, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αγωνιστικές δράσεις και συλλαλητήρια ενόψει… ΔΕΘ!

astunomia-deth
Σε μαζικές αγωνιστικές δράσεις θα προχωρήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΓΣΕΕ, ενόψει των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ-ΗΕLEXPO, ενώ έχει προγραμματιστεί ήδη συλλαλητήριο για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.
“Αντιμέτωποι με μια σειρά νέων φόρων άμεσων ή έμμεσων, απολύσεις, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις τιμών κ.α.  έρχονται σε λίγο καιρό οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του τρίτου και πιο δυσβάσταχτου μνημονίου. Η «δημιουργική ασάφεια» της πρόσφατα παραιτηθείσας κυβέρνησης συγκεκριμενοποιήθηκε, κωδικοποιήθηκε και ακούει στο όνομα «Μνημόνιο 3». Αντί της υλοποίησης του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» επιβάλλονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Ακολουθούν ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αλλαγές στα εργασιακά (π.χ. γίνεται προσπάθεια απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων που είχαν “παγώσει” με παρέμβαση των Συνδικάτων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ILO).  Το νέο πακέτο μέτρων που θα αρχίσει να υλοποιείται σε λίγες ημέρες, αποτελεί την «ταφόπλακα» της ελληνικής οικογένειας, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του κόσμου της εργασίας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του ΕΚΘ.
“Πακέτα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδεικνύονται ανίκανα να δημιουργήσουν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Δυο μνημόνια δεν μπόρεσαν ούτε στο ελάχιστον να φέρουν την ανάπτυξη τα περασμένα πέντε έτη, ενώ το τρίτο πακέτο ή αλλιώς το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Βουλή των Ελλήνων, υπό την απειλή της απομάκρυνσης της χώρας μας από την ΕΕ, εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο σκληρό και τα τρία επόμενα χρόνια θα χαρακτηρίζονται από περαιτέρω ύφεση, λιτότητα και ανεργία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη στάση τους τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών, λειτούργησαν ακόμα πιο εχθρικά και εκδικητικά και κούνησαν το δάχτυλο απειλώντας με GREXIT που θα είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας μας”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, γίνεται ειδική αναφορά και τα στοιχεία της ανεργίας τα οποία χαρακτηρίζοντας ως «απογοητευτικά».
Αναλυτικά το ΕΚΘ σημειώνει ότι: “Η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες μετανάστες της 5ετίας που φτάνουν τις 250.000 καλπάζει με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35% σε όλη τη Μακεδονία που καταγράφει τα υψηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά. Τα παραπάνω στοιχεία δεν παρουσιάζουν την απόλυτη πραγματικότητα καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η ανεργία που καταγράφεται είναι υψηλότερη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι τα εξής:Κεντρική Μακεδονία – 27,4%, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – 24,8%, Δυτική Μακεδονία – 29%. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική. Η ανεργία αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μειώνονται, τα έργα υποδομής, όπως το ΜΕΤΡΟ, παραμένουν ανολοκλήρωτα”.
“Τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που καταγράφουν την πραγµατικότητα είναι απογοητευτικά και η κατάσταση είναι δραµατική. Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε από 364 χιλιάδες το τρίτο τρίµηνο του 2008 σε 1,342 εκατ. το πρώτο τρίµηνο του 2014. Το τέταρτο τρίµηνο του 2014, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1,246 εκατ. Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης αυξήθηκε σηµαντικά από περίπου 6% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2009 κοντά στο 10% το 2014. Το ποσοστό της µη ηθεληµένης µερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70% του συνόλου της µερικής απασχόλησης”
“Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να μπει ένα τέλος στις άκρως λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα έξι τελευταία χρόνια, μέχρι να νικήσουμε τα μνημόνια, τη φτώχεια, την καλπάζουσα και συνεχώς αυξανόμενη με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ανεργία, τη λιτότητα, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, να συνεργαστεί με τα μέλη της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς και πάνω από όλα με όρθιους και αξιοπρεπείς τους Έλληνες πολίτες”.
Στο πλαίσιο των αγωνιστικών εκδηλώσεων των Συνδικάτων στα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ.Θ. προετοιμάζουν τις παρακάτω αγωνιστικές δράσεις και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά:

  1. Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ. (Αριστοτέλους 32) θα πραγματοποιηθεί Σύσκεψη – Συνέντευξη Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ, προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχτούν  τα προβλήματα των εργαζομένων της κάθε περιοχής. Η σύσκεψη θα είναι ανοικτή για τους δημοσιογράφους.
  2. Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο “IMPERIAL” (Αντιγονιδών 13) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου. Επίσης θα παρουσιασθεί από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ περιληπτικά, η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

3.Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ε.Κ.Θ. θα περιοδεύσουν σε χώρους εργασίας προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για θέματα που τους αφορούν αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.
4.Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί αγωνιστικό συλλαλητήριο και πορεία των Συνδικάτων για να δηλώσουμε την αντίθεση μας στα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα που προωθούν ΕΕ και ΕΚΤ και υλοποιούνται από τους κυβερνόντες των τελευταίων χρόνων, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ανεργία, στα νέα χαράτσια μέσα από το φορολογικό, στον ΕΝΦΙΑ, στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την υποβάθμιση της ζωής μας.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!
 
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΣΟ»
 
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ  ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ
 
Όλοι στο Συλλαλητήριο Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015, 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου”, καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.