, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αντί να καλλιεργώ τη γλώσσα… καλλιεργώ ροδάκινα»

ροδακινα
Της Γιώτας Ρουμελιώτη
Tι σχέση μπορεί να έχει ο Καζαντζάκης και ο Σεφέρης με τα… ροδάκινα; Υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν αυτά τα -εκ διαμέτρου- διαφορετικά πράγματα; Κι όμως υπάρχει!
Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, κατάφερε να συνδυάσει τις λογοτεχνικές του γνώσεις με τις καλλιέργειες των ροδάκινων, καθώς σαν πτυχιούχος φιλόλογος, που δεν μπόρεσε να βρει δουλειά, αντί να καλλιεργεί τη γλώσσα… καλλιεργεί το συγκεκριμένο οπορωφόρο, στον τόπο καταγωγής του, το Αγγελοχώρι Νάουσας.
Ο Παναγιώτης ορκίστηκε φιλόλογος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2012 «βγάζοντας» τη σχολή σε 3,5 χρόνια, σπάζοντας το ρεκόρ, καθώς ο μέσος όρος της φιλολογίας είναι τα 4,5 χρόνια. Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και αμέσως μετά βγήκε στην αναζήτηση εργασίας. Δυστυχώς μάταια. Ούτε αυτός στάθηκε τυχερός, όπως και εκατομμύρια πτυχιούχων που μετά το πέρας των σπουδών τους, αλλάζουν πορεία.
Έτσι, ο Παναγιώτης, στράφηκε στα… ροδάκινα, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς του.
παναγιωτης
Φιλόλογος μόνο στο..πτυχίο!
«Αποφοίτησα το 2012, πήγα φαντάρος και έπειτα έψαχνα δουλειά ως φιλόλογος. Μόνο αυτό δεν έγινα. Εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί τόσο στον κλάδο μας, όσο και σε όλη την Ελλάδα, έψαχνα για καιρό να βρω μια δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα, με τόσο κόπο. Αλλά και τι να κάνεις; Είμαστε μια άτυχη γενιά. Σταμάτησε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το 2008, και όταν αποφοίτησα εγώ είχε γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Κάποτε φάνταζε σαν όνειρο. Ένας διορισμός! Τώρα, εν έτει 2015, μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη γιατί και να διοριστείς, προφανώς σε κάποιο νησί ή σε παραμεθόριο, δεν μπορείς να ζήσεις με 700 ευρώ. Και να διοριζόμουν δηλαδή, δεν θα μπορούσα να πάω! Δεν έχω κάνει καν τα χαρτιά μου για αναπληρωτής, αφού ξέρω ότι προηγούνται άλλοι, με χρόνια αναμονής στην πλάτη τους! Σε φροντιστήρια και σε ιδιαίτερα, οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί. Εκτός αυτού στα φροντιστήρια δεν προσλαμβάνουν νέα παιδιά με όρεξη και διάθεση. Όταν κάνεις μάθημα και αμείβεσαι με 5 ευρώ, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει προοπτική. Μας την έχουν κόψει»,αναφέρει στο karfitsa.gr ο Παναγιώτης.
 
ροδακινα 2
Ροδάκινα και πάλι… ροδάκινα!
«Ήδη και ως φοιτητής βοηθούσα την οικογένειά μου στα ροδάκινα, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα το συνέχιζα και ως πτυχιούχος. Τα πράγματα όμως στένεψαν συνέχισα την οικογενειακή μας επιχείρηση που είναι τα χωράφια με τα ζουμερά ροδάκινα. Έτσι στράφηκα στη Νάουσα, στο χωριό μου το Αγγελοχώρι και στους κάμπους. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά, απαιτεί πολλές ώρες εργασίες σε δύσκολες συνθήκες, κόπο και ιδρώτα! Αλλά την αγαπώ, γιατί είμαι κοντά στη φύση και οικονομικά είμαι σε ικανοποιητικό επίπεδο», δηλώνει ο ίδιος.
Ελπίδα για αλλαγή
«Μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν και να μπορέσουν όλοι οι άνεργοι να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία, με ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μια συλλογικότητα και όχι να σκύβουμε το κεφάλι για 300 ευρώ. Εγώ έχω πάντα στο μυαλό μου τη φιλολογία. Εύχομαι να αλλάξουν οι καταστάσεις και να μπορέσω κάποτε να διδάξω», καταλήγει ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης.
Φωτογραφίες:eurokinissi.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.