, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Όλη η ανθρωπότητα μιλάει σήμερα για την γενοκτονία των Αρμενίων»

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων με την ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, μετά το πέρας της επιμνημόσυνη δέησης στη μνήμη των μαρτύρων της Γενοκτονίας, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Σνπάτ Σαπουντζιάν.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, με ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία, Η κ. Πατουλίδου τόνισε πως «μια μέρα σαν τη σημερινή, η μνήμη καίει. Μία μέρα σαν την 19η Μαΐου, επίσης η μνήμη καίει. Και καίει γιατί σε γυρίζει πίσω σ’ ένα παρελθόν, δυστυχώς όχι ένδοξο, αλλά αιματοκυλισμένο».
Αναφερόμενη στην εξόντωση του «ανθού της αρμενικής κοινότητας» στις 24 Απριλίου 1915, στην Κωνσταντινούπολη, η κ. Πατουλίδου τη χαρακτήρισε προσχεδιασμένο “έγκλημα” από «ανθρωπόμορφα τέρατα που υπέβαλαν τους Αρμένιους σε φρικτά βασανιστήρια».
Η ατιμωρησία των Τούρκων – θυτών και η άρνηση τους για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, υπήρξε «διαβόητη» τόνισε η κ. Πατουλίδου . Διαβόητη ήταν και η «άρνηση όσων συντάχθηκαν μ’ αυτή τη στάση, αδιαφορώντας ότι μ’ αυτό το αποτρόπαιο, παρατεταμένο, ανείπωτο έγκλημα, ηττήθηκε τελικά η ανθρωπότητα».
Η Κ. Πατουλίδου υπενθύμισε στην ομιλία της ότι «στην Τουρκία μαθαίνουν την ιστορία, ανάλογα με το ποιος ηγέτης τους την γράφει. Και αυτό αποδεικνύεται  από τα όσα ανέφερε στον πρόλογο του βιβλίου του, ο Τούρκος συγγραφέας Χασάν Τζεμάλ, απόγονος ενός εκ της ζοφερής τριανδρίας που οργάνωσε την ενορχηστρωμένη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών.  Μπορούμε να κατακτήσουμε την ειρήνη, μόνο όταν αποδεχθούμε την ιστορία, αλλά την πραγματική Ιστορία, όχι μία επινοημένη και παραποιημένη σαν την δική μας, έγραψε ο Τζεμάλ , με περίσσεια θράσους».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Πατουλίδου, δήλωσε πως «σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη νίκη του Αρμένικου λαού, είναι χειροπιαστή. Οι Αρμένιοι εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο με ανεξάρτητη κρατική οντότητα, με βιώσιμη διασπορά που ζει με τις αξίες της ανάπτυξης και της διατήρησης της αρμένικης ταυτότητας. Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό της Αρμενίας; Μα νομίζω όλη η ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.