, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τζανακόπουλος για στρατιωτικούς: Ελπίζουμε πως δεν θα οδηγηθούμε σε διπλωματικό θρίλερ

Την εκτίμηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν θα οδηγηθεί σε «διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να κάνει «βέβαιες προβλέψεις».

«Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθεί σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα διαρκέσει επ΄αόριστον» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ διαβεβαίωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ενεργοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά αίτημα διαμεσολάβησης ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία». «Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη… Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση γίνεται» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν επίκεται επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα εκκρεμμεί στην τουρκική δικαιοσύνη, αλλά όπως είπε, εφόσον χρειαστεί ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον κ. Ερντογάν.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατηγορία της κατασκοπείας ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση ων τουρκικών εισαγγελικών αρχών. «Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε, μέχρι τότε θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο πίεσης» ανέφερε, σημειώνοντας πάντως πως αν υπάρξει τέτοια κατηγορία αυτό θα συνιστά μία «ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια».

«Θα ήταν μια ακραία εκδοχή… ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με σεβασμό το διεθνές δίκαιο και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» συμπλήρωσε, παραπέμποντας και στις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δύο στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.