09:34, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Aγρότες έπειτα από τη συνάντηση με υπουργούς: «Φεύγουμε με άδεια χέρια»

Άκαρπη φαίνεται πως ήταν η συνάντηση αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με υπουργούς της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στα μπλόκα.

Οι αγρότες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, καθώς περίμεναν λύσεις στα προβλήματά τους και σύμφωνα με τους ίδιους δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις, παρά μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα. «Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ότι έχουν πει τα τελευταία 8 χρόνια δεν βγαίνουν με τίποτα» τόνισε ο αγρότης από την Επανομή, Γιώργος Τσώνης, προσθέτοντας πως «ήρθαμε εδώ, 1.000 χιλιόμετρα και θα φύγουμε με άδεια τα χέρια, δε μας έδωσαν τίποτα».

Από την πλευρά τους, οι Σταύρος Αραχωβίτης και Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισαν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δρομολογεί δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα των γεωτρήσεων, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να «δούμε με ποιον τρόπο, έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση, θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δυο δόσεων, δε θα καταπίπτει η ρύθμιση», όπως σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παροχή περαιτέρω κινήτρων για συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς, ενώ μιλώντας για το ΑΤΑΚ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επεσήμανε ότι φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία όπως έγινε και πέρυσι.

Για πρωτοβουλία ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή των αγροτών σε αυτές, θα τους παρέχει μείωση κόστους στην άρδευση έως και 50%.

Είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι το οποίο και είχαμε δηλώσει εξαρχής», ενώ ανέφερε ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, “σε ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων, έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τα δασαρχεία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των επιχορηγήσεων ενισχύσεων και έχουν καταβληθεί κιόλας».