, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

« Αμεση ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν το προσφυγικό βάρος με 3 εκατ. ευρώ»

Åðßóêåøç ôïõ Õðïõñãïý Åóùôåñéêþí êáé ÄéïéêçôéêÞò Áíáóõãêñüôçóçò Ðáíáãéþôç ÊïõñïõìðëÞ óôçí ÊïæÜíç, ÓÜââáôï 2 Áðñéëßïõ 2016. Óôç öùôïãñáößá, óôéãìéüôõðï áðï ôçí óõíÜíôçóç ìå ôïõò ðñüóöõãåò óôçí Ëåõêïâñõóç. (EUROKINISSI)

Åðßóêåøç ôïõ Õðïõñãïý Åóùôåñéêþí êáé ÄéïéêçôéêÞò Áíáóõãêñüôçóçò Ðáíáãéþôç ÊïõñïõìðëÞ óôçí ÊïæÜíç, ÓÜââáôï 2 Áðñéëßïõ 2016. Óôç öùôïãñáößá, óôéãìéüôõðï áðï ôçí óõíÜíôçóç ìå ôïõò ðñüóöõãåò óôçí Ëåõêïâñõóç. (EUROKINISSI)
Τη δημόσια έκκληση «να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων- μεταναστών και να αναλάβουν αντίστοιχες ευθύνες», απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Ο Π. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν το προσφυγικό βάρος με 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα αρχίσουν να εισρέουν άμεσα στα ταμεία τους».
Δήλωσε, επίσης, στους δημάρχους της δυτικής Μακεδονίας ότι έθεσε το θέμα της κατανομής πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ στον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη. «Σήμερα οι πόροι αυτοί κατευθύνονται καθ’ ολοκληρία στις διεθνείς ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού, και ζήτησα μέρος τους να έλθει και στους δήμους, αφού ως αναγνωρισμένες δομές του κράτους προσφέρουν σημαντικό υποστηρικτικό έργο», σημείωσε. Προκειμένου δε, να ξεπεραστούν τα εμπόδια των ευρωπαϊκών κανονισμών, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να καταστεί δυνατή μια τέτοια χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα πολλών δημάρχων για αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία προσφύγων, ανέφερε ότι το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων με την πιλοτική ενοικίαση διαμερισμάτων είναι παραγωγικό και φαίνεται ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δήλωσε συγκινημένος από τη διάθεση των δημάρχων της περιοχής να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και τόνισε ότι «ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό και αυτή τους η προσφορά δεν θα πάει χαμένη». «Η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα του κόσμου, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό στην Ελλάδα και ο νοών νοείτω, δεν πρόκειται να πω τίποτα περισσότερο», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε θέματα αυτοδιοίκησης, επανέλαβε την πρόσφατη δέσμευση του στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο «σκούπα» που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες για δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών. Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαβούλευση με την σύσταση 25μελούς επιτροπής όπου θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες, με στόχο την προετοιμασία για την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, και τόνισε ότι «επιθυμούμε αποκεντρωμένους οργανισμούς αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού».
Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της μείωσης της γραφειοκρατίας, ανακοίνωσε ότι «για τις εγγραφές της σχολικής χρονιάς 2016-17 οι γονείς δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν από τα δημοτολόγια των δήμων πιστοποιητικό για τα παιδιά τους προκειμένου να το προσκομίσουν στο σχολείο. Το έγγραφο θα αναζητηθεί ηλεκτρονικά από το σχολείο μέσω της σύζευξης των συστημάτων και από την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος ζήτησε «να προβλεφτούν οι διαδικασίες ώστε οι δήμοι να μπορούν να πληρώνουν δαπάνες που κάνουν για το προσφυγικό», γιατί όπως ανέφερε υπάρχει πρόβλημα με την έγκριση τους από τον επίτροπο του υπουργείου Οικονομικών.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης έδωσε έμφαση στην γραφειοκρατία που παραλύει κάθε προσπάθεια στο να λυθούν με σύντομο τρόπο προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.
Ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι τα επόμενες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει απόφαση για τη φιλοξενία των 40 ορφανών προσφυγόπουλων στην μαθητική εστία Πενταλόφου.
Το θέμα της φιλοξενίας των ορφανών προσφυγόπουλων υποστήριξε με θέρμη και ο Μμητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ο οποίος προσήλθε στο χώρο της ΠΕΔ και συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Π. Κουρουπλή. Ο μητροπολίτης Παύλος ζήτησε την κατά προτεραιότητα προώθηση της φιλοξενίας, ζητώντας από τους αρμόδιους εάν αυτό είναι εφικτό να υπάρχει ομοιογένεια σε ό,τι αφορά την εθνική καταγωγή των παιδιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, επισκέφθηκε τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Λευκόβρυση, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ μίλησε και με πρόσφυγες οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την φιλοξενία και διατύπωσαν το αίτημα να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης.ethnos.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.