, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το μυστήριο του… πλούσιου Τούρκου VIP που κρατείται στις φυλακές Νιγρίτας

Τί σχέση μπορεί να έχει το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με τραπουλόχαρτα; Ποια σύνδεση μπορεί να έχει η ζωή ενός γιάπη στο city του Λονδίνου, με έναν νεαρό που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια με πλαστά ρωσικά έγγραφα;
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Αίθουσα Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2019. Ο 36χρονος ψηλός, όμορφος νέος με το μπλε ηλεκτρίκ κοστούμι και την επιμελημένη κοτσίδα εισέρχεται στην αίθουσα συνοδευόμενος από αστυνομικούς. Τον υποδέχονται αρκετά… χαμόγελα από το ακροατήριο. Οι πρώτοι που τον πλησιάζουν τρέχουν να μεταφέρουν με συνοφρυωμένα πρόσωπα τις πρώτες πληροφορίες στους υπόλοιπους. «Είναι τσαντισμένος… δεν του πέτυχε η κοτσίδα». Η άφιξη των δικαστών και του εισαγγελέα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών δεν επιτρέπει συνέχιση της κουβέντας περί… κώμης.
Ο Γ.Α. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) συνελήφθη στον Προμαχώνα Σερρών, την ώρα που προσπάθησε να διέλθει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να μεταβεί στη γειτονική χώρα. Διαπιστώθηκε πως είχε στην κατοχή του ρωσικά πλαστά έγγραφα, ενώ δήλωσε ένα ρωσικό όνομα. Η προσαγωγή του στο τμήμα ασφαλείας Σερρών αποκάλυψε πως πρόκειται για Τούρκο, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές, επειδή τον Μάρτιο του 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών για υπόθεση που σχετίζεται με παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια και παραβίαση στο λογισμικό τους. Ο 36χρονος κρατείται βάσει του διεθνούς εντάλματος και του αιτήματος έκδοσης των Τούρκων, όμως ζήτησε να αποφυλακιστεί με όρους, επικαλούμενος μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, καθώς… νοίκιασε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Ένα  αίτημα που οι έμπειροι νομικοί θα έλεγαν ότι δύσκολα θα γινόταν δεκτό, δεδομένου ότι ακόμη και τα έγγραφα για την έκδοσή του δεν είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα έχει υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, λέγοντας πως στην Τουρκία είναι διωκόμενος και επικαλείται γι’ αυτό μία… μυστική ανάκριση. Το έγγραφο πάντως που κατατέθηκε στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών δεν έδειχνε τίποτε ουσιαστικό.
Αρνείται
Το μοναδικό ξεκάθαρο στην υπόθεση του 36χρονου Τούρκου είναι πως ο ίδιος αρνείται να εκδοθεί στη χώρα του, επικαλούμενος διάφορους λόγους, με κύριο αυτόν ότι κινδυνεύει. Τελευταίος ισχυρισμός του είναι ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας του, θεωρούν πως ο ίδιος ήταν επικεφαλής ομάδας προγραμματιστών που έστησαν δίκτυο λογισμικών για να διευκολυνθεί ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν και οι υποστηρικτές του στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Εκεί φαίνεται πως βασίζεται και το αίτημα χορήγησης  πολιτικού ασύλου.
Από τα έγγραφα πάντως που συνοδεύουν την «ερυθρή» αγγελία που έχει εκδοθεί από την τουρκική δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2018, το μόνο που προκύπτει είναι ότι η καταδίκη του αφορά το λογισμικό του ηλεκτρονικού παιχνιδιού (που παίζεται με χρήματα) «show hand» στο οποίο ο παίκτης κρατάει στον υπολογιστή του ένα τραπουλόχαρτο και η αποκάλυψή του, του αποφέρει κέρδη ή όχι. Η καταδίκη του αφορούσε ότι στο λογισμικό ρύθμιζε το τραπουλόχαρτο για να χάνει ο παίκτης.
Από την άλλη βέβαια ο 36χρονος Τούρκος έχει μία περίπλοκη πορεία τα τελευταία χρόνια. Γεννημένος στα Άδανα εμφανίζεται γρήγορα στους επιχειρηματικούς κύκλους του Λονδίνου, ασχολούμενος όμως με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καφετέριες κυρίως. Οι κατηγορίες που προκύπτουν σε βάρος του τον βρίσκουν στην κατεχόμενη Κύπρο. Και από εκεί στο Λονδίνο.
Από την άλλη ο ίδιος περιγράφοντας στο Συμβούλιο Εφετών πώς βρέθηκε στην Ελλάδα, έδειξε να τα περιπλέκει περισσότερο. Είπε ότι έφτασε με το πλαστό διαβατήριο από το Παρίσι στην Ελλάδα και ότι δύο φορές επισκέφτηκε τα Σκόπια. Αυτό που ενίσχυσε τα ερωτήματα που ανακύπτουν διαρκώς για την υπόθεσή του είναι πως επανέλαβε ότι προσπαθούσε πάλι να φτάσει στα Σκόπια για να έχει επαφές. Έδειξε δηλαδή να μην γνωρίζει πως είχε φτάσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει επιβεβαιωθεί είναι πως ο 36χρονος κρατείται στις φυλακές  Νιγρίτας. Όπου κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούν για έναν vip κρατούμενο, που έχει αρκετά χρήματα να διαθέσει, όπως τουλάχιστον προκύπτει απ’ αυτά που ξοδεύει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.