέβεζα. Οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν τελικά προς το εσωτερικό της Ελλάδας, σε οργανωμένες δομές. «Υπάρχει μία προσπάθεια να μετακινηθούν και προς αυτή τη χώρα, την Αλβανία», επιβεβαίωσε αστυνομικός που διαχειρίζεται συνοριακές υποθέσεις. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως οι πρόσφυγες για ένα μεγάλο διάστημα μετακινούνται με οχήματα, με τη βοήθεια πάντα των διακινητών και στη συνέχεια πεζοί, έχοντας οδηγούς διακινητές τους οποίους επίσης έχουν πληρώσει, ποσά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για τον καθένα.
Η «αλβανική διαδρομή» είναι διαδεδομένη τους τελευταίους μήνες και στους πρόσφυγες που έφταναν στη Θεσσαλονίκη και κατασκήνωναν έξω από αστυνομικά τμήματα και κυρίως στο τμήμα Λευκού Πύργου της πλατείας Αριστοτέλους με αίτημα να πάρουν ένα χαρτί ότι καταγράφηκαν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Τότε οι πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε η karfitsa έλεγαν πως ένας από τους αρχικούς  προορισμούς τους ήταν και η Αλβανία και από εκεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αλβανικές αρχές πάντως εδώ και καιρό έχουν δώσει το «πράσινο φως» σε άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες να έχουν τη δυνατότητα περιπολιών στο έδαφός τους για την αποτροπή της μετανάστευσης.
Η Ειδομένη είναι ζωντανή
Την ίδια ώρα, στην παραδοσιακή «βαλκανική οδό» που ακολουθούν οι προσφυγικές ροές, δηλαδή Ελλάδα – πΓΔΜ – Σερβία, το ενδιαφέρον των προσφύγων έχει αναθερμανθεί και το επίκεντρο της ελληνικής  πλευράς, η Ειδομένη, δείχνει να αποκτάει πάλι ζωή, από την άποψη της κίνησης προσφύγων και μεταναστών. Στην περιοχή των ελληνοσκοπιανών συνόρων, όπου ο φράχτης εξακολουθεί να φυλάσσεται από Σκοπιανούς αστυνομικούς, μεγάλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών καθοδηγούμενοι από διακινητές προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους και να φτάσουν στη Σερβία αρχικά και από εκεί στη βόρεια και στην κεντρική Ευρώπη.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αστυνομικές υπηρεσίες του Κιλκίς συνέλαβαν διακινητές οι οποίοι συνόδευαν δύο μεγάλες ομάδες προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, των 18 και 13 ατόμων η κάθε μία. Όλοι τους είχαν στόχο να διασχίσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αφού πλήρωσαν το ποσό των 1.000 έως 1.500 ευρώ ο καθένας.
Στην Ειδομένη η κατάσταση δείχνει πως οι ροές δεν σταμάτησαν ολοκληρωτικά σε αυτή την πλευρά των συνόρων και μάλιστα το διάστημα με την αύξησή τους από τον Έβρο, καταγράφηκε παράλληλη αύξηση στη συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν έχουμε καταυλισμούς, ούτε σκηνές, όμως πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν», είπε στην karfitsa αστυνομικός που γνωρίζει την κατάσταση στο νομό  Κιλκίς. Ενδεικτικό είναι πως αρκετές φορές την εβδομάδα μισθωμένο λεωφορείο από την αστυνομία παραλαμβάνει αλλοδαπούς από το τμήμα της Ειδομένης για να οδηγηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, είτε να κινηθεί διαδικασία απέλασης, εάν πρόκειται για μετανάστες που έχουν υπερβεί το όριο παραμονής στην Ελλάδα.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στα στατιστικά στοιχεία, στα οποία καταγράφεται αύξηση συλλήψεων διακινητών. Τον Οκτώβριο συνελήφθησαν εννέα με 149 μετανάστες, τον Σεπτέμβριο άλλοι εννέα με 87 μετανάστες, ενώ τον Αύγουστο επτά με 134 και τον Ιούλιο μόλις τέσσερις επίσης με 134 μετανάστες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ