, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αναστάτωση στα Δημήτρια λόγω της… Λάσκαρη


του Βαγγέλη Στολάκη
Νέες γκρίνιες στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη φέρνει αυτή τη φορά η… Ζωή Λάσκαρη και η ένταξη της παράστασης «Ρόουζ» στην οποία πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός, στο φετινό πρόγραμμα των «Δημητρίων», που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η επιλογή ανάγκασε σε παραίτηση την κ. Ιφιγένεια Ταξοπούλου, μέχρι πρότινος μέλος της τριμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής της διοργάνωσης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα να σχολιάζει στην «Κ» πως «έτσι κι αλλιώς η θητεία της έληγε».
Στην επιστολή παραίτησής της η κ. Ταξοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «παρά τις πιέσεις που τις ασκήθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη πρόταση στο θεατρικό πρόγραμμα που κατέθεσε». Συμπληρώνει επίσης πως ο αντιδήμαρχος με δική του πρωτοβουλία ενέταξε την εν λόγω παράσταση στο πρόγραμμα του θεάτρου και πως η ίδια εξέφρασε άμεσα και γραπτά τις έντονες αντιρρήσεις της στην πρωτοβουλία Πέγκα «για λόγους καλλιτεχνικούς και δεοντολογίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι σχέσεις με το Μπουτάρη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η ένταξη της παράστασης της Ζωής Λάσκαρη στο πρόγραμμα των «Δημητρίων» έγινε κατόπιν υπόδειξης του ιδίου του Γιάννη Μπουτάρη, με την οποία άλλωστε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατηρεί φιλικές σχέσεις από το παρελθόν. Μάλιστα, η γνωστή ηθοποιός φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει σχετική αίτηση στην οργανωτική επιτροπή. Ερωτηματικά προκύπτουν ωστόσο, στο ποιος από τους δυο πήρε την πρωτοβουλία, καθώς στο παρελθόν σε συνέντευξή (www.kulturosupa.gr) που παραχώρησε μια ημέρα μετά από συνάντηση των δυο τους είχε δηλώσει: «μου ζήτησε να είμαι στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω τίποτα συγκεκριμένο». Αναφερόμενη στο Γιάννη Μπουτάρη είχε τονίσει: «Τον εκτιμώ βαθύτατα. Τον υπέρ αγαπώ, είναι φίλος μου από παλιά ». Υπενθυμίζεται, πως η κ. Λάσκαρη είναι σύζυγος του γνωστού δικηγόρου και τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
Σε εκδήλωση υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ
Ένας άλλος παράγοντας, που φέρεται πως ενίσχυσε την επιλογή Λάσκαρη είναι οι επίσης φιλικές σχέσεις που διατηρεί η ηθοποιός με τον κ. Γιάννη Πιτσιώρα, δικηγόρο, υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες εκλογές και στενού συνεργάτη του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Πιτσίωρας, που τυγχάνει φίλος του δημάρχου και δηλώνει φοιτητής του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε εκδήλωση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου στο θέατρο «Αυλαία» της ΧΑΝΘ, και στην οποία συμμετείχαν οι: Εύα Καϊλή, Γιάννης Πιτσιώρας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Χασδάι Καπόν, Σπύρος Πέγκας, Γιάννης Μπουτάρης και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, συνόδευσε στην αίθουσα την κ. Λάσκαρη. Φρόντισε επίσης να διανείμει τις σχετικές φωτογραφίες στον Τύπο, ενώ η σχετική λεζάντα της φωτογραφίας στο facebook ανέφερε: «η φίλη Ζωή Λάσκαρη στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη».
Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Πιτσιώρας είναι αντιπρόεδρος των «φίλων των Δημητρίων», μιας πρωτοβουλίας του Σπύρου Πέγκα, που στο παρελθόν, πριν την εκλογή Μπουτάρη, διοργάνωνε εκδηλώσεις και συντόνιζε πολιτιστικά δρώμενα τις περιόδους που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα «Δημήτρια».
Ο Πέγκας και ο Πετσάλνικος
Έτσι, η ένταξη της θεατρικής παράστασης στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζωή Λάσκαρη στο πρόγραμμα των 47ων Δημητρίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση και την παραίτηση της κ. Ταξοπούλου. Η ίδια είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και στο παρελθόν καθώς η επιλογή της από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα στην τριμελή οργανωτική επιτροπή είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι δυο τους γνωρίστηκαν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές καθώς η ίδια, όπως και ο σύζυγός της ,γνωστός σχεδιαστής μόδας Κωνσταντίνος, στήριξαν την υποψηφιότητα Μπουτάρη. Η κ. Ταξοπούλου είναι συν τοις άλλοις κουμπάρα του επίσης μέλους της οργανωτικής επιτροπής και χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου, στενού συνεργάτη της αδερφής του Σπύρου Πέγκα. Στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, θέση για την οποία αποσπάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, όπου κανονικά εργάζεται. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές συμμετείχε στην κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών» που είχε ως αίτημα «να αλλάξει η Θεσσαλονίκη σελίδα».
Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Πέγκας ξεκαθαρίζει πως οι φιλικές σχέσεις τόσο του Γιάννη Μπουτάρη όσο και του στενού συνεργάτη του Γιάννη Πιτσιώρα με τη Ζωή Λάσκαρη «δεν έχουν καμία σχέση με την ένταξη της παράστασης στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης». Χαρακτηρίζει υπερβολή την αντίδραση ορισμένων ΜΜΕ και σχολιάζει πως «η κ. Λάσκαρη έρχεται για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο και όχι ως ιέρεια του ποιοτικού θεάτρου». Σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση της Ιφιγένειας Ταξοπούλου αναφέρει πως «μετά τη φετινή διοργάνωση έληγε η θητεία της» και χαρακτηρίζει της μέχρι τώρα συνεργασία τους «αξιολογότατη».
Παραστάσεις μπήκαν…σφήνα
Σημειώνεται πως εκτός από την επιλογή Λάσκαρη αυτό που ενόχλησε την κ. Ταξοπούλου ήταν και η ένταξη των παραστάσεων «Χρυσή Πόλη» και «Ραχήλ» στον κύκλο «100 χρόνια Εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη». «Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι, για τη σύνθεση του «αφιερώματος» αυτού, διαθέσατε χρόνο αντιστρόφως ανάλογο προς τη μακρά και σημαντική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη μας. Οι νεοεισαχθείσες στο θεατρικό πρόγραμμα των «Δημητρίων» παραστάσεις δεν είχαν καν καταθέσει αίτηση για συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, προϋπόθεση που ίσχυσε κατά τα άλλα ανεξαιρέτως» αναφέρει η κ. Ταξοπούλου στην επιστολή παραίτησής της.
 

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.