, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανοίγει τα «χρυσά» πανιά του και βλέπει… τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016

thema
Της Έλενας Καραβασίλη
Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1979 και «σαρώνει» παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους στις κατηγορίες Τornado, μαζί με τον ολυμπιονίκη Ντάνη Πασχαλίδη. Έχει φέρει στην Ελλάδα τέσσερα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα Τornado, ένα χρυσό στο «470», δύο αργυρά και ένα χάλκινο- συνολικά οχτώ μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα- έξι χρυσά στα Τornado πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δύο αργυρά και ένα χάλκινο. «Επόμενος στόχος μου είναι το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Βέβαια, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προκρίνουμε τη χώρα. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη Σοφία Μπεκατώρου που την έχουμε ονομάσει «Άνεμος Ελλάδας», λέει στην Karfitsa ο ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας Κώστας Τριγκώνης.
kwstas trigkonis- foto savvas aughtidis
«Στόχος μας είναι να αφήσουμε μία παρακαταθήκη για τους νέους. Έναν μπούσουλα ούτως ώστε όποιος νέος άνθρωπος θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα και να φτάσει ψηλά, να έχει έναν χειροπιαστό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η συλλογή πόρων. Βοήθεια από το κράτος δεν έχουμε, καθώς θεωρείται πολυτέλεια… όταν ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση», τονίζει ο κ. Τριγκώνης, μιλώντας για το εγχείρημα «Άνεμος Ελλάδας». Είναι αξιωματικός στο πολεμικό ναυτικό, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από διάφορες δουλειές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «θεώρησα πως στην παρούσα φάση, το πιο σημαντικό είναι να αφιερωθώ σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να δώσουμε ένα έναυσμα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Πρέπει να καταφέρουμε να ανακάμψουμε σαν χώρα, με όποιον τρόπο γνωρίζει και μπορεί ο καθένας. Πρέπει να δώσουμε ένα όραμα στους νέους ώστε να αντέξουν στις δυσκολίες των καιρών», σημειώνει ο «χρυσός» ολυμπιονίκης.
savvas aughtidis
Όσο για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα και κατέληξε να είναι σήμερα ολυμπιονίκης, ο ίδιος περιγράφει πως ήταν… «ατύχημα». «Η θάλασσα πάντα με μάγευε. Αυτός που με ώθησε στην ιστιοπλοΐα ήταν ο τρόπον τινά παππούς μου. Είδε ότι είχα ενέργεια ως παιδάκι και πρότεινε στον πατέρα μου να… ασχοληθώ με το συγκεκριμένο άθλημα προκειμένου να μην κάνω σκανταλιές. Πραγματικά όποτε θέλω να ξεχαστώ και να ηρεμήσω, επιλέγω να βρίσκομαι στη θάλασσα και αυτό γιατί όταν έχουμε αγώνες, η ένταση είναι μεγάλη». Ο κ. Τριγκώνης εξηγεί πως «πρόκειται για full time job. Οι προπονήσεις διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες, άλλες δύο ώρες που ασχολούμαστε με το σκάφος, ενώ περίπου τρις ώρες την ημέρα αφιερώνω στη φυσική μου άσκηση. Συνολικά δουλεύουμε περίπου 15 ώρες την ημέρα, εάν συμπεριλάβουμε στα παραπάνω την ανεύρεση χορηγών, διοργάνωση ταξιδιών κτλ».
Κώστας Τριγκώνης- φωτο Σάββας Αυγητίδης
Με πυξίδα… τ’ αστέρια
Το πιο μακρινό ταξίδι που έχει κάνει με ιστιοπλοϊκό, ήταν ο αγώνας Middle See Race, διάρκειας μία εβδομάδας και για 700 μίλια μέσα στο νερό χωρίς… στάσεις. «Η πιο όμορφη εμπειρία που έχω ζήσει, είναι το ταξίδι που κάναμε με τον Ντάνη Πασχαλίδη το 2011 από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη με καταμαράν. Τρεις μέρες στο νερό με οδηγό μία πυξίδα, τ’ αστέρια τις βραδινές ώρες ή τους φάρους των νησιών. Δεν είχαμε ούτε καμπίνες, ούτε κρεβάτια, ήταν μία εμπειρία ζωής. Εκείνης τις τρεις μέρες ήμασταν πραγματικά ελεύθεροι», περιγράφει χαρακτηριστικά.
Στο βάθρο του νικητή
Όσο για τα βιώματά του ως χρυσός Ολυμπιονίκης, ο ίδιος λέει, «θα μιλήσω πρώτα σαν Έλληνας και μετά σαν αθλητής. Η πρώτη εμπειρία που είχα το 1996 ήταν τραγική. Ήταν στην Ατλάντα στην Αμερική, μία χώρα που πραγματικά εμπορευματοποιεί τα πάντα κι έτσι δε ένιωσα αυτό το εθνικό φρόνιμα που νιώθει ο κάθε Έλληνας όταν πρόκειται για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τα πράγματα όμως ευτυχώς στην πορεία άλλαξαν. Το 2000 στο Σύδνεϋ οι Αυστραλοί έκαναν πάρα πολύ καλή δουλεία και νιώσαμε ότι πραγματικά ήμασταν μέρος ενός ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος και φυσικά στην Ολυμπιάδα της Αθήνας που ήταν η σημαντικότερη συμμετοχή μου», καταλήγει.

#Tags: Κρήτη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.