, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αντωνοπούλου: Πως το επίδομα ανεργίας θα μετατρέπεται σε επιταγή εργασίας

oaed_thessaloniki2Την ανάγκη υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό «ώστε να συγκρατούν τις θέσεις εργασίας που έχουν και να κάνουν καινούργιες προσλήψεις» αλλά και σωστού και ορθολογικού προγραμματισμού «ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ όσον αφορά την υποστήριξη των ανέργων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Να μην χαϊδεύουμε απλώς τους ανέργους αλλά να δίνουμε τέτοιες κατευθύνσεις όσον αφορά τα προγράμματα υλοποίησης που υποστηρίζουν τους ανέργους, που να έχουν στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν και όπως προκύπτουν οι θέσεις εργασίας» σημείωσε -μεταξύ άλλων- η κ. Αντωνοπούλου.
Εξηγώντας τις παραμέτρους του νέου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση ανέργων, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως αυτό που επιδιώκεται είναι «όσο μπορούμε περισσότερο να υποστηρίξουμε τον άνεργο να έχει επιλογές» και πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στους ανέργους που παίρνουν το επίδομα ανεργίας για να τους δώσουμε την επιλογή, αν θέλουν να προσληφθούν άμεσα, ο ΟΑΕΔ παίρνει ακριβώς τα τριακόσια εξήντα ευρώ που μέχρι τώρα έδινε σαν επίδομα ανεργίας, το μετατρέπει σε μια επιταγή επανένταξης στο χώρο της εργασίας, υποστηρίζει τα 360 ευρώ ο εργοδότης που προσλαμβάνει από έναν μέχρι δέκα εργαζόμενους (δηλαδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ραχοκοκκαλιά της χώρας). Θα βάλει λοιπόν ο μικρομεσαίος που θα κάνει την πρόσληψη αλλά επίσης και ο επαγγελματίας που μόλις τώρα ξεκινά σαν αυτοαπασχολούμενος αλλά έχει δηλώσει ότι έχει έδρα, και θα μπορέσει να κάνει την πρόσληψη, θα βάλει το υπόλοιπο ποσό για το χρόνο που ο άνεργος δικαιούται να παίρνει το επίδομα ανεργίας» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως η συνολική απασχόληση είναι 12 μήνες.
Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη εργασία σημείωσε ότι «ήταν πρόβλημα πριν από την κρίση είναι και μετά» και πρόσθεσε πως «σίγουρα το μέτρο αυτό είναι υποστηρικτικό, αλλά υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις». «Πρέπει να υπάρχουν μία σειρά από δράσεις για να την καταπολεμήσουμε» τόνισε.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, εξήγησε ακόμη ότι στην πρώτη φάση υλοποίησης ανοίγει το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους και μόλις διαπιστωθεί το ποσοστό απορρόφησης και ότι υπάρχει ζήτηση στις μικρές επιχειρήσεις, στην επόμενη φάση θα ανοίξει για όλους τους ανέργους που επιδοτούνται.
«Πέρυσι δημιουργήθηκαν 99.700 καθαρές καινούργιες θέσεις εργασίας. Φέτος, μέσα στο πρώτο επτάμηνο έχουμε 250.000 καθαρές νέες προσλήψεις» σημείωσε, εξηγώντας ότι συνέβαλε πολύ το γεγονός ότι είχαμε την τουριστική σεζόν και όλοι οι συναφείς κλάδοι έκαναν προσλήψεις.
Πηγή dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.