, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

1o Συνέδριο Prodexpo North: Σε ανοδική τροχιά εισέρχεται η ελληνική αγορά ακινήτων

Η θετική στροφή της ελληνικής αγοράς ακινήτων μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς πτώσης επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo North, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 29 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι εισηγητές τόσο από θεσμικούς φορείς, όσο και από εταιρίες ακινήτων συμφώνησαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 η ελληνική αγορά έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και ελαφράς ανάκαμψης, κάτι που συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2018.

 

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος αναφέρθηκε στις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων  υποστηρίζοντας ότι η αύξηση που προτείνουν οι εκτιμητές για το 60% των ζωνών θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά. Παράλληλα ζήτησε να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος τα στοιχεία της ΤτΕ επιτρέπουν την εκτίμηση ότι ο καθοδικός κύκλος στην αγορά ακινήτων ολοκληρώθηκε και ήδη καταγράφονται αυξήσεις της τάξης 0,5%-1,3%, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στα νησιά και την Αθήνα.

 

 

Από την πλευρά της η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επεσήμανε από το βήμα του Prodexpo North ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους ανόδου της αγοράς ακινήτων μετά το 2005, κάτι που συμβάλλει στην επιτυχία του έργου του Ταμείου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει την πώληση σε ιδιώτες για περισσότερα από 50 ακίνητα που ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο.

 

Στην εισήγηση του στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης επανέλαβε την πρόταση για αναστολή του «πόθεν έσχες» για μια τριετία, ειδικά για την αγορά ακινήτων. Επίσης, ζήτησε μείωση της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, με έναν μειωμένο χαμηλό συντελεστή μεταξύ 3%-5%, αλλά και επιστροφή φόρου σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον ο δήμος Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε, ο δήμος εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των παλαιών κτηρίων στον άξονα της οδού Εγνατίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων, ενώ θα επιδιώξει να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν στα κτήρια αυτά για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Κατέθεσε, επίσης, πρόταση να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες και youth hostels το «Παπάφειο» και το κτήριο της ΥΦΑΝΕΤ.

 

Επενδύσεις σε ξενοδοχεία 

Στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Prodexpo North ανακοινώθηκαν σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στο χώρο των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

O ξενοδοχειακός όμιλος της Marriott, με δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και άλλα τρία υπό κατασκευή (Μarriott Athens και Autograph Collection στην Αθήνα και MOXY στην Πάτρα), εξετάζει τη δυνατότητα να εντάξει υπό την ομπρέλα του -που περιλαμβάνει 30 διαφορετικά brands φιλοξενίας – ένα ή δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Όπως γνωστοποίησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Marriott σε Ελλάδα και Κύπρο, κ. Νίκος Χάντζος στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, αλλά και προορισμοί της Β. Ελλάδος (Χαλκιδική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα).

 

Τη λειτουργία από τις αρχές του προσεχούς Ιουνίου ενός νέου boutique hotel, δυναμικότητας 42 δωματίων, στην οδό Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της HotelBrain κ. Πάνος Παλαιολόγος. Το ξενοδοχείο δημιουργείται σε παλαιό κτήριο, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί.

 

Ενδιαφέρον για γήπεδα

 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της ενότητας του 1ου Prodexpo North για τις αθλητικές υποδομές. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος της Dimand A.E., μιας εταιρίας που έχει στο ενεργητικό της αναβαθμίσεις και κατασκευές μεγάλων γηπέδων (στάδιο Καραϊσκάκη, νέο γήπεδο ΑΕΚ, γήπεδο ΑΕΛ) τα σύγχρονα γήπεδα κτίζονται μέσα στον αστικό ιστό και όχι εκτός πόλεων. Όπως διευκρίνισε φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ομάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο της Τούμπας δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις στάθμευσης στον [περιβάλλοντα χώρο, καθώς για λόγους ασφαλείας οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο προσεγγίζουν τα μεγάλα γήπεδα με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην ίδια ενότητα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός μετέφερε την εμπειρία από την κατασκευή πριν από λίγα χρόνια του γηπέδου της ΑΕΛ στη Νεάπολη Λάρισας/

Δυναμικές ΑΕΕΑΠ

 

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο στόχαστρο των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), καθώς τόσο η Εθνική Πανγαία, όσο και η Τrastor και η BriQ, που συμμετείχαν στο 1ο Prodexpo North, αναζητούν επενδυτικά ακίνητα, κυρίως στους τομείς του retail, των ξενοδοχείων πόλης, των logistics, αλλά ακόμη και των οργανωμένων φοιτητικών κατοικιών.

 

Σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εισηγμένες πέντε ΑΕΕΑΠ, αλλά όπως προέβλεψε η κ. Γεωργία Μουρλά, Διευθύντρια του Τμήματος Listings στο ΧΑ, πολύ σύντομα ο αριθμός των εταιρειών αυτής της κατηγορίας θα αυξηθεί, καθώς άλλες δύο είναι στα σκαριά, με τη συμμετοχή σε αυτές μεγάλων ξένων funds.

Αγορές με μετρητά 

 

Το 84,4% των ακινήτων που πουλήθηκαν το 2017 στη Θεσσαλονίκη, ήταν κατοικίες, το 50% των οποίων ήταν για ιδιόχρηση και το άλλο 50% για επένδυση, ενώ το 93% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν τοις μετρητοίς.

 

Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσαν από το βήμα του 1ου Prodexpo North οι εκπρόσωποι των μεσιτών της πόλης, οι οποίοι εκτίμησαν ότι αν οι τράπεζες αρχίσουν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια η αγορά θα εκτιναχθεί. Βάσει των στοιχείων των μεσιτικών γραφείων της Θεσσαλονίκης οι αγοραπωλησίες που έγιναν το 2017 αφορούσαν ακίνητα χαμηλών αξιών. Το 28% των πράξεων ήταν για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, ήταν τοποθετήσεις που έγιναν για να αξιοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).

Όπως φαίνεται η αγορά των ιδιωτών στη Θεσσαλονίκη προτιμά τα παλαιά ακίνητα, με το 67,7% να στρέφεται σε κατοικίες κτισμένες προ του 1978. Το κέντρο της πόλης προτιμάει το 34,4% των αγοραστών, ενώ ένα επιπλέον 34,3% επιλέγει να αγοράσει ακίνητο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.