, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπόθεση bitcoins: Θέλουν διευθύνσεις και ονόματα οι Ρώσοι

Ονόματα  και διευθύνσεις Ρώσων συναλλασσόμενων που χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα BTC-e με αναφορά στα κρυπτονομίσματα bitcoins, ζητούν οι ρωσικές αρχές από τον διαχειριστή της πλατφόρμας, Αλεξάντερ Βίνικ, που κρατείται από τον Ιούλιο 2017 στις φυλακές Διαβατών. Στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έκαναν για να ανακρίνουν τον 39χρονο Ρώσο, τα ερωτήματα που έστειλαν αφορούν συγκεκριμένες συναλλαγές.
Του Κώστα Καντούρη
Η ανάκριση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στο γραφείο του ανακριτή Θεσσαλονίκης. Το αίτημα διαβιβάστηκε κανονικά, προκλήθηκε ένα μπέρδεμα με την ιδιότητα του Ρώσου ανακριτή που ήθελε να παρασταθεί στο ελληνικό ανακριτικό γραφείο και όταν εμφανίστηκε τελικά ένας εισαγγελέας συνοδευόμενος από Ρώσους αστυνομικούς, ο 39χρονος μέσω της συνηγόρου του ζήτησε αναβολή. Τελικά ο Βίνικ οδηγήθηκε στον ανακριτή λίγες ημέρες αργότερα και… αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Διευκρίνισε πάντως πως για να δώσει τα στοιχεία που υποσχέθηκε, πρέπει να του δοθεί πρόσβαση στις συσκευές που είχαν κατασχεθεί από τα χέρια του όταν συνελήφθη στην Κομίτσα Χαλκιδικής.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι Ρώσοι επανήρθαν μετά από εκείνη την άκαρπη ανάκριση και μάλιστα έθεσαν νέο κατάλογο ερωτήσεων με άλλα ονόματα, πάλι Ρώσων, μεταξύ των οποίων  και συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες που λένε ότι βρήκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτή τη φορά δεν περιορίζονται στο αίτημα να εξεταστεί ο 39χρονος από τον Έλληνα ανακριτή παρουσία Ρώσου δικαστή. Ζητούν επιπλέον να δοθεί πρόσβαση στον Βίνικ για να μπει και να επεξεργαστεί τις συσκευές του, ενώ ζητούν και αντίγραφα των συσκευών οι ίδιοι.
Τα πήγαιν’ έλα των συσκευών
Οι συγκεκριμένες συσκευές είχαν κατασχεθεί από τους Έλληνες αστυνομικούς τον Ιούλιο του 2017, όταν με ένταλμα των αμερικανικών αρχών είχε συλληφθεί ο 39χρονος, ως κατηγορούμενος για διαδικτυακή απάτη και ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, μέσω συναλλαγών με bitcoins. Με βάση εκείνο το ένταλμα ζητήθηκε η έκδοσή του στις ΗΠΑ, που ήδη εγκρίθηκε από Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και Άρειο Πάγο και απομένει να αποφασίσει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Μπορεί ο Βίνικ να είναι ακόμα στην Ελλάδα, όμως τα πειστήρια, δηλαδή οι συσκευές που κατασχέθηκαν –κινητά και τάμπλετ– έφυγαν αμέσως για τις ΗΠΑ, χωρίς μάλιστα να κρατηθούν αντίγραφα στην Ελλάδα.
Τελικά οι συσκευές επανήρθαν στη χώρα μας πριν λίγο καιρό, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας Αθήνας, διενεργώντας και αυτός έρευνα για το αν ο Βίνικ διέπραξε αδικήματα στην Ελλάδα, ζήτησε τις συσκευές από τις αμερικανικές αρχές. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική Δικαιοσύνη επιτρέψει στον 39χρονο να αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές, καθώς ο ίδιος διαμηνύει πως μόνον έτσι μπορεί να δώσει τα στοιχεία που έχει υποσχεθεί με την επιστολή του στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.
Τις συσκευές αυτές πάντως έχουν ζητήσει και οι Γάλλοι, οι οποίοι επίσης έχουν καταθέσει αίτημα για την παράδοση του Βίνικ στη χώρα τους, καθώς και εκεί τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με συναλλαγές με bitcoins. Το αίτημά τους έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εφετών και απομένει η απόφαση του Αρείου Πάγου. Πάντως επικουρικά οι γαλλικές αρχές υπέβαλαν αίτημα να εξεταστεί ο 39χρονος Ρώσος για συγκεκριμένα ζητήματα και με το ίδιο αίτημα ζήτησαν να τους δοθούν αντίγραφα των συσκευών που κατασχέθηκαν. Εκεί το ζήτημα περιπλέκεται εάν η Ελλάδα μπορεί να δώσει στους Γάλλους τα πειστήρια, τα οποία είχαν κατασχεθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
«Κλειδωμένο» το λογισμικό
Μπορεί οι συσκευές, δηλαδή τα κινητά, τα τάμπλετ και οι φορητοί σκληροί δίσκοι, να ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν όμως πως οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να αλιεύσουν τίποτε σημαντικό. Τουλάχιστον αυτό διαρρέεται: ότι τρία iphone, δύο laptop Mcbook, ένα table ipad, δύο άλλα κινητά τηλέφωνα Vertu και Nokia, ένα router και μία κάρτα usb χωρητικότητας 256 gigabytes που πήγαν μέχρι την Καλιφόρνια και ελέγχθηκαν δεν έβγαλαν… λαβράκι.
Πάντως οι Αμερικανοί πράκτορες που είχαν έρθει στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν από κοντά τη σύλληψη του 39χρονου στην Κομίτσα Χαλκιδικής, είχαν δώσει σαφείς οδηγίες στους Έλληνες συναδέλφους τους να μην κλειδώσουν οι συσκευές. Ειδικότερα, είχε σχεδιαστεί ότι ο Βίνικ έπρεπε να συλληφθεί πριν προλάβει να πατήσει οποιοδήποτε κουμπί στο κινητό του. Αυτό το κατάφεραν, όπως τουλάχιστον επιβεβαίωναν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν. Τι μεσολάβησε και έχασαν την πρόσβαση, κανείς δεν γνωρίζει…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.