"Απόδραση" από τις "άθλιες συνθήκες" του στρατοπέδου στα Διαβατά έκαναν πρόσφυγες

DSC_0190
Μια παρέα προσφύγων από την Συρία που αποτελείται από τέσσερις μητέρες και τα ανήλικα παιδιά τους, βρέθηκαν σήμερα στον υπαίθριο χώρο της Α΄ Προβλήτας του λιμανιού, ώστε να ξεφύγουν, έστω για λίγες ώρες, από τις «άθλιες συνθήκες» που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπως αναφέρουν στo Karfitsa.gr.
Οι τέσσερις μητέρες, μας εξήγησαν ότι δεν τους δένει ο δεσμός της οικογένειας, αλλά ο δύσκολος δρόμος της προσφυγιάς.
«Μπορεί να μας βλέπετε να καθόμαστε σαν οικογένειας αλλά δεν είμαστε. Γνωριστήκαμε στο στρατόπεδο και από τότε έχουμε γίνει σαν οικογένεια. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ένα άτομο και να δίνει ο ένας κουράγιο στον άλλον», είπε χαρακτηριστικά μια από τις τέσσερις μητέρες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν η πρώτη φορά που άφησαν το στρατόπεδο για να «αποδράσουν» και να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στο κέντρο, διότι «μας το ζητούν συνέχεια τα παιδιά μας, όποτε ερχόμαστε. Δεν θέλουμε και εμείς να τα έχουμε κλεισμένα εκεί», είπαν χαρακτηριστικά, ενώ προσπαθούν με όσα χρήματα έχουν να κατεβαίνουν στο παζάρι και να αγοράζουν φρούτα για τα παιδιά τους, όμως αυτό, οι ίδιες υπογράμμισαν, ότι δεν είναι πάντα ευχάριστο, γιατί γίνονται δέκτες λεκτικής ρατσιστικής επίθεσης, όταν υπάλληλοι και περαστικοί αντιληφθούν ότι είναι πρόσφυγες τις Συρίας.
Όσον αφορά, τις συνθήκες στο στρατόπεδο όπου διαμένουν, μας εξήγησαν ότι τους τελευταίου μήνες, καθημερινά, η ποιότητα του φαγητού είναι πολύ κακή, όμως επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή αναγκάζονται να το τρώνε για να μην υποσιτιστούν. Μάλιστα, έθιξαν και το θέμα της υγιεινής λέγοντας ότι σε όλο το στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις του δεν τηρούνται τα δέοντα.
Επιπλέον, αυτό που τις ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν γιατροί». Οι πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν, ακόμη περισσότερο, τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις μητέρες, είναι πονόδοντοι και πονοκέφαλοι. «Δεν τρώμε καλά και όταν φτάνουμε στο σημείο να χρειαστούμε έναν γιατρό δεν βρίσκουμε», είπε μια μητέρα με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της και εκείνη την στιγμή η φίλη της τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μας φέρεται σωστά. Η κυβέρνηση νομίζει ότι δεν είμαστε άνθρωποι».
Ταυτόχρονα, η σωματική τους αποδυνάμωση συσχετίζεται και με την οικονομική εξαθλίωση, στην οποία έχουν περιέλθει από την στιγμή που έπεσαν θύματα των παράνομων διακινητών που δρουν στα παράλια της Τουρκίας. Οι ίδιες, αναφέρουν ότι οι διακινητές τις εξαπάτησαν οικονομικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα, πλέον. Ειδικότερα, οι τιμές με τις οποίες «κοστολογούν» τις ανθρώπινες ζωές οι διακινητές ποικίλουν. Η μία μητέρα, είπε ότι για εκείνην και τα δυο της παιδιά πλήρωσε 2.500 ευρώ, οι άλλες δυο μητέρες που είχαν ένα παιδί η καθεμία τους πλήρωσαν 1.500 ευρώ και 2.200 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η μία μητέρα μόνη της έδωσε 1.000 ευρώ. Όλες τους για να φτάσουν στην Λέσβο διέσχισαν το Αιγαίο με ακυβέρνητες βάρκες και μας εξομολογήθηκαν ότι χρειάστηκε να δώσουν παραπάνω χρήματα για να τους παρέχουν και σωσίβια.
 
Φιλίππα Βλαστού