Αίσιο τέλος για το 2χρονο προσφυγόπουλο που βρέθηκε μόνο του…

prosfygopouloΒρέθηκαν τελικά οι γονείς του δίχρονου αγοριού που είχε βρεθεί να τριγυρνά μόνο στο σύνορα του Έβρου, όπου και μέλη του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ΜΕΤΑδραση το πήραν υπό την προστασία τους.
Το παιδάκι, το οποίο είχε μεταφερθεί σε κέντρο πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο, χωρίστηκε από τους γονείς του όταν αυτοί δε μπόρεσαν να μπουν στη βάρκα που μετέφερε το παιδί και άλλους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, σύμφωνα με πληροφορίες της “Έθνος”. Το γκρουπ συνελήφθη από συνοριακούς φύλακες της περιοχής, οι οποίοι και μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες συνειδητοποίησαν οτι το παιδί συνοδευόταν από άτομα τα οποία δεν ήταν γονείς του.
Τότε ήταν που ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ανέθεσε στην οργάνωση ΜΕΤΑδραση τη μεταφορά του παιδιού στο φιλοξενείο της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις παιδιών που συνοδεύονται από ενήλικες, οι οποίοι δηλώνουν θείοι, εξαδέλφια ή άλλου βαθμού συγγενείς. «Αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί, το ανήλικο θεωρείται ασυνόδευτο και ενημερώνεται η Εισαγγελία. Υπάρχει και η διαδικασία της συνέντευξης, μέσα από την οποία παρατηρείται η συμπεριφορά και η σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και συνοδού», είπε στο «Εθνος» αστυνομικός που υπηρετεί στην περιοχή και έχει χειριστεί ανάλογες περιπτώσεις.
Ένα παιδί που βρίσκεται ασυνόδευτο, μπορεί να έχει μείνει ορφανό κατά τη διάρκεια του προσφυγικού του ταξιδιού, μπορεί να ταξιδεύει με συνοδούς -συγγενείς ή μη- προκειμένου να μεταφερθεί στους γονείς του που βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα της Ευρώπης ή μπορεί να έχει πέσει θύμα κάθε είδους εκμετάλλευσης.
Μέλη της ΜΕΤΑδρασης περιέθαλψαν το αγοράκι σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας, όπου λίγα 24ωρα αργότερα ξανάσμιξε με την οικογένειά του.
Αυτή είναι μόνο μια μικρή ιστορία ανάμεσα στις χιλιάδες ασυνόδευτων παιδιών που διαβάζουμε καθημερινά, και ευτυχώς έχει αίσιο τέλος.
 
Πηγή: e-evros.gr