, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

11 εκατ. παραπεμπτικά για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

giatrosΑριθμός παραπεμπτικών για παρακλινικές διαγνωστικές εξετάσεις ίσος με τον πληθυσμό όλης της χώρας συνταγογραφήθηκε σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τον Οκτώβριο 2013 «κόπηκαν» 10.682.892 παραπεμπτικά για ασφαλισμένους, συνολικής δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο γιατροί έγραψαν 9.335.388 παραπεμπτικά, αξίας 68.117.310 ευρώ. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση αυτή κυρίως στους γιατρούς, καλώντας τα συλλογικά τους όργανα, αντί να επιτίθενται στον ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση πληρωμών, «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την επί πολλά χρόνια περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων».
Απαντώντας δε στις διαμαρτυρίες παρόχων υπηρεσιών υγείας για την επιβολή των μέτρων του rebate (έκπτωση) και του clawback (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων), επισημαίνει ότι αυτά «θα φύγουν από την ατζέντα όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι γιατροί βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».
Και τονίζει: «Εκτός εάν τα συλλογικά όργανα των ιατρών προτιμούν να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις». Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο Οργανισμός έχει ήδη αρχίσει να εισάγει θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, ενώ θεσπίζει «πλαφόν» και για τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.
enikos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.