, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στέργιος Καλόγηρος: «Αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας των Βλαχόφωνων Ελλήνων στα Σκόπια»

Του Γιάννη Νάκου

H Karfitsa ήταν εκεί και κατέγραψε την ομιλία του Στέργιου Καλόγηρου, δημοσιογράφου και ενός εκ των ομιλητών στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Μακεδόνισσες, Μακεδόνες, Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε πώς η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Το όνομα «Μακεδονία» δε χαρίζεται, δεν παραχωρείται σε οποιαδήποτε μορφή, ή γραφή.

Η Μακεδονία είναι ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, από κάθε άκρη της Ελλάδας μας, Κρητικοί, Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, Νησιώτες, Ηπειρώτες, Θρακιώτες, Κύπριοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Βλάχοι και φυσικά Μακεδόνες. Είμαστε εδώ όλοι όσοι αγαπούμε αυτήν την ένδοξη χώρα, την Ελλάδα. Βρισκόμαστε στη γη για την οποία οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να την υπερασπιστούν.

Στην ελληνική γη που γέννησε τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Στη γη που φέρνει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα στην Πέλλα, στη Βεργίνα και πρόσφατα στην Αμφίπολη. Στη γη που δέχθηκε βάρβαρες επιθέσεις, αλλά κατάφερε να σταθεί ελληνική στο πέρασμα των αιώνων. Στη γη που δίνει τρανταχτές αποδείξεις με τα ευρήματά της.Γιατί όταν υπερασπίζεσαι τη Μακεδονία, το όνομα και την ιστορία της, υπερασπίζεσαι την ίδια την Ελλάδα.

Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Η ιστορία δεν χαρίζεται. Η ιστορία δεν παραχωρείται ούτε ξαναγράφεται. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μέγας Μακεδόνας στρατηλάτης ήταν Έλληνας.

Στέλνουμε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, την οποία καλούμε να σεβαστεί και να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια. Στέλνουμε μήνυμαπρος τη γειτονική χώρα, την οποία καλούμε να σεβαστεί πρώτα απ’ όλα τους πολίτες της. Ένα κράτος πρέπει να σέβεται τους πολίτες του. Και τα Σκόπια δεν σέβονται τους πολίτες τους, όταν τους κολλάνε μια ψεύτικη ταυτότητα.

Πολλοί λένε ότι το όνομα των Σκοπίων μπορεί να λυθεί με μιααπλή συνεδρίαση της Βουλής, όπου ίσως κάποιοι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του ονόματος. Εμείς τους λέμε πως δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια πλειοψηφία της Βουλής μπορεί να αποφασίσει για ένα τόσο καίριο, κομβικής σημασίας και μείζονος σοβαρότητας για τη χώρα μας θέμα.

Η πολιτική ζωή της χώρας μας βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης φθοράς και απαξίωσης. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος νοσεί και ματώνει καθημερινά, χρόνο με το χρόνο. Δεν υπάρχουν πλέον ‘πιστεύω’ και ιδεολογικοί προσανατολισμοί για μεγάλο μέρος του πολιτικού μας κόσμου. Ο ελληνικός λαός δύσκολα θα εμπιστευτεί όλους αυτούς που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Εμείς θέλουμε έστω για μια φορά το πολιτικό μας σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαπραγματευτεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα κάθε κόμματος και να καταστεί μια ενωτική δύναμη, η οποία, σα μια γροθιά, θα αποκρούσει την ανηλεή επίθεση που γίνεται εις βάρος της χώρας μας.

Γι’ αυτό θυμίζουμε σε όλους ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Μακεδόνισσες, Μακεδόνες, Σείονται και ριγούν σήμερα οι καρδιές των Ελλήνων και εδώ και απέναντι. Αγωνιούμε για το μέλλον του ακρότατου τμήματος του Ελληνικού Έθνους, το οποίο σήμερα κατοικεί στις πατρογονικές του εστίες στα Σκόπια. Σας μιλώ για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, Ελληνόφωνα, Βλαχόφωνα αδέλφια μας, που στα βάθη της ψυχής τους καίει ασίγαστα η φωτιά της Ελληνικότητας και σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσουν και αποδεικνύουν την πίστη τους στις πηγές του Ελληνισμού.

Οι Έλληνες που ζουν σήμερα πάνω από τα σύνορά μας, στα Σκόπια, είναι υπερήφανοι κήρυκες της Ελληνικής τους καταγωγής. Διδάσκουν στα παιδιά τους τον ηρωισμό των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δηλώνουν υπερήφανοι απόγονοί του.

Η μουσική τους παράδοση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Μακεδονία μας. Η γλώσσα τους έχει ρίζα Ελληνική, που παρά τα χρόνια απομάκρυνσης ούτε χάθηκε, ούτε έσβησε. Έχουν την ίδια αγωνία να μορφώσουν τα παιδιά τους και να τα αναδείξουν σε άξιους συνεχιστές μιας λαμπρής κληρονομιάς. Είναι πιστά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για την οποία μαρτύρησαν, υπέστησαν διώξεις και συνεχίζουν να κρατάνε ζωντανή τη φλόγα της πίστης.

Σας μεταφέρω την αγωνία των ιδίων, αλλά και όλων εμάς των πυρωμένων Βλαχόφωνων Ελλήνων, να προστατευθούν τώρα τα αδέλφια μας, και όταν θα διαλυθεί αυτό το κρατίδιο να μην χωριστεί η πατρίδα τους ανάμεσα σε μια « Αλβανία» και μια « Βουλγαρία», αλλά να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην αγκάλη της αγαπημένης πατρίδας Ελλάδας. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την Ελληνικότητά τους προχωρώντας στη χορήγηση Ελληνικής ιθαγένειας και ελληνικών διαβατηρίων σε όλους τους. Προτείνουμε το γειτονικό κρατίδιο να ονομαστεί Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βαρντάρσκα και να χωριστεί σε δύο τουλάχιστον καντόνια: το ελληνικό – χριστιανικό και το μουσουλμανικό.

Έτσι, θα προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους Έλληνες αδελφούς μας των Σκοπίων και θα δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία της ακμάζουσας και ζώσας Ελληνικής μειονότητας. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να μας γίνουν μάθημα. Είναι η ώρα των πράξεων και όχι της αδράνειας. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ενώνονται οι καρδιές όλων των Ελλήνων.

Ο Ελληνισμός σείεται για να αγκαλιάσει τους αδελφούς μας. Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους την προσπάθεια που κατέβαλα προσωπικά για την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, στέλνοντας ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κοινοποίηση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον οποίο Πρόεδρο συναντήθηκα στο πλαίσιο της προώθησης αυτής της προσπάθειας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια. Πρέπει, επιτέλους, να φύγουμε από το δόγμα του «δεν παραχωρούμε και δεν διεκδικούμε» και να διεκδικήσουμε την προστασία της ελληνικής μειονότητας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, της μειονότητας των 700.000 Ελλήνων που ζει στα Σκόπια.

Λέμε όχι στην παράδοση του όρου Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή, γραφή, ή γλώσσα. Λέμε «όχι» στην παράδοση της Μακεδονίας μας, της ξακουστής, της αιώνια ελληνικής. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες είμαστε Μακεδόνες και όλοι οι Μακεδόνες είμαστε Έλληνες.

Ζήτω η Μακεδονία μας! Ζήτω η Ελλάδα μας!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.