, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τα… Starbucks

el. vel aristotelous
Του Ηλία Μπουρμπούλα
Οι τουρίστες στην κεντρικότερη και πιο πολυσύχναστη οδό της Θεσσαλονίκης, “δεν αφήνουν χρήματα”! Οι ιδιοκτήτες μαγαζιών από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Εγνατία Οδό μέχρι και την παραλία, στη λεωφόρο Νίκης, μιλούν στο Κarfitsa.gr για “τα χάλια της αγοράς” και τα χρόνια και άλυτα προβλήματα της ιστορικής πλατείας Αριστοτέλους!
aristotelous
 
Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά 13 καταστήματα με αξεσουάρ, 16 καφέ, 8 ψητοπωλεία, 9 περίπτερα, 4 φούρνοι, 5 υποκαταστήματα τραπεζών, 5 καταστήματα οπτικών, 3 κοσμηματοπωλεία, 5 καταστήματα ρούχων και 3 καταστήματα παπουτσιών. Επίσης κάνουν αισθητή την παρουσία τους 1 pet shop, 2 ζαχαροπλαστεία, 3 φαρμακεία, 1 παιχνιδάδικο, 1 δισκάδικο, 2 βιβλιοπωλεία, 2 καταστήματα με καλλυντικά. Επιπλέον υπάρχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το υποκατάστημα του ΙΚΑ, 1 ξενοδοχείο, το Αστυνομικά τμήμα και 4 κλειστά καταστήματα.
dimperisΗ εμπορική κίνηση στην πλατεία Αριστοτέλους είναι μειωμένη τονίζει ο ιδιοκτήτης καταστήματος παπουτσιών , Δημήτρης Διλμπέρης. «Η πτώση στην αγορά ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2014. Η αύξηση της τουριστική κίνησης στην πόλη δεν έχει φέρει την ποθούμενη αύξηση του τζίρου στα καταστήματα. Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τα ξοδέψουν στην αγορά της πόλης», υποστηρίζει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «πάντως και αυτή η μικρή οικονομική ενίσχυση η οποία υπάρχει από τους τουρίστες είναι μια ανάσα για τους επαγγελματίες. Σημαντικά προβλήματα τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα της πλατείας είναι τα μηχανάκια, η καθαριότητα και οι επαίτες. Είναι εικόνες που μειώνουν καθημερινά την ποιότητας της πλατείας».
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών Παύλος Αθανασιάδης δηλώνει ότι «Η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ συγκρατημένη, δεν είναι αυτή που περιμέναμε όλοι. Συγκριτικά με το 2014 η εικόνα της αγοραστικής δύναμης είναι μειωμένη. Η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία είναι άσχημη διότι υπάρχουν πολλά σκουπίδια και πολλά μηχανάκια τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλο το μήκος της πλατείας».
mhxanes aristotelousΝεκρική σιγή υπάρχει στην αγορά, αναφέρει ο ιδιόκτητης καταστήματος γουναρικών Ι. Τ.. «Η κατάσταση αυτή έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο με την Ρωσία. Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας ο οποίος μας επηρέασε αρνητικά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το δικό μου κατάστημα δουλεύει μόνο με τουρίστες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλης μας, δεν έχουν χρήματα. Έρχονται βλέπουν και φεύγουν δίχως να αγοράσουν κάτι. Το μέλλον της επιχείρησης μου είναι δυσοίωνο και αν δεν αλλάξει κάτι θα πάει για κλείσιμο. Σημειωτέον είναι μια επιχείρηση όπου πουλά γούνες ελληνικής παραγωγής» συμπληρώνει ο ίδιος.
mhxanakisΑπό την ημέρα που ακούστηκε από τα  ελληνικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός της ενδεχόμενη χρεοκοπίας της χώρας, ο κόσμος σταμάτησε να ψωνίζει υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια καταστήματος όπου πουλά CD μουσικής  Μ. Μπ. «Οι τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην πόλη δεν αφήνουν χρήματα γιατί όπως φαίνεται δεν έχουν και οι ίδιοι χρήματα.   Πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο υποβαθμίζει τη ζωή του πεζόδρομου είναι τα παράνομα σταθμευμένα μηχανάκια και αυτά τα οποία κινούνται εντός της πλατείας. Έχω γίνει αρκετές φορές μάρτυρας κάποιου ατυχήματος. Είναι γεγονός ότι τα μηχανάκια τα οποία κινούνται μέσα στην πλατεία έχουν χτυπήσει πεζούς. Επιπλέον ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είναι σε ιδιαίτερη έξαρση είναι οι επαίτες οι οποίοι δυστυχώς αυξάνονται», συμπληρώνει η ίδια.
DSC_0278

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.