14:49, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Απειλές, καταγγελίες, μηνύσεις και… δεκάδες νεκρά ζώα (ΦΩΤΟ)

kozani copy
Της Μαρίας Ζαφειρίου
Καταγγελίες, απειλές κατά ζωής, απολύσεις, μηνύσεις και δεκάδες νεκρά ζώα σε δημοτικό κυνοκομείο… Αυτή είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα των νεκρών ζώων στο καταφύγιο, το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπάλληλος του κυνοκομείου ενημέρωσε το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης “Αγγίζωο” για την έλλειψη περίθαλψης των άρρωστων ζώων τα οποία… καταλήγουν αβοήθητα. Στην καταγγελία του και στην Εισαγγελία Κοζάνης γίνεται λόγος για 130 νεκρά σκυλιά (κουτάβια και ενήλικα). Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για το θέμα ο Δήμαρχος Κοζάνης έκανε λόγο για 80 νεκρά ζώα, την τελευταία εβδομάδα, λόγω κάποιου μικροβίου.
Και οι δύο πλευρές επέλεξαν τη δικαστική οδό για εξύβριση και ψευδείς καταγγελίες…
KOZANI (2)KOZANI (6) KOZANI (8)Ο υπάλληλος του κυνοκομείου κ. Αθανάσιος Πατιός, που ουσιαστικά δημοσιοποίησε το θέμα και στη συνέχεια… απολύθηκε, μίλησε στο Karfitsa.gr: «Έμαθα για την απόλυσή μου μέσω της Διαύγεια και μόλις σήμερα ενημερώθηκα επισήμως. Οι λόγοι που αναφέρονται είναι δήθεν οικονομικοί αλλά είμαι σίγουρος έχει να κάνει με τη καταγγελία και στον εισαγγελέα και στο Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «Αγγίζωο».
Όπως σημειώνει “H διακοπή της σύμβασής μου – που κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2016 – δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και αφού κατέθεσα στην Εισαγγελία Κοζάνης τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό με τα νεκρά ζώα”.
«Έχω όλα τα στοιχεία σε ημερολόγιο. Έχω όλες τις φωτογραφίες στο κινητό μου με ημερομηνία. Έχω όλες τις αναφορές μου πρωτοκολλημένες. Ενημέρωνα εδώ και καιρό για τα άρρωστα ζώα, για την κακή κατάσταση διαβίωσής τους (3 σκυλιά μαζί σε ένα κλουβί) κι όμως αυτά πέθαιναν αβοήθητα μέσα στο κυνοκομείο. Ενημέρωσα και το σωματείο “ΑΓΓΙΖΩΟ” αναφορικά με τ’ αδέσποτα γιατί αν και εξηγούσα στους αρμόδιους ότι παραβαίνουν τη νομοθεσία, αδιαφορούσαν.
Ο κ. Πατιός σκοπεύει να προσφύγει στην Δικαιοσύνη καθώς σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για εκδικητική απόλυση και όχι για περικοπή δαπανών.KOZANI (1)
KOZANI (12)Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, δεν έκανε καμία δήλωση, αν και επανειλημμένως ζητήσαμε την τοποθέτησή του για το θέμα από τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου του Δήμου.
Ωστόσο, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες θέλησε να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με την καταγγελία που έκανε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) χθες ώστε να μπει ένα τέλος στις «πηγές παραπληροφόρησης που έχουν ξαμοληθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο δήμαρχος παρουσία της αρμόδιας αντιδημάρχου Ελένης Τασοπούλου μίλησε για «μεγαλοπρεπέστατο ψέμα», συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτά που καταγγέλθηκαν στις αρχές (Εισαγγελία Κοζάνης και Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) είναι «απίστευτα ψέματα» και πως τα νεκρά 130 αλλά 80.
Ο κ. Ιωαννίδης προανήγγειλε ότι θα καταγγείλει και θα μηνύσει την Π.Φ.Π.Ο. και τους δημότες – πρώην μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» – που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Κοζάνης τα στοιχεία για όσα συμβαίνουν εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου της πόλης με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τασοπούλου επίσης ανέφερε πως 70 κουτάβια κατέληξαν εντός του κυνοκομείου μέσα σε μία εβδομάδα, εξαιτίας του μικροβίου που είχε κάποιο σκυλί! Είπε ακόμη πως την απείλησαν και την εξύβρισαν τηλεφωνικά και πως θα προβεί σε καταγγελία στην Εισαγγελία Κοζάνης.
Συνέντευξή Τύπου παραχώρησαν σήμερα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» οι οποίοι κατήγγειλαν μαζί με πολίτες – που διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά που πήρε ο Δήμος για στείρωση στη συνέχεια εξαφανίστηκαν – στην αρμόδια Εισαγγελία τον Νοέμβριο 2015 για τις παρανομίες της δημοτικής αρχής αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου αλλά και κατά την επανένταξη τους αφού η αρμόδια – εκ του νόμου – Πενταμελής Επιτροπή δεν είχε συσταθεί και δεν είχε αποφασίσει γι’ αυτά τα θέμα.
«Θα ξεκινήσουμε με μια διευκρίνιση… οι καταγγελίες οι οποίες έγιναν αφορούν το Καταφύγιο του Δήμου Κοζάνης και αναφέρονται σε αυτούς που είναι άμεσα υπεύθυνοι για αυτά τα ζώα σε καμιά περίπτωση δεν κατηγορούνται οι πολίτες της Κοζάνης η οποιοσδήποτε άλλος δημοτικός φορέας.
Η γενίκευση που έγινε χθες από τον Δήμαρχο ήταν τελείως άστοχη και φυσικά έγινε στην προσπάθεια να στρέψει τον κόσμο εναντίον μας. Ειμαστε δημότες αυτή της πόλης, την αγαπάμε και προσπαθούμε εθελοντικά πάντα να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεχίζουμε… αυτά που είδατε και είδε όλη η Ελλάδα πλέον και που είναι η μόνη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια – τα γεγονότα και οι φωτογραφίες μιλούν από μόνα τους – είναι αυτά που συνέβησαν όλους αυτούς τους μήνες στο Δημοτικό Καταφύγιο, όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις έχουν κατατεθεί στον Εισαγγελέα και να σημειώσουμε εδώ ότι οι καταγγελίες είναι 2 και όχι μια.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτό που είδατε εσείς χθες δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία… είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών του φιλοζωικού κινήματος με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος και της αρμονικής συνεργασίας οι οποίες έπεσαν δυστυχώς στο κενό.
Ο θάνατος όλων αυτών των ζώων είναι γεγονός και όπως ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο που υπήρχε μέσα στο Καταφύγιο… δεν νοείται να υπάρχει μικρόβιο για διάστημα 5-6 μηνών μέσα σε ένα καταφύγιο το οποίο να προκαλεί τον θάνατο τόσων ζώων και να μην γίνεται προσπάθεια εξάλειψης του όλο αυτό το διάστημα όπως και να θεωρείται φυσικό πράγμα ο θάνατος 80 ζώων!
Θα θέλαμε να θέσουμε σε αυτό το σημείο και το θέμα των άκριτων επανεντάξεων στα βουνά και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όπου τα ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν είτε από την πείνα είτε να παρασυρθούν από διερχόμενο αυτοκίνητο και να προκληθεί ατύχημα.
Τέλος, θα θέλαμε να ρωτήσουμε με την σειρά μας κάτι το οποίο ίσως αναρωτιούνται πολλοί συμπολίτες μας φιλόζωοι και μη… αφού υπάρχει κονδύλιο για την διαχείριση των αδέσποτων και μάλιστα μεγάλο γιατί ο Δήμος αδυνατεί να δώσει σωστή περίθαλψη στα ζώα που φιλοξένει; Γιατί να υπάρχουν τόσοι θάνατοι; Γιατί τόση αδιαφορία ενώ ήταν ενημερωμένοι όλοι οι υπεύθυνοι εξ’ αρχής για την κατάσταση;
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ό,τι χρειαστεί για να δείτε όλοι ότι δεν είναι μεγαλοπρεπέστατα ψέματα αλλά αντιθέτως είναι η αλήθεια και ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και κτηνιάτρους!
Αν δεν υπήρχε η αλαζονεία αυτή της εξουσίας δημάρχου και αντιδημάρχου τόσους μήνες που η φιλοζωική κοινότητα της Κοζάνης προσπαθεί να θέσει τα προβλήματα και δεν συναντούσαμε την απαξίωση και την αδιαφορία τους, ούτε τόσα ζώα θα είχαν πεθάνει ούτε η υπόθεση θα έφτανε στη δικαιοσύνη. Ήταν η έσχατη άμυνα, που μας απέμεινε».Dimarxeio KozΤέλος το φιλοζωικό σωματείο Κοζάνης θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 17/01, έξω από το δημαρχείο Κοζάνης, προχωρούν οι φιλόζωοι της περιοχής. Όπως γράφουν στο προφίλ του “Αγγίζωο” στο facebook: “Την Κυριακή 17/1/2016 καλουμε ολους τους φιλοζωους να παρευρεθουν στην συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το Δημαρχειο της Κοζανης στην κεντρικη πλατεια στις 12:00! Καλουμαστε να δωσουμε βροντερο παρων για να δειξουμε σε ολους αυτους που καταδικασαν σε θανατο ολα αυτα τα ζωα οτι ειμαστε και θα ειμαστε η φωνη τους και θα ειμαστε παντα εκει απεναντι στην αδικια!!!ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!