ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιωτικούς φορείς που καταθέτουν ελλειπή στοιχεία

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
02/11/2024
Κοινωνία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0

Related Post

Εφιάλτης για ανήλικη στη Θεσσαλονίκη – Την είχε αρπάξει 24χρονος, της έδινε ναρκωτικά και τη βιάζε

Σέρρες: 17χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τον καθηγητή της για παρενόχληση – Συνελήφθη ο 62χρονος

Στην περιδίνηση της ενδοοικογενειακής βίας η Θεσσαλονίκη

Ευθ. Λέκκας για σεισμό στη Σκύρο: Παρακολουθούμε το φαινόμενο – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Χρηματικές ποινές θα αντιμετωπίζουν και οι ιδιωτικοί φορείς κυρίως τράπεζες και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα καθυστερούν να διαβιβάσουν ή θα διαβιβάζουν λανθασμένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για τις φορολογικές δηλώσεις.

Το πρόστιμο, θα υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ που προβλέπεται για τους υπεύθυνους των φορέων του Δημοσίου και θα επιβάλλεται στο νομικό πρόσωπο και όχι στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη να προωθούν δεδομένα στην ΑΑΔΕ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ εντάσσουν στη λίστα όσων «μπλοκάρουν» τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τους ιδιωτικούς φορείς όπως τις τράπεζες που στέλνουν στοιχεία για τόκους καταθέσεων, δάνεια, συναλλαγές με κάρτες και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που διαβιβάζουν στοιχεία για τα δίδακτρα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Όπως έχει παρατηρηθεί τα ετήσια αρχεία που στέλνουν στην ΑΑΔΕ, οι ιδιωτικοί φορείς είτε είναι εκπρόθεσμα είτε περιλαμβάνουν εσφαλμένα στοιχεία.

Στόχος των ποινών είναι η έγκαιρη προσυμπλήρωση των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους ώστε να κερδίσουν την έκπτωση 4% σε περίπτωση που επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου.

Οι χρηματικές ποινές για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν ή στέλνουν λανθασμένα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος των ποινών είναι η έγκαιρη προσυμπλήρωση των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους ώστε να κερδίσουν την έκπτωση 4% σε περίπτωση που επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου

Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Με τις νέες διατάξεις, που παρουσίασαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο οι Κωστής Χατζηδάκης και Χρίστος Δήμας καθιερώνεται νέο χρονοδιάγραμμα και νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα:

  1. Η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα πέφτει στις 15 Ιουλίου κάθε έτους για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  2. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται κάθε χρόνο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους.
  3. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου προβλέπονται κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Όσο νωρίτερα υποβάλλεται η δήλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση και συγκεκριμένα:

– 4% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου

– 3% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουνίου

– 2% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουλίου

  1. Θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Πρόστιμο

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.

Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Ιδιωτικοί φορείς

Μεγαλύτερα πρόστιμα προβλέπονται και για τους ιδιωτικούς φορείς που υποβάλλουν ετήσια αρχεία στην ΑΑΔΕ, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι είτε είναι εκπρόθεσμα είτε περιλαμβάνουν εσφαλμένα στοιχεία. Μεταξύ αυτών, τράπεζες και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Πηγή: ΟΤ

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Άμφισσα: Κάθειρξη 10 ετών σε 75χρονο για ασέλγεια σε ανήλικη
Θεσσαλονίκη

Εφιάλτης για ανήλικη στη Θεσσαλονίκη – Την είχε αρπάξει 24χρονος, της έδινε ναρκωτικά και τη βιάζε

Η 13χρονη εντοπίστηκε στο πλαίσιο αναζήτησης της έπειτα από δήλωση εξαφάνισης κι ενώ συγκροτήθηκε από την αστυνομία ειδική ομάδα για...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
10/01/2026
Φρίκη στην Αθήνα: Συνελήφθη 44χρονος που βίαζε τη 16χρονη φίλη του γιου του
Ελλάδα

Σέρρες: 17χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τον καθηγητή της για παρενόχληση – Συνελήφθη ο 62χρονος

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία των Σερρών η σύλληψη ενός 62χρονου καθηγητή λυκείου, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση ανηλίκου, ύστερα...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
19/12/2025
Next Post

Φωτογραφίες από τα γενέθλια της ΟΝΝΕΔ - Ποιοι ήταν παρόντες

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια για αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι αστρολογικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
07/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa