, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πότε ισχύει το επασφάλιστρο σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου

Παρά τα εξαιρετικά οικονομικά πακέτα ασφάλειας αυτοκινήτου, κάποιοι οδηγοί αναγκάζονται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, καθώς εμπίπτουν στις περιπτώσεις που χρειάζεται το επασφάλιστρο.
Αρχικά το επασφάλιστρο σε μια ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η προσαύξηση της κάλυψης αστικής ευθύνης και κάλυψης ιδίων ζημιών κατά κάποιο ποσοστό, αναλόγως την ασφαλιστική εταιρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση στην τελική τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου για ειδικές κατηγορίες οδηγών.
Η λογική πίσω από το επασφάλιστρο είναι πως οι συγκεκριμένοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατύχημα ή να αποτελέσουν αιτία λόγω απειρίας, χαμηλών αντανακλαστικών, ειδικών εξαρτημάτων ή μη καλής γνώσης των ελληνικών δρόμων και έτσι πρέπει να πληρώνουν ακριβότερα την ασφάλεια αυτοκινήτου.
Οι κατηγορίες οδηγών που πρέπει να πληρώσουν το επασφάλιστρο σε οποιαδήποτε ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:
1) Οδηγοί που δεν έχουν συμπληρώσει τα 23 έτη.
2) Οδηγοί που έχουν για λιγότερο από 12 μήνες δίπλωμα οδήγησης.
3) Οδηγοί που έχουν εκδώσει δίπλωμα οδήγησης σε άλλη χώρα.
4) Όταν το ασφαλισμένο όχημα έχει εξοπλιστεί με κοτσαδόρο για ρυμούλκηση.
5) Όταν ο ασφαλισμένος είναι υπαίτιος για πάνω από δύο ατυχήματα μέσα σε έναν χρόνο. Παράλληλα εδώ ενδέχεται να ανεβεί και κατηγορία στο σύστημα bonusmalus.
6) Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει ξεπεράσει τα 70 έτη.
7) Στην περίπτωση ασφάλειας αυτοκινήτου που δηλώνεται ως δεύτερος οδηγός οποιοσδήποτε που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
Το επασφάλιστρο δηλώνεται όταν κάνετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου.
Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει και αποφύγει το επασφάλιστρο δηλώνοντας στην ασφάλεια αυτοκινήτου του άλλα στοιχεία ή αποφεύγοντας να συμπληρώσει κάποια, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα και η ζημιά είναι προς τρίτους, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει ως πρόστιμο κάποιο ποσοστό των ετήσιων ασφάλιστρων του πριν την πληρωμή της αποζημίωσης, αναλόγως την ασφαλιστική εταιρία.
Επιπλέον, εάν το ατύχημα εμπλέκει το όχημα του ασφαλισμένου σε μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, η ασφαλιστική έχει το δικαίωμα να αποζημιώσει ένα μέρος της συνολικής ζημιάς.
Το επασφάλιστρο αφαιρείται αυτόματα για τους νέους οδηγούς όταν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας αλλά και τους 12 μήνες κατοχής διπλώματος οδήγησης.
Οι περιορισμοί  και τα πρόστιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν και για τη μη δήλωση νέων οδηγών ή άλλων κατηγοριών σε μια κοινή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.