, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χωματερές και πόσιμο νερό τα προβλήματα στο δήμο Ωραιοκάστρου

Όταν ακούς για Ωραιόκαστρο, το μυαλό σου πάει σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Με ποιότητα ζωής, με καθαρό αέρα, με υποδομές. Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το Ωραιόκαστρο είναι ένας δήμος, που έγινε πρωτοσέλιδο την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, για τη συμπεριφορά κατοίκων και δημοτικής αρχής. Δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι καταγγέλλουν κακή διαχείριση των απορριμμάτων, λειτουργία παράνομων χωματερών, ακόμη και επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών σε ανυποψίαστους πολίτες. Στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας, λένε κυριολεκτικά το νερό νεράκι και το πληρώνουν … χρυσάφι!

Της Έλενας Καραβασίλη/ [email protected]

«Σε διάφορα σημεία του δήμου μας, έχουν δημιουργηθεί παράνομες χωματερές. Η πρώτη δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στην οδό Αεροδρομίου και μάλιστα μέσα στο Δεκέμβριο πήρε φωτιά. Κάηκε μία κολώνα της ΔΕΗ κι ένα ερπυστριοφόρο του δήμου. Τη χωματερή τη δημιούργησε ο δήμος και την… διατήρησαν οι πολίτες, πετώντας εκεί διάφορα ογκώδη», λέει στην Karfitsa o δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» Βαγγέλης Κανταρτζής.

«Έγινε μία άλλη στη Λητή, όπου ξεφόρτωναν τα φορτηγά του δήμου τα ογκώδη και στη συνέχεια άρχισε να γεμίζει με μπάζα και σκουπίδια. Εκεί δημιουργήθηκε ένα έλος που φοβόμαστε ότι μεταφέρεται και στον υδροφόρο ορίζοντα. Μία ακόμα χωματερή υπάρχει στην οδό Θερμαϊκού, που είναι απέναντι από βενζινάδικο με υγραέριο κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είναι όλες χωρίς άδεια. Εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο δήμαρχο. Από το 2015 είχε πει, ότι υπάρχει μία σχετική μελέτη για τη χωματερή. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης υπάρχει μία ακόμη χωματερή στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την οποία δεν γνωρίζαμε και το μάθαμε μετά από καταγγελία πολίτη, γιατί κι εκεί ξέσπασε φωτιά. Μάλιστα ο καταγγέλλον κινήθηκε νομικά κατά του δημάρχου και του δήμου», περιγράφει.

«Ακριβά δημοτικά τέλη χωρίς… έργα»

Ο Γιάννης Ιακωβίδης είναι κάτοικος Ωραιοκάστρου. Όπως υποστηρίζει, οι κάδοι απορριμμάτων δεν αδειάζουν στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν από σκουπίδια δημιουργώντας έτσι μία εστία μόλυνσης, «εκτός από την αντιαισθητική εικόνα στον κεντρικό πεζόδρομο της αγοράς. Δε φτάνει μόνον αυτό. Δεν τους καθαρίζουν κιόλας, με αποτέλεσμα ιδίως το καλοκαίρι η δυσοσμία να είναι τρομακτική». Το ίδιο παράπονο εκφράζει και ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης που κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση».

«Πληρώνουμε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη που μάλιστα αυξήθηκαν κατά 33%, χωρίς να γίνεται κανένα έργο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών». Ο Γιώργος Νικόπουλος είναι πρώην πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Όπως εξηγεί, «εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η τοπική αγορά είναι παρατημένη. Έχει πάρα πολλές επιχειρήσεις (250 εμπορικές και 2.500 συνολικά). Στη βιομηχανική ζώνη, ο δήμος δε βοηθάει τους επαγγελματίες ούτε με την καθαριότητα, ούτε με τον φωτισμό, αλλά ούτε και με το οδικό δίκτυο, είναι τελείως παραμελημένοι. Η Συμμαχική Οδός είναι στην ίδια κατάσταση εδώ και 40 χρόνια, γεμάτη λακκούβες και κακοτεχνίες. Όσον αφορά στους εμπόρους, δεν έχει γίνει ούτε μία ανάπλαση για να βοηθηθεί η οικονομία του τόπου. Το Ωραιόκαστρο κάποτε ήταν στην κορυφή όλης της Θεσσαλονίκης και πλέον έχει φτάσει στον πάτο».

Ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου, Βασίλης Ιακωβίδης προσθέτει ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που είναι η έλλειψη στάθμευσης στην κεντρική αγορά. «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες οικοπέδων για ενοικίαση και δημιουργία ανοιχτών θέσεων στάθμευσης. Η αύξηση των δημοτικών τελών είναι ένα πρόσθετο βάρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θεωρούμε ότι οφείλει το δημοτικό συμβούλιο να το ξανασυζητήσει και να προχωρήσει σε μία γενναία μείωση αυτών. Η έλλειψη έργων τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής. Επιβάλλεται η ανάπλαση της κεντρικής οδού Λεωφόρου Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Ιακωβίδης.

Ο Βασίλης Χαντές είναι κάτοικος του Ωραιοκάστρου εδώ και 20 χρόνια. Λέει πως τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Πάμε από το χειρότερο στο χειρότερο. Οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Στη οδό Δημοκρατίας, τα αυτοκίνητα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, το ίδιο και οι πεζοί, από την κακή στρώση των πλακιδίων και τις κακοτεχνίες. Παράλληλα, πληρώνουμε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη».

«Χωρίς νερό 14.000 κάτοικοι»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου, όπως τονίζει ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι το νερό. «Είναι το μεγάλο έγκλημα του δήμου Ωραικάστρου, με τη συμμετοχή του νυν δημάρχου, που από το 2002 μέχρι το 2010 που ήταν δήμαρχος Μυγδονίας, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η δημοτική ενότητα Μυγδονίας, δηλαδή η Λητή, το Μελισσοχώρι και ο Δρυμός, δεν έχουν πόσιμο νερό. 14.000 μόνιμοι κάτοικοι, πληρώνουν για το νερό, χωρίς όμως να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, κάτι που μεταφράζεται ως επιπλέον έξοδο, καθώς αναγκάζονται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «στη δε δημοτική ενότητα Καλλιθέας, λόγω της μη συντήρησης του δικτύου, εισέρχονται κολοβακτηρίδια κι άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, διότι ο δήμος δεν κάνει την χλωρίωση του νερού, όπως θα έπρεπε. Εμείς έχουμε προτείνει επιστημονικές λύσεις, όμως ο δήμος απαξιεί αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα, ο κ. Γαβότσης πρόσφατα ανέφερε ότι υπάρχει κλοπή νερού στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας, που επιβαρύνει ετησίως τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης κατά 400.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να κάνει κάτι για να περιορίσει αυτό το φαινόμενο». Πρόβλημα υπάρχει και στο δίκτυο αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας. «Είναι κακή η λειτουργία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων στη Λητή. Με τον τρόπο που έχουν γίνει οι συνδέσεις, οι βόθροι είναι ακόμη ενεργοί και λειτουργούν ως αποστραγγιστικοί επιβαρύνοντας τον υδάτινο ορίζοντα όλης της περιοχής». Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του δήμου, είναι τα αδέσποτα. Όπως περιγράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει μόλις μερικές… δεκάδες στειρώσεις, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει εκατοντάδες. «Ο πληθυσμός των αδέσποτων έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αγέλες. Μάλιστα έχουν σημειωθεί και επιθέσεις των αδέσποτων σε κατοίκους. Υπάρχει ένας φιλοζωικός σύλλογος ιδιωτών που κάνει φιλότιμες προσπάθειες, κάνοντας στειρώσεις, εμβολιασμούς και θεραπείες στα ζώα. Όμως, είναι απελπιστικά μόνοι, παρά τις προαναγγελίες του δημάρχου».

«Μελέτες, χωρίς… έργα»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «δεν έχει ολοκληρωθεί ο κεντρικός δρόμος του Ωραιοκάστρου. Δεν έχουν γίνει έργα όσον αφορά στη σχολική στέγη. Υπάρχουν τρία καινούρια σχολεία που θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει (στο Ωραιόκαστρο και στη Μυγδονία). Μάλιστα στη Μυγδονία ο δήμος νοικιάζει εγκαταστάσεις που φιλοξενούν δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, χωρίς να έχει κάνει τίποτε για να δημιουργήσει δικές του εγκαταστάσεις. Επίσης, αναφορικά με το οδικό δίκτυο, υπάρχουν συνδετήριοι δρόμοι μεταξύ των οικισμών όπου δεν υπάρχει καν σχεδιασμός για το πότε θα ασφαλτοστρωθούν και θα διανοιχτούν. Επιπλέον δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, υπάρχει ένα αθλητικό κέντρο που είναι στα όρια του, από την άποψη των εγκαταστάσεων. Είχε θεμελιωθεί ένα αθλητικό κέντρο στη Μυγδονία το 2009, όπου παρότι δημοπρατήθηκε, η διοίκηση Γαβότση έδωσε 110.000 ευρώ για να καταργηθεί το κλειστό γυμναστήριο και να μετατραπεί σε Καπή, που εν τέλη, ούτε αυτό έγινε», λέει.

Η θέση του δημάρχου

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γαβότση, «η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Υπάρχει όμως υπηρεσία όπου μπορούν να απευθύνονται οι δημότες για να υπάρχει πιο άμεση παρέμβαση». Για τις χωματερές, ο ίδιος εξηγεί πως έγινε μία προσωρινή ρήψη κλαδιών και «σε 40 μέρες θα αγοραστεί ο θρυμματιστής για να μπορούμε να τα απορρίψουμε. Ήδη είμαστε σε διαδικασία αδειοδότησης από το υπουργείο». Λύση έχει βρεθεί και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το νερό οι κάτοικοι της Μυγδονίας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γαβότση «έχει κατατεθεί ο φάκελος για να ενταχθούμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ έτσι ώστε να γίνουν τρεις νέες γεωτρήσεις, να υπάρχουν εξωτερικοί αγωγοί και δύο δεξαμενές. Το έργο αυτό θα αξιοποιήσει και τη δέσμευση της ΕΥΑΘ ότι θα δοθούν 4.700 κυβικά ημερησίως που θα αγοραστεί σε χαμηλή τιμή για να διοχετευτεί στο δήμο Μυγδονίας». Τη δυσκολία στη διαχείριση των αδέσποτων παραδέχεται ο κ. Γαβότσης, εξηγώντας όμως πως έχει γίνει σύμπραξη με τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας προκειμένου να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας των αδέσποτων. Αναφερόμενος στις κινήσεις του δήμου για την τόνωση της τοπικής αγοράς, ο ίδιος λέει πως «κάνουμε ότι μπορούμε, όμως πρέπει να υπάρχει και η συνεργασία των κατοίκων σε αυτό».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.