, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

26 δήμαρχοι ζητούν την παραμονή του ΑΒΕΡΩΦ στη… Θεσσαλονίκη!

Την παράταση της παραμονής του ιστορικού και εμβληματικού συμβόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού «Γ. Αβέρωφ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για μία περίοδο τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, ζητούν με επιστολή, πρόταση- αίτημά τους στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μέλη της ΠΕΔ-ΚΜ.
Η παρέμβαση των δημάρχων προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αμέσως μετά την επίσκεψη και ξενάγησή του σε κλίμα συγκίνησης, στο ιστορικό πλοίο από τον αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο Π.Ν., την προηγούμενη εβδομάδα, «ώστε να το επισκεφθούν πολύ περισσότεροι νέοι και μαθητές και να γευθούν το άρωμα της λαμπρής ιστορίας», όπως ανέφερε.
Όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι στην επιστολή τους, «η άφιξη και παραμονή του θρυλικού καταδρομικού πλοίου ‘‘Γ. Αβέρωφ’’ στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 72 χρόνια, προκειμένου να τιμήσει και να τιμηθεί από τους κατοίκους της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, έφερε αναμφισβήτητα μεγάλη συγκίνηση, πρωτόγνωρα, έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερη υπερηφάνεια, μεταφέροντας προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της ενότητας και της πίστης του έθνους μας». Στην επιστολή υπογραμμίζεται «το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει έως σήμερα το κοινό και ιδιαίτερα τα σχολεία της Βορείου Ελλάδος να επισκεφθούν το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό ‘‘Γ. Αβέρωφ’’ στη Θεσσαλονίκη, με τις επισκέψεις να ξεπερνούν τις 20.000 σε λίγες μόλις ημέρες», ενώ επισημαίνεται και η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία «οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις σχολείων/συλλόγων και λοιπών φορέων έχουν πλέον κλείσει για όλες τις ημέρες παραμονής του πλοίου στο λιμάνι».
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «επιτακτική» την ανάγκη παραμονής του συμβόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη για μία περίοδο τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, καθώς -όπως αναφέρουν- «η παράταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, να επισκεφθούν το πλοίο- ζωντανό θρύλο, να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του και μέσα από την ιστορία του να αναγεννηθούν». «Χιλιάδες ακόμα πολίτες και κυρίως πολύ περισσότεροι νέοι και μαθητές θα γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού που έχει τόσα να διδάξει στη νέα γενιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Την επιστολή, εκτός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη που είχε την πρωτοβουλία, συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης), Λ. Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ), Θ. Παπαδόπουλος (Θέρμης), Π. Σούλας (Κορδελιού-Ευόσμου), Δ. Δεμαρτζίδης (Παύλου Μελά), Γ. Μαυρομάτης (Θερμαϊκού), Γ. Καραγιάννης (Λαγκαδά), Κ.Βοργιαζίδης (Βέροιας), Κλ. Κοτσακιαχίδης (Ηράκλειας Σερρών), Γ. Τσουκνιδάς (Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης), Χρ. Γκουντελούδης (Παιονίας Κιλκίς), Π.Γκυρίνης (Αλεξάνδρειας Ημαθίας), Γρ. Στάμκος (Πέλλας), Γ. Τζίτζιος (Σιθωνίας Χαλκιδικής), Δ. Μπίνος (Αλμωπίας Πέλλας), Ευαγ. Λαγδάρης (Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας), Αστ. Ζωγράφος (Πολυγύρου Χαλκιδικής), Σ. Χιονίδης (Κατερίνης) και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ Μ.Ξανθόπουλος (Γ.Γρ. ΠΕΔ-ΚΜ), Ν. Στεργίου, Απ. Αντωνούδης (δ.σ. Πυλαίας-Χορτιάτη), Στ. Λαφαζανίδης (δ.σ. Ν.Κορδελιού-Ευόσμου), Χρ. Παπαστεργίου (δ.σ. Θεσσαλονίκης), Δ. Πασόης (μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ-ΚΜ), Χρ. Ζησάκος (δ.σ. Νεάπολης-Συκεών).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.