fbpx

, Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Αιθαλομίχλη: Λήξη συναγερμού στη Θεσσαλονίκη

aithalomixli-thessaloniki

Στη λήξη του συναγερμού και την αναστολή των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την αιθαλομίχλη προχώρησε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων κατά την οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 (που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ρύποι) ήταν τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο τριπλάσιες από το όριο.
«Αξιολογήσαμε όλα τα στοιχεία, τα καιρικά φαινόμενα και τους δείκτες μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μονάδες της Περιφέρειας αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όλες οι μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια σήμερα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, συνεπώς, μετά και τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις προχωρήσαμε στη λήξη του συναγερμού και την αναστολή των μέτρων που είχαμε λάβει» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τις μετρήσεις από τους σταθμούς καταγραφής των δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης ώστε όποτε και αν συντρέξει και πάλι λόγος να τεθούν ξανά σε ισχύ τα μέτρα.

Εντούτοις, ανησυχία προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με τον Χρίστο Βλαχοκώστα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι η μέση τιμή για τα PM2,5 το Δεκέμβριο που διανύουμε ήταν 60 μικρογραμμάρια, τριπλάσια δηλαδή από το όριο που είναι στα 20.

«Από τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που διενεργούμε σε δύο σταθμούς, στην Τριανδρία και την Πυλαία, διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων που είναι περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία από τα PM10 καθώς έχουν μικρότερη διάμετρο και εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βλαχοκώστας, εκτιμώντας ότι κανένας δεν σέβεται τα έκτακτα μέτρα. «Μακροπρόθεσμα ωστόσο, μπορούν να παρουσιασθούν έντονα αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή των μικροσωματιδίων και να παρατηρήσουμε ακόμη και μείωση του προσδόκιμου βίου» αναφέρει.

Για τον κ.Βλαχοκώστα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι μετρήσεις για το βενζοπυρένιο, έναν αέριο ρύπο που είναι καρκινογόνος και προέρχεται από την καύση στερεών καυσίμων.

«Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θα έπρεπε η χώρα μας από την 1/1/2013 να τις πραγματοποιεί αλλά κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει» σημειώνει.

Για τις επόμενες μέρες, οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να πάρουν μικρή «ανάσα» αφού ο καιρός, σύμφωνα με τον διδάκτορα Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, Μιχάλη Σιούτα, βελτιώνεται και οι άνεμοι διώχνουν μακριά την αιθαλομίχλη.

«Από σήμερα το πρωί άρχισε να φυσάει νοτιάς και να βρέχει, συντελώντας στην απομάκρυνση της αέριας ρύπανσης και καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα», είπε, προβλέποντας για αύριο ασθενείς βόρειους ανέμους και βροχοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.