217 οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητη λέμβο

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ  ΚΑΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ  ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)Στο γυμναστήριο της Σητείας βρίσκονται πλέον οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητη λέμβο το βράδυ της Δευτέρας, 120 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Οι μετανάστες διασώθηκαν μετά από επιχείρηση υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τη συμμετοχή συνολικά πέντε παραπλέοντων πλοίων όπου τελικά, το φορτηγό “MARA”, σημαίας Τόγκο, προσέγγισε τη λέμβο, και με τη βοήθεια δύο ακόμη πλοίων, περισυνέλεξε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες για να τους μεταφέρει στη Σητεία το πρωί.
Αφού οι περισσότεροι απ αυτούς πείσθηκαν να αποβιβαστούν πράγμα που είχαν αρνηθεί κατά την άφιξη τους στη Σητεία, άρχισαν σταδιακά να μεταφέρονται στον χώρο του λιμανιού .
Κατά την προβλεπόμενη ιατρική εξέτασή τους, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 17 εξ αυτών προς το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας και τα 7 περιστατικά , σύμφωνα με το ΕΚΑΒ , αφορούσαν εγκυμονούσες γυναίκες ενώ τα υπόλοιπα 10 αφορούσαν παιδιά και άνδρες που εμφάνιζαν συμπτώματα αφυδάτωσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τους μετανάστες που έφθασαν στη Σητεία στους 217, εκ των οποίων 81 παιδιά ενώ αναμένεται να γίνει αναλυτική καταγραφή τους και να παρθούν αποτυπώματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να χαρακτηριστούν πρόσφυγες .
Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και το ποσό που πλήρωσαν, κατά πληροφορίες, για να μεταβούν στην Ιταλία ξεκινούσε από 3.500 έως και 5.500 δολάρια.
Την ίδια ώρα το επιχειρησιακό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του κέντρου, έχοντας ενημέρωση για το περιστατικό από χθες το απόγευμα, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα άρτιο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων θέτοντας σε επιφυλακή τις παρακείμενες δομές υγείας για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους μετανάστες.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΕΚΑΒ , κατόπιν των εξελίξεων που σημειώθηκαν, τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο λιμάνι της Σητείας 4 ασθενοφόρα οχήματα, 1 Κινητή Μονάδα με γιατρό του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σητείας.
Τέλος το Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας σημειώνει ότι «η επιχειρησιακή δράση του Ε.Κ.Α.Β., σχετικά με την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά και τη διακομιδή των μεταναστών προς το Γ.Ν. Σητείας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 18:45».
ΑΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: eurokinissi.gr