, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Περισσότεροι από… 16.000 στο 6o Thessaloniki Pride!

Η αυλαία του 6ου και πολυπληθέστερου Thessaloniki Pride έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, 17 Ιουνίου 2017 στο Λευκό Πύργο. 16.000 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ υπερηφάνειας, οι περισσότεροι από τους οποίους και στην ίδια την παρέλαση, φώναξαν το σύνθημα ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ και έστειλαν το μήνυμα υπέρ της αγάπης και της αποδοχής χωρίς διακρίσεις.
Το 6ο Thessaloniki Pride διήρκεσε 4 μέρες (14-17 Ιουνίου) και είχε θέμα την ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό και στην έκφραση. Οι εκδηλώσεις του τετραημέρου περιλάμβαναν υπαίθρια πάρτι, καλλιτεχνικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσίαση, προβολές, συζητήσεις, ενημερώσεις και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση και τη συναυλία που ακολούθησε στο φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο. Οι 4 καλλιτεχνικές εκθέσεις λειτουργούν και μετά την τυπική λήξη του φεστιβάλ.
Η έκτη διοργάνωση του Thessaloniki Pride συνέβαλε περεταίρω στην ανάπτυξη του θεσμού κυρίως σε τρεις άξονες:

  • Η υποψηφιότητα του Thessaloniki Pride για το EuroPride του 2020 διεύρυνε το βεληνεκές του φεστιβάλ κάνοντάς το από περιφερειακό (Βαλκάνια) σε πανευρωπαϊκό.
  • Οι συνεργασίες διευρύνθηκαν. Πέρα από το δήμο, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις διπλωματικές αρχές, φέτος ενεπλάκησαν πιο ενεργά στη διοργάνωση και τοπικές επιχειρήσεις με δικές τους εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
  • Χάρη σε καμπάνιες, αλλά και νομικές πρωτοβουλίες, για πρώτη φορά απουσίαζε το ομοφοβικό και τρασβοφικό κήρυγμα μίσους τις παραμονές του φεστιβάλ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη σχετική συνέντευξη τύπου, το Thessaloniki Pride “είναι η δημόσια δήλωση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων, διότι αυτά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί από την επίσημη πολιτεία και από την κοινωνία”. Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας κάλεσε “όλους τους συνδημότες μας, και τους στρέιτ, να πλαισιώσουν όπως έκαναν άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια και την παρέλαση και τις άλλες εκδηλώσεις του pride, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται”.
Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου δίνει από μόνη της την απάντηση σε όσους θεωρούν το pride διχάζει, επειδή 37 άτομα απαιτούσαν να σταματήσει η πορεία 16.000 ανθρώπων. Το Thessaloniki Pride, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης με κοινωνικό μήνυμα, γίνεται όμως ούτως ή άλλως, γιατί τα ατομικά δικαιώματα δεν υπόκεινται στην έγκριση της πλειοψηφίας, πόσο μάλλον μιας ισχνής μειοψηφίας.

Διαβάστε ακόμα: Πενταπλάσιες οι συμμετοχές στο Thessaloniki Pride 2017

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.