fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ανάστατοι οι κάτοικοι για εργοστάσια πρώην… υπουργού!

viomaza3 copy
Της Έλενας Καραβασίλη- Φωτορεπορτάζ/ BINTEO Σάββας Αυγητίδης

Με… κομβόι λεωφορείων και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κάτοικοι της Λακκίας και των Βασιλικών έφθασαν στο κτήριο της παλιάς Νομαρχίας στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να δώσουν ένα δυναμικό παρόν ενάντια στη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας βιομάζας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση. Σήμερα συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα ενώπιον της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας. «Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε βήμα αυτής της δήθεν επιχειρηματικής κίνησης, που θα υπονομεύσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», λένε οι κάτοικοι. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή των μονάδων στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε ένταση μεταξύ των κατοίκων και του προέδρου της επιτροπής.  Να σημειώσουμε ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει γνωμοδοτήσει θετικά, καθώς, όπως αναφέρεται, πρόκειται για μονάδες μικρής όχλησης. Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
VIOMAZA
«Θα υπάρξει ρύπανση στο περιβάλλον σε μία γη υψηλής παραγωγικότητας, δε θα γίνονται επενδύσεις και θα υπάρχει μία γενικότερη αρνητική επίπτωση. Οι υπογραφές από κατοίκους που εναντιώνονται στη λειτουργία αυτών των μονάδων, ξεπερνούν τις 3.000», σημειώνει στο karfitsa.gr ο κάτοικος Λακκιάς και μέλος της επιτροπής αγώνα, Γιώργος Σμυρναίος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «σύσσωμη η τοπική κοινωνία της δημοτικής ενότητας Βασιλικών έχει ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, γεγονός που επισφραγίστηκε από την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θέρμης, πριν λίγες εβδομάδες». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική γνωμοδότηση το δήμου πραγματοποιήθηκε μετά από την παρουσίαση επιστημονικής εισήγησης από το εργαστήριο του καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλα Μουσιόπουλου, -Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής- για την εγκατάσταση των δύο μονάδων στην περιοχή.
viomaza
«Τεράστιες ελλείψεις στη μελέτη»
famelos-xaralampidou
Από την πλευρά του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Χημικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνει ότι η περιοχή χωροθέτησης των μονάδων, παραμένει γη υψηλής παραγωγικότητας και η κοινότητα είναι αντίθετη στο να καταναλώνεται ο πρωτογενή τομέας για τέτοιες ενέργειες. «Τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να προκύπτουν από διαδικασίες συναίνεσης και διαβούλευσης κάτι που δεν έγινε, δημιουργώντας ένα σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας κάνει να αλλάξουμε την αρχική μας θέση. Όλη η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί κατά της δημιουργίας αυτών των μονάδων», αναφέρει ο κ. Φάμελλος. Όπως επισημαίνει, «ο επενδυτής σε θεσμικό επίπεδο, δεν έχει κάνει κάτι διαφορετικό για να αλλάξει τη γνώμη της κοινωνίας που αντέδρασε έντονα. Τέτοια έργα δε μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχουν σοβαρές τεχνολογίες, σωστή χωροθέτηση και δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα βάση της νομοθεσίας περιβάλλοντος και για τη δημόσια υγεία έτσι όπως είναι σχεδιασμένες οι μονάδες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πάρα πολύ αδύναμη και ελλείπεις και το γνωρίζω καλά αυτό λόγω του επαγγέλματός μου. Έχω δει τη γραμμή παραγωγής και τα σχέδια των μονάδων», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.
viomaza2
Αντίθετη η τοπική κοινωνία
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή της οικονομίας της περιοχής- κηπευτικά φημισμένα για την ποιότητά τους, γη υψηλής παραγωγικότητας, χωράφια από αναδασμό, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις-, αλλά και του παρθένου ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όπου δεν χωράνε διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα. Η περιοχή μας επιβιώνει μέσα στην κρίση χάρη στον πρωτογενή τομέα, κι αυτό που ονομάζει ο επενδυτής «ανάπτυξη» έρχεται να «στραγγαλίσει» την οικονομία ολόκληρης της κοιλάδας του Ανθεμούντα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Στέλιος Δούμπλιος.
paulidou-papadopoulos
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα, φαίνεται να δημιουργεί έντονο φόβο στους κατοίκους της περιοχής, όσο αφορά στη λειτουργία των μονάδων. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία στην Ελλάδα δεν έχει ξαναδοκιμαστεί στην πράξη, σύμφωνα και με τον ίδιον τον επενδυτή. Δε θέλουμε να γίνουμε τα «πειραματόζωα». Συγκεκριμένα η έκθεση του κ. Μουσιόπουλου αναφέρει, “στη χώρα μας υπάρχει πολύχρονη εμπειρία από την καύση βιοαερίου σε χώρους διάθεσης αποβλήτων, αλλά στην περίπτωση του αερίου σύνθεσης που προκύπτει από την αεριοποίηση δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία. Οι κίνδυνοι για την παραγωγή του αντιμετωπίζονται με μηχανικές και χημικές μεθόδους αντίστοιχες των παραγωγικών διαδικασιών της χημικής βιομηχανίας”, σημειώνει ο κ. Σμυρναίος.
«Δε θα γίνουμε πειραματόζωα»
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μουσιούπουλου «μια πυρκαγιά ή μια έκρηξη μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη διαρροή επικίνδυνων ουσιών που αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται στη μονάδα αεριοποίησης. Οι επιπτώσεις είναι δυνατόν να είναι σοβαρές για τους εργαζόμενους, τον πληθυσμό της περιοχής που γειτνιάζει και στο περιβάλλον π.χ. η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα ακόμα και για λίγα λεπτά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη σε υψηλές συγκεντρώσεις».
«Θα έπρεπε να γίνουν πιλοτικές δοκιμές ώστε να ξέρουμε εάν εγκυμονεί κινδύνους η συγκεκριμένη επένδυση. Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα. Επίσης η γη στο συγκεκριμένο σημείο είναι υψηλής παραγωγικότητας. Τα Βασιλικά αποτελούν το λαχανόκηπο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ο επενδυτής επέλεξε να κάνει δύο μικρές μονάδες των 498 KW, εάν ήταν πάνω από 500 KW, οι προδιαγραφές θα ήταν διαφορετικές για να στηθούν αυτές οι μονάδες. Βάση αμερικανικών αντικαρκινικών εταιριών, τα αέρια που εκπέμπουν αυτές οι μονάδες- αεριοποίησης βιομάζας- δημιουργούν καρκινογενέσεις που χτυπούν κυρίως τα παιδιά. Φυσικά και αντιδρούμε και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στη δημιουργία αυτών των μονάδων σε κατοικημένες περιοχές», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θέρμης και μέλος της επιτροπής αγώνα, Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος.
Το έργο
Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει εγκατάσταση επεξεργασίας µη επικίνδυνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου µε ηλεκτροπαραγωγή καύσης βιοαερίου. Αφορά στην εγκατάσταση συστήµατος επεξεργασίας βιομάζας µε την τεχνολογία της αεριοποίησης και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µέσω αεριοµηχανής και γεννήτριας µε µμέγιστη ισχύ 498 kWe. Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήµατος (∆.Ε.∆.∆.Η.Ε.). Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί είναι ροκανίδια (wood chips), σε ποσότητα 5.000 τόνοι ετησίως ή 15 τόνοι ημερησίως, τα οποία θα προμηθεύεται η εταιρεία «βιοηλιακή ενέργεια βιομάζα φωτοβολταϊκά ΕΠΕ biosolar», είτε από την εγχώρια, είτε από τη διεθνή αγορά βάσει σχετικών τιµών. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι €750.000 και θα χρηματοδοτηθεί κατά 25% από ίδια κεφάλαια και 75% από δάνειο. «Η πρώτη ύλη είναι wood chips, δηλαδή κομμάτια ξύλου από κορμούς δέντρων που θα προέρχονται από νόμιμη υλοτόμηση. Είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χρησιμοποιούμε ξύλο και παράγουμε αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Η μονάδα αυτή δεν καίει το ξύλο. Το wood chip μπαίνει σε έναν αεριοποιητή που με θερμοκρασία γίνεται η αεριοποίηση του ξύλου. Το αέριο αυτό περνάει από διαδοχικά φίλτρα, καθαρίζει τελείως και στη συνέχεια διοχετεύεται σε μία μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία γυρίζει τη γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η μόλυνση αυτής της μονάδος είναι μηδενική, είναι λιγότερη από αυτή που παράγει ένα τζάκι που καίει ξύλα», εξηγεί ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σαλαγκούδης, που ετοιμάζεται να επενδύσει στην κατασκευή των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Λακκιά και τα Βασιλικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.