, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από το παγκάρι της εκκλησίας συντηρείται νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ«Υπέρηχος του ΕΣΥ-Σάπιο Σύστημα» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Π.Ο.Ε.ΔΥ.Ν. στην οποία καταγράφει αναλυτικά τις ελλείψεις και τα προβλήματα όλων των Νοσοκομείων της Ελλάδας.
Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση «μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Γεννηματάς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής προβλήματα και ελλείψεις που σημειώνονται στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης:
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος)
Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΝΗΣΙΩΝ
”ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ: Ελλείψεις που αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες (διοικητική, νοσηλευτική, τεχνική, παραϊατρικά) …., με ιδιαίτερη βαρύτητα στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως (ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ). Σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης υπάρχουν στον κλάδο των τραυματιοφορέων, με επίπτωση σοβαρή στην υγεία τους και στην ομαλή λειτουργία χειρουργείων, εργαστηρίων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης διακίνησης των ασθενών, ενώ οι βοηθητικοί κλάδοι, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ τείνουν να εξαφανισθούν. Επισημαίνεται, ότι τις ελλείψεις βοηθητικών κλάδων όπως βοηθοί θαλάμου, τις επωμίζεται το ήδη επιφορτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό, κι ότι επειδή δεν ανανεώνεται το προσωπικό, με προσλήψεις, το επιβαρυμένο μειωμένο προσωπικό που έχει απομείνει στα νοσοκομεία, σε μέσο όρο είναι πάνω από 45 ετών με πολλά προβλήματα υγείας.
Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά).
Στα νησιά όπως στο Νοσοκομείο Σάμου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, η κάλυψη γίνεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού, άμεσα δε θα λειτουργεί η ΜΕΘ, που σήμερα υπολειτουργεί με 3 κρεβάτια από τα 6 που διαθέτει.
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: έχει επίπτωση
– στην προμήθεια υλικών από βαμβάκι μέχρι υλικά χειρουργείου, κι εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές , κι εξαιτίας αδυναμίας εκτέλεσης παραγγελιών
– στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό …. Υπάρχει αδυναμία συντήρησης, service κι αγοράς ιατρικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν εργαστήρια υψηλής σημασίας και βαρύτητας ,.(π.χ ήταν κλειστός μήνες ο αγγειογράφος στο ΑΧΕΠΑ, ο στεφανιογραφος είναι πάρα πολύ παλιός και χαλάει πολύ συχνά κλπ)
Επιπλέον λείπουν καρότσια νοσηλείας, φορεία μεταφοράς ασθενών, πιεσόμετρα, κρεβάτια ασθενών, στρώματα κλπ και αυτά που υπάρχουν είναι φθαρμένα και καταστραμμένα
– στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό: η συντήρηση των νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφαλείας για ασθενείς και προσωπικό. πχ δεν υπάρχουν υλικά για οικοδομικές εργασίες συντήρησης, χρώματα βαφών, τα ασανσέρ υπολειτουργούν και είναι παλιά. κλπ.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: Η μαύρη τρύπα στο σύστημα προμηθειών συνεχίζεται. Οι διαγωνισμοί δεν ολοκληρώνονται κι εκκρεμούν, εδώ και πολλά χρόνια , με αποτέλεσμα:
– τη συνέχιση της τεράστιας γραφειοκρατίας, το χάσιμο εργατοωρών για επανάληψη ίδιων διαδικασιών, την μεγάλη κωλυσιεργία στην προμήθεια υλικών, που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και σε ζωές ασθενών, με αναβολές χειρουργείων κλπ
– την προμήθεια άχρηστων υλικών υψηλού κόστους ,διότι η προμήθεια από το ελεύθερο εμπόριο, δε δίνει δυνατότητα τεχνικής αξιολόγησης
– την άμεση εμπλοκή εταιρειών στα νοσοκομεία ,με ότι συνεπάγεται αυτό
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: α) ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ: Υπάρχει μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών, που φθάνει και 7 ώρες αναμονή στα παθολογικά ιατρεία,-αντίστροφα με το προσωπικό που συνεχώς μειώνεται και καλύπτει δύο και τρία τμήματα στο ωράριο- και οφείλεται
– στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης
– στους ανασφάλιστους ασθενείς
– στους πρόσφυγες- μετανάστες
β) ΛΙΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ: λόγω ελλείψεις υλικών και ΜΕΘ, οι εσωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν κατά πολύ το χρόνο νοσηλείας που προβλέπεται από τα ΚΕΝ, με αποτέλεσμα:
– την μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος νοσηλείας τους,
– την οικονομική και σωματική ταλαιπωρία των ασθενών καθώς και τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων που αυξάνει επιπλέον την νοσηλεία το κόστος και τη θνησιμότητα
– τη δέσμευση των κρεβατιών , και τη αναγκαιότητα ράντζων στις εφημερίες
ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν έμμεση πρόσβαση περιμένουν πάνω από τρείς μήνες για τα Εξωτ. ιατρεία
και πάνω κι από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.
γ) οι αίθουσες χειρουργείων -πχ Ιπποκράτειο-υπολειτουργουν λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να αυξάνονται όλο και περισσότερο οι λίστες ασθενών.
Κέντρα Υγείας :Αποδυναμώνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας:
– τις ελλείψεις προσωπικού
– χρηματοδοτησης …υπολειτουργούν όλο και περισσότερο τα εργαστήρια και τα ιατρεία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα
Τονίζεται ακόμη ότι επειδή δεν προβλέπεται στον οργανισμό, αλλά και από έλλειψη χρημάτων και στελέχωσης στο νοσοκομείο ΣΑΜΟΥ, οι ασθενείς όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους μεταφέρονται σε ιδιωτικό γαστρεντερολογικό εργαστήριο με προσωπική τους δαπάνη”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.