fbpx

, Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Ανησυχία στη Λέσβο για τις νέες αφίξεις και την παραβατικότητα προσφύγων

prosfyges-limani-peiraias4
Και νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Στη Μυτιλήνη, το τελευταίο πενθήμερο αποβιβάστηκαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια 160 άτομα, ενώ και στη Σάμο άλλα 64. Αλλά και τις προηγούμενες μέρες, από τις 23 έως τις 30 του μήνα, σε ελληνικά νησιά βγήκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά 249 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν δύο διακινητές.
Οι εκ νέου αυξητικές αυτές τάσεις στις ροές προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης, ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες και αρχές.
Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου ζουν συνολικά 3.270 άτομα, που αναμένουν να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να μετακινηθούν προς τα ηπειρωτικά της χώρας. Στο νησί, σχεδόν καθημερινά καταγγέλλονται απόπειρες κλοπών ή κλοπές γυναικείων τσαντών, ενώ στην περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης καταγγέλλονται εξαφανίσεις οικόσιτων ζώων, πουλερικών και προβάτων. Καθημερινά, επίσης, συλλαμβάνονται πρόσφυγες που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, απευθύνει «έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα του νησιού και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία». Στην παρέμβασή του ο Σπύρος Γαληνός σημειώνει πως «η καθυστέρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου υποχρεώνει εκ των πραγμάτων την παραμονή των προσφύγων στο νησί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω δημιουργούν εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των φιλοξενουμένων μας, μερίδα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται στην παραβατικότητα, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων και του φόβου μιας ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία».
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι «οι παραβατικές ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία, μια κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα μέχρι σήμερα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η στήριξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την προβολή της Λέσβου και της Ελλάδας με θετικό πρόσημο σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αντίκτυπο στην αποκατάσταση του πληγέντος κύρους της».
Με την επιστολή του ο Σπ. Γαληνός προτείνει  την ενίσχυση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους, τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε νέες δομές ανά την Ελλάδα και την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας.
Στο μεταξύ, και στη Σάμο εγκλωβισμένοι ζουν 954 πρόσφυγες. Αντίθετα, στη Χίο δεν παρατηρούνται ροές προσφύγων, καθώς το τελευταίο διήμερο στο νησί έφτασαν μόλις δύο άτομα. Στο hot spot του νησιού, στη ΒΙΑΛ και στους ανοικτούς καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, παραμένουν 2.403 άτομα. Από το πρωί της Τρίτης, σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ προχωρούν οι κάτοικοι του Χαλκειούς, που εμποδίζουν τη μεταφορά κοντέινερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά  οι υπηρεσίες ασύλου.
Επίσης στη Χίο είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα η απεργία πείνας 18 προσφύγων στον χώρο της Σούδας, με κύριο αίτημά τους να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου.
Πανελλαδικά, συνολικά 52.674 πρόσφυγες βρίσκονται την Τρίτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφηκαν 8.439 πρόσφυγες. Στην Αττική βρίσκονται 14.510 άτομα, εκ των οποίων 2.900 στον Σκαραμαγκά. Σε δομές της κεντρικής Ελλάδας φιλοξενούνται 2.224 πρόσφυγες, ενώ στη νότια Ελλάδα 289. Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 27.212 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων, 4.013 άτομα, παραμένει στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα).
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, πληροφορίες από τις μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας προς τα παράλια. Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές έκαναν λόγο για λεωφορεία που αποβίβαζαν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης. Επίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων και «βαποράκια» μεταφορέων.
Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, χθες, ανέφεραν αύξηση στις συλλήψεις προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.