, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

583 παιδιά (από 22.ΟΟΟ) στα σχολεία αλλά όχι στη σχολική ζωή!

 

Κοντά σε όσα πηγαίνουν στο σχολείο και… πιο κοντά σ΄αυτά που δεν πηγαίνουν!
Γράφει ο Γιώργος Τσιάκαλος*
Μπήκαν τα πρώτα παιδιά προσφύγων σε κάποια σχολικά κτίρια όπου τα απογεύματα θα λειτουργούν (χωριστά και ανεξάρτητα από το πρωινό, ακόμη και από το ολοήμερο, σχολείο) οι νεότευκτες, ειδικά και αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα δημιουργημένες, «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων», που μπαίνουν πια στο εκπαιδευτικό μας λεξιλόγιο με το αρκτικόλεξο ΔΥΕΠ.
Καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις «γονέων», όμως αυτές περιορίστηκαν στην εμφάνιση δυο-τριών δεκάδων ακροδεξιών σε ολόκληρη χώρα, ήταν φανερή η ανακούφιση και η ικανοποίηση όταν διαπιστώθηκε πως τα προσφυγόπουλα παντού έγιναν δεκτά με αγάπη.
«Αυτή είναι η Ελλάδα», είπαν και έγραψαν πολλοί/ές, «και όχι εκείνη των ακροδεξιών και ξενόφοβων που αποτελούν θλιβερή -αλλά, ομολογουμένως, ιδιαίτερα φωνακλάδικη- και γελοία μειοψηφία». Έτσι είναι, αδικαιολόγητοι και ανυπόστατοι οι φόβοι των «αρμοδίων», και υπήρχαν μόνον και μόνον επειδή οι ίδιοι τον τελευταίο καιρό αποκλειστικά με, δήθεν, «ανήσυχους και αγανακτισμένους γονείς» συζητούσαν και αυτωνών τα αυτιά χάιδευαν. Ας είναι. Οι εικόνες των χαρούμενων παιδικών προσώπων από την Κόνιτσα, το Λαύριο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυτές που θα μείνουν στη μνήμη μας. Όμως…
Τις επόμενες ημέρες πρέπει να μιλήσουμε για την εκπαίδευση των χιλιάδων παιδιών που μένουν έξω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί οι εικόνες συχνά γελούν, και μάλιστα εάν είναι ευχάριστες μπορούν να αποπροσανατολίσουν πλήρως.
Διαπίστωσα π.χ. ότι λίγοι φίλοι και φίλες μου στο fb πρόσεξαν την αναντιστοιχία που υπήρχε στις εφημερίδες και στα άλλα ΜΜΕ ανάμεσα στους κεντρικούς τίτλους και στο περιεχόμενο των ειδήσεων σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που μπήκαν στα σχολικά κτίρια. Οι τίτλοι μιλούσαν για 1500 προσφυγόπουλα που «τη Δευτέρα περνούσαν το κατώφλι του σχολείου», αλλά αν φρόντιζε να κάνει κάποιος την πρόσθεση του αριθμού των παιδιών της κάθε τάξης, όπως αυτός ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, τότε θα διαπίστωνε ότι επρόκειτο μόνον για 583 παιδιά.
Δηλαδή 583 από 22.000, κι αυτά μέσα σε σχολικά κτίρια αλλά όχι μέσα στη σχολική ζωή των ντόπιων παιδιών παρά μόνο -το επαναλαμβάνω!- χωριστά και ανεξάρτητα από το πρωινό, ακόμη και από το ολοήμερο, σχολείο, σε νεότευκτες, ειδικά και αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα δημιουργημένες «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων».
«Γίνεται αλλιώς;», θα αναρωτηθούν και θα ρωτήσουν κάποιοι. Η απάντηση είναι: «Ναι γίνεται, και πρέπει να γίνει για το καλό των προσφυγόπουλων και για το καλό της δικής μας κοινωνίας. Γιατί όπου συνηθίζει η κοινωνία να αποδέχεται εκπτώσεις και αποκλεισμούς από την εκπαίδευση ορισμένων παιδιών τότε είναι δεδομένο ότι οι εκπτώσεις και οι αποκλεισμοί σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες παιδιών. Κι αυτό υπονομεύει τα θεμέλια κάθε προσανατολισμένης στην πρόοδο και στην ευημερία κοινωνίας».
Ο αγώνας για υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση δεν γνωρίζει αποκλειστικότητες ενδιαφερόντων, ιδιαίτερα όταν δίπλα στην απόλυτη δυστυχία και στον κοινωνικό αποκλεισμό κάποιων ομάδων, όπως σήμερα είναι οι πρόσφυγες, υπάρχει, λησμονημένη, και η επί γης κόλαση για κάποιους άλλους ανθρώπους: εκείνα τα ανάπηρα παιδιά που όχι μόνον αποκλείονται από την εκπαίδευση αλλά συχνά «λησμονούνται» σε κλειστά ιδρύματα, όπου υποχρεώνονται να διαβιούν φυτοζωώντας σε κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες. Δεν τα ξεχνούμε, θα είμαστε κοντά τους και θα συγκρουστούμε αποφασιστικά με όσους διαιωνίζουν την κόλαση.
*Ο κ. Τσιάκαλος είναι καθηγητής παιδαγωγικής του ΑΠΘ
—-
Εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα των παιδιών προσφύγων και τη σχολική ζωή των… ντόπιων παιδιών με ομιλητή τον κ Τσιάκαλο:
Μεθαύριο Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 18.30 εκδήλωση στο Ωραιόκαστρο (βλέπε για περισσότερες πληροφορίες τη σχετική αφίσα).
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 17.00 στην Αθήνα (κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ρουφ) στο πλαίσιο Διεθνούς Συνάντησης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού
Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου ολοήμερη επίσκεψη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας μαζί με μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ Μηδενική Ανοχή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.