, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Άκρως επικίνδυνος ο καπνός που “έπνιξε” χθες τη Θεσσαλονίκη”

kinezika-pyrkagia

του Αλέξη Αλεξιάδη

Πολύ επικίνδυνα είναι τα σωματίδια που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης από τη χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά, στην αποθήκη με τα κινέζικα προϊόντα, δηλώνει στην “Κ” η καθηγήτρια του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Κωνσταντινή Σαμαρά.

Όπως αναφέρει η κ. Σαμαρά, μια πυρκαγιά στη διάρκεια της οποίας καίγονται υλικά, όπως το πλαστικό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, έχει επικίνδυνες εκπομπές, τοξικών και καρκινογόνων σωματιδίων (φωτο από την Πλατεία Δημοκρατίας – Βαρδάρι Σάββας Αυγητίδης)

φωτο Σάββας Αυγητίδης

“Στον καπνό περιέχονται καρκινογόνες ενώσεις, διοξίνες και φουράνια που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο” αναφέρει η κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως για να γνωρίζει κάποιος την ακριβή ποσότητα των επικίνδυνων σωματιδίων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, πρέπει να ξέρει και την ακριβή ποσότητα των υλικών που έχουν καεί αλλά και τις συνθήκες καύσης.

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά οι περίοικοι εκτέθηκαν στον καπνό, ωστόσο η κατεύθυνση του ανέμου και το γεγονός πως δεν είχε άπνοια, λειτούργησαν θετικά. (φωτο από το δρόμο Μουδανιών-Θεσσαλονίκης Σάββας Αυγητίδης)

photo Σάββας Αυγητίδης

“Τα επικίνδυνα σωματίδια μεταφέρονται με τον αέρα και αναμιγνύονται με τα υπόλοιπα, ενώ όταν υπάρχει άπνοια, διαχέονται λιγότερο και μένουν στην περιοχή. (φωτο από Πλατεία Αριστοτέλους Σάββας Αυγητίδης)

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Όσο ο καπνός μεταφερόταν, μειωνόταν και ο κίνδυνος για τους περίοικους, οι οποίοι ίσως εκτέθηκαν κάποια στιγμή στον καπνό” ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του Α.Π.Θ.

(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Σάββας Αυγητίδης)

ΤΟΞΙΚΑ

 

Τι έγινε χθες: http://www.karfitsa.gr/2013/12/04/pyrkagia-ksespase-se-apothiki-sti-dytik/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.