, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αν απειλούμε ότι θα ανατρέψουμε την πώληση, αν βρεθεί επενδυτής, το τίμημα θα είναι… αστείο!

Γράφει ο karfitsas

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) εξέδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου μια μελέτη με θέμα τη «Διαμόρφωση Πλαισίου για την Αξιοποίηση των Υδατικών Πόρων».  Η μελέτη, αφού κάνει μια σειρά από γενικές αναφορές μεταξύ άλλων στο διεθνές πρόβλημα της λειψυδρίας, στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση του πολύτιμου αγαθού του νερού και στην καθυστέρηση της χώρας μας στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για τις λεκάνες απορροής, έρχεται στο ψητό: «Η καταγεγραμμένη εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς»

Θα περίμενε κανείς από την ΟΚΕ μια εμπεριστατωμένη μελέτη με εκτενή στατιστικά στοιχεία και με αναφορές σε όλες τις απόψεις πάνω στο θέμα. Θα περίμενε κανείς να διαβάσει μια ανάλυση συγκριτική ανάλυση των πολλαπλών εναλλακτικών μορφών διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης (κρατική, δημοτική, ιδιωτική, μικτή) και των επιχειρημάτων υπέρ της κάθε μιας.  Αντ’ αυτού διαβάσαμε για μια ακόμη φορά μια απαρίθμηση των δεινών που μας περιμένουν αν αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο διαχείρισης του νερού ανοίγοντας τις πόρτες στους ιδιώτες.

Το κακό για την ΟΚΕ είναι ότι, ένα προς ένα, τα επιχειρήματα που επικαλείται διαψεύδονται από την Ελληνική και τη διεθνή καθημερινότητα. Ας δούμε αναλυτικά τι θα μας συμβεί, σύμφωνα με τους σοφούς της ΟΚΕ, αν παραχωρηθεί το 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες: «Ιλιγγιώδεις αυξήσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία η τιμή του νερού αυξήθηκε έως 245% στην περίοδο 1993-2006. Στο Παρίσι το τιμολόγιο έφθασε να είναι από τα ακριβότερα του κόσμου.»

Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει και ο πίνακας, το κόστος του νερού στο Λονδίνο και το Παρίσι βρίσκεται κάπου στη μέση στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών πόλεων, πολύ κάτω, για παράδειγμα, από τις Γερμανικές και Ολλανδικές πόλεις όπου οι εταιρείες ύδρευσης είναι δημοτικές ή δημόσιες. Παραλείπει επίσης να σημειώσει η μελέτη της ΟΚΕ ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο Παρίσι την περίοδο της ιδιωτικής διαχείρισης προήλθε από αύξηση της φορολογίας!

«Ανύπαρκτες ιδιωτικές επενδύσεις. Σε όλες τις χώρες ο δημόσιος τομέας πλήρωσε το δίκτυο.»

Προφανώς η ΟΚΕ κρίνει ότι οι κρατικές ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και οι δημοτικές επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια τις απαραίτητες επενδύσεις. Προφανώς θεωρεί ότι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης συντηρούνται σωστά. Ότι ποσοστά απωλειών που πλησιάζουν το 30% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ξεπερνούν το 40% στις δημοτικές επιχειρήσεις είναι ικανοποιητικά. Ότι η ρύπανση του Θερμαϊκού είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Στο Παρίσι, στο οποίο συστηματικά αναφέρονται οι πολέμιοι της αποκρατικοποίησης η ιδιωτική εταιρεία μέσα σε λίγα χρόνια, μεταξύ άλλων, μείωσε τις διαρροές από 22% σε 3%, αντικατέστησε το σύνολο των μολυβδοσωλήνων και τοποθέτησε ηλεκτρονικούς μετρητές στο σύνολο των καταναλωτών. Η πραγματικότητα είναι ότι οι υποχρεώσεις του ιδιώτη και του κράτους όσον αφορά τις επενδύσεις καθορίζονται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης. Αν ο ιδιώτης δεν την εφαρμόσει θα κηρυχθεί έκπτωτος.

«Η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης συνδέεται συχνά με διαφθορά και απάτες.»

Αντί απαντήσεως, αντιγράφουμε το ρεπορτάζ από την Πρωινή Γρεβενών της προηγούμενης βδομάδας:
«Πρόστιμο μαμούθ στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γρεβενών. Πρόστιμο 2,8 εκατ. ευρώ επέβαλε ο ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας στη ΔΕΥΑ Γρεβενών μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου για την πολύκροτη υπόθεση κακοδιαχείρισης. Το πρόστιμο τιμωρεί τους πολίτες λέει ο Δήμαρχος.»

Η υπόθεση αφορά σκάνδαλο με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Αυτά συνέβησαν στη δημοτική επιχείρηση Γρεβενών. Δεν θα ξύσουμε πληγές με το να αναφερθούμε στη βροχή καταγγελιών των εργαζομένων εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της ΕΥΑΘ.
Η ΟΚΕ λοιπόν όμως φαίνεται να πιστεύει ότι όλα σήμερα βαίνουν καλώς και ανησυχεί για ενδεχόμενη διαφθορά αν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία

«‘Έλλειψη λογοδοσίας»
Προφανώς η ΟΚΕ θεωρεί ότι οι κομματικές διοικήσεις που προΐστανται των κρατικών εταιρειών στην Ελλάδα λογοδοτούν επαρκώς. Οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα που άφησαν τα χρέη των δήμων να γιγαντωθούν όλα αυτά τα χρόνια λογοδότησαν. Οι Δήμαρχοι που φέσωσαν την ΕΥΔΑΠ (δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο) και σε πολλές περιπτώσεις έδιναν νερό σε «ευπαθείς» ομάδες χωρίς καν να εγκαταστήσουν καν υδρόμετρα λογοδότησαν. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑ Γρεβενών που – κατά δήλωση του σημερινού δημάρχου – φέσωσαν τους δημότες λογοδότησαν.  «Επίπλαστα οικονομικά οφέλη. Οι κυβερνήσεις έχουν έσοδα πολύ μικρότερα από την πραγματική αξία των εταιρειών.»

Ας μην γελιόμαστε: Το τίμημα που θα δώσει ο ιδιώτης για να αγοράσει μερίδιο σε μια εταιρεία ύδρευσης θα διαμορφωθεί από τρεις βασικούς παράγοντες: Τις επενδύσεις που θα υποχρεωθεί να κάνει και τις τιμές στις οποίες η σύμβαση θα του επιτρέπει να χρεώνει το νερό. Αν ζητήσουμε σημαντικές επενδύσεις και σταθερές τιμές, το τίμημα θα είναι χαμηλό. Αν του δώσουμε το ελεύθερο να αυξάνει τις τιμές και να αφήσει το δίκτυο στη σημερινή κατάσταση, το τίμημα θα μεγαλώσει. Αυτό θέλουμε;  Το τίμημα όμως εξαρτάται και από έναν ακόμη παράγοντα: Την αβεβαιότητα και το ρίσκο. Αν όλη μέρα απειλούμε τους επενδυτές ότι αύριο θα ανατρέψουμε την πώληση, είναι βέβαιο ότι, αν βρεθεί επενδυτής, το τίμημα θα είναι αστείο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.