, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στρατονίκη: Γκρεμίζουν τα σπίτια μας! (ΦΩΤΟ)

Με το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δουν τα σπίτια τους να καταρρέουν, ζουν οι κάτοικοι στη Στρατονίκη του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Περισσότερα από 200 σπίτια και άλλα κτίρια στην περιοχή έχουν υποστεί ρωγμές εδώ και χρόνια, αλλά παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας σε τι ακριβώς οφείλονται.

Από τη Δέσποινα Κρητικού

Φωτορεπορτάζ: Θανάσης Ελμάζης

Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ζουν με το φόβο και το άγχος για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και φυσικά ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο ενός σεισμού καθώς, όπως λένε, ακόμα και μια όχι ιδιαίτερα ισχυρή δόνηση ίσως αποβεί  καταστροφική για τις περιούσιες τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν και οι ζωές των ίδιων.

«Είναι σίγουρο ότι αν θα γίνει κάποιος σεισμός θα θρηνήσουμε θύματα. Η περιοχή μας είναι εντός σεισμικού κινδύνου, ενώ έχουμε και το κακό προηγούμενο με τον ισχυρότατο σεισμού του 1932, τότε που 7,2 ρίχτερ ισοπέδωσαν την Ιερισσό και θρηνήσαμε θύματα. Το ρήγμα είναι ακριβώς κάτω από τη Στρατονίκη» , όπως αναφέρει στην Karfitsa ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.

Εγκλωβισμένοι στην άγνοια οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι της Στρατονίκης παρακολουθούν με αγωνία εδώ και χρόνια να προκαλούνται  ρωγμές στα τοιχώματα των σπιτιών τους  και να καταστρέφονται οι  περιουσίες τους, χωρίς να γνωρίζουν μέχρι στιγμής επίσημα την αιτία αυτού του φαινομένου. Επίσης δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν αφού προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα προφύλαξης. Αυτό που ξέρουν, όπως μας λένε, είναι ότι κάτω από τα πόδια τους μέσα στη γη, βρίσκεται ένα από τα  μεταλλεία  της «Ελληνικός Χρυσός».

Οι ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 2006 και μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από… 200 σπίτια της περιοχής. Πριν από τρία χρόνια η πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη έκρινε ακατάλληλο το δημοτικό σχολείο, με αποτέλεσμα, με εντολή του δημάρχου, να χρειαστεί τα παιδιά να μετεγκατασταθούν για την ασφάλειά τους στο κτίριο του γυμνασίου, που ήταν κενό! «Υπήρξε το πρόβλημα του σχολείου καθώς μετά από μια διαμαρτυρία του διευθυντή για μια ρωγμή στην τοιχοποιία, η πολεοδομία του δήμου το έβγαλε ακατάλληλο και χρειάστηκε να μεταφέρουμε τα παιδιά», εξηγεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

«Οι ρωγμές άρχισαν να παρατηρούνται εδώ και 12 χρόνια», βεβαιώνει με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη Ιωάννης Γιαννάκης και προσθέτει: «Είχα μια μεγάλη ρωγμή στο σπίτι μου και έκανα ανακαίνιση».

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Στρατονίκη, όπου, όπως επισημαίνει στην Karfitsa ο πατέρας Ευστράτιος, η ρωγμή ξεκινάει από το δρόμο, πάει στο παράθυρο της εκκλησίας και συνεχίζει ως το δημοτικό σχολείο που βρίσκεται απέναντι. Προς το παρόν, έχουν τοποθετηθεί πλάκες προκειμένου η ρωγμή να καλύπτεται όσο αυτό είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Στρατονίκης, Γιάννη Μαρκογιαννάκη, το μεγάλο πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής, και παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια από την πρώτη εμφάνισή τους, δεν έχει δοθεί σαφή απάντηση στο ερώτημα που έχει να κάνει με τα αίτια των ρωγμών.  «Έχω εκφράσει επανειλημμένως τους προβληματισμούς μου στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και περιμένω να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα. Έχουν έρθει αρκετές φορές για αυτοψία, αλλά μελέτη για τα αίτια του προβλήματος δεν έχει γίνει ακόμα», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Μια σύμβαση που δεν ενεργοποιήθηκε η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην Karfitsa κάτοικοι της περιοχής, η εταιρεία είχε ζητήσει τα επιστημονικά  φώτα για την δομική παρακολούθηση των κτιρίων από μια εξειδικευμένη  εταιρεία που διέθετε ειδικό εξοπλισμό για το σκοπό αυτό. Μάλιστα όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στην Karfitsa η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία προχώρησε στη υπογραφή σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» επρόκειτο να εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό με ειδικούς σταθμούς  παρακολούθησης, μέτρησης, οπτικές ίνες και δίκτυο άμεσης προειδοποίησης και  ενημέρωσης για τα φαινόμενα που θα παρατηρούνταν στη Στρατονίκη. Η Karfitsa μετά  από έρευνα ανακάλυψε τη συγκεκριμένη εταιρία ( τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας), επικοινώνησε μαζί της εκπρόσωπος της  οποίας παραδέχτηκε την ύπαρξη σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» από τις 26/04/2018 η οποία ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Η Karfitsa, επικοινώνησε και με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» η οποία μας ενημέρωσε ότι οι μοναδικές συμβάσεις που έχει συνάψει είναι με δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μάλιστα ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε και τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 18  και 16 μήνες αντίστοιχα και κόστους 100.000 και 99.200 ευρώ αντίστοιχα. «Είναι  δύο έρευνες οι οποίες τρέχουν και είναι στη φάση που θα προχωρήσουν σε επιλεκτικά σημεία οι γεωτρήσεις , προκειμένου να μπορεί κάποιος να μελετήσει  το υπέδαφος και να δει ακριβώς τι συμβαίνει», εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Karfitsa τονίζοντας ότι η υπόθεση είναι στην κύρια φάση της έρευνας. Η εταιρία ξεκαθαρίζει στην  Karfitsa ότι «είναι δίπλα στους κατοίκους και  στους τοπικούς φορείς και στον κοινοτάρχη και προσπαθεί να βοηθήσει την διαλεύκανση της υπόθεσης ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι το φαινόμενο αυτό διευρύνεται με την μεταλλευτική δραστηριότητα».

Στο μεταξύ οι δονησιογράφοι  που έχει εγκαταστήσει η εταιρία από την αρχή της λειτουργίας του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη, τροφοδοτούν με στοιχεία το κεντρικό όργανο του συστήματος και όπως μας εξηγούν, οι μετρήσεις δεν έχουν δείξει δονήσεις πάνω από το χαμηλότερο επιτρεπτό όριο.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος  που πραγματοποιεί  το Ε.Μ.Π,  αναμένεται να  εγκατασταθούν νέοι δονησιογράφοι σε επιλεγμένα σπίτια του χωριού και  θα γίνει η μεταξύ τους σύνδεση, ώστε τα στοιχεία να καταλήγουν  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Είμαστε στην αρχική φάση  του προγράμματος και στη φάση που επιλέγουμε από ποια σημεία θα κάνουμε τις παρακολουθήσεις», μας εξηγεί  ο Καθηγητής της Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π  Κωνσταντίνος Σπυράκος .

 

Το ΙΓΜΕ επέλεξε ο δήμος Αριστοτέλη -Θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Την προηγούμενη Τρίτη έγινε ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη με θέμα την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης του δήμου Αριστοτέλη με το Ι.Γ.Μ.Ε. για την κατάρτιση μελέτης που θα αφορά το πρόβλημα των ρωγματώσεων στον οικισμό.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα σε μια θυελλώδης συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.  Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης , η ειδική αυτή συνεδρίαση είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν το Νοέμβριο 2014, αλλά τελικά έγινε… πριν λίγες μέρες! Η έρευνα που ανατέθηκε στο ΙΓΜΕ –το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 185.000 ευρώ– θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του δήμου. Τα αποτελέσματα θα είναι στη διάθεση του δήμου Αριστοτέλη σε διάρκεια 24 μηνών από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση αφού πρώτα περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο νομιμότητας.

«Το ΙΓΜΕ έκανε έκθεση, την έστειλε σε εμάς και τελικά συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε εμείς τη σύμβαση με ιδίους πόρους 185.000 ευρώ, συν τον ΦΠΑ», τονίζει ο κ. Ζουμπάς.  Το γεγονός ότι αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΙΓΜΕ ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες των δυο πανεπιστημίων, κάνει τους κατοίκους του χωριού να εκφράζουν φόβους για ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, έως ότου οι επιστήμονες θα καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα

Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.