fbpx

, Πέμπτη
23 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Απόφαση «σταθμός» για υπερχρεωμένο ζευγάρι! (ΦΩΤΟ- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

dikastiria-thema
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκη
Τη θηλιά που βρίσκεται στο λαιμό χιλιάδων δανειοληπτών έρχεται να… χαλαρώσει μια άνευ προηγουμένου απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Χρέος ύψους 400.000 ευρώ σε τραπεζικά ιδρύματα μηδενίστηκε, ενώ σώθηκαν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία του ζευγαριού. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, και σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η έφεση των πιστωτριών τραπεζών τότε το… δεδικασμένο, σύμφωνα με νομικούς «θα σώσει πολλούς Έλληνες που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας χρεών τους απέναντι στις τράπεζες». Δικηγόροι που μιλούν στην Karfitsa σχολιάζουν μεταξύ άλλων ότι «τα δικαστήρια έρχονται να ακυρώσουν στην πράξη τα μνημόνια».  Σύμφωνα με την υπ. αριθμόν 2285/2016 απόφαση, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε  ζευγάρι να μηδενιστεί το χρέος του,  το οποίο όφειλε σε τραπεζικά ιδρύματα ποσό ύψους 400.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του δυο κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα ο δικαστής μεταξύ άλλων αποφάσισε πως: «ρυθμίζει τα χρέη των αιτούντων προσδιορίζοντας μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες και εξαιρεί της εκποιήσεως την κύρια κατοικία του ζευγαριού στην Κάρπαθο». Σύμφωνα με την δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση Θεανώ Παπακωνσταντίνου «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που θα μπορούσε να είναι προάγγελος και άλλων τέτοιων αποφάσεων. Ο δικαστής έκρινε ότι το ζευγάρι έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής και πως τα ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του, την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία του, έχασαν την αξία τους κατά πολύ. Έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία εκποίησης τόσο το ένα ακίνητο όσο και το άλλο, γιατί η εκποίησή τους θα ήταν ασύμφορη. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση δικαστηρίου. Ίσως πρόκειται και για την πρώτη απόφαση σε όλη τη χώρα» αναφέρει στην Karfitsa η κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε πλήρη αδυναμία
Η παραπάνω απόφαση αφορά ζευγάρι από την Κάρπαθο που έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 400.000 από την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα. Ο Γ.Ρ. και η Μ.Κ., ηλικίας 61 ετών έκαστος διαθέτουν από ένα ακίνητο περίπου 100 τ.μ. ο καθένας. Έλαβαν τα παραπάνω δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, πολύ πριν τη χώρα «χτυπήσει» η οικονομική κρίση και όταν στο «σπίτι» τους έμπαιναν περίπου 2000 ευρώ. Το 2012 τα πράγματα άλλαξαν. Η Μ.Κ. έμεινε άνεργη και ο Γ.Ρ. ως ελαιοχρωματιστής έβγαζε περίπου τα μισά. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κάρπαθο και να μεταβεί στη Ρόδο προκειμένου να βρει δουλειές. Στο νησί των Ιπποτών η Μ.Κ. εργάστηκε περιστασιακά στο δήμο Ρόδου και ο Γ.Ρ. αναλάμβανε δουλειές ως ελαιοχρωματιστής. Δυστυχώς για το ζευγάρι ούτε στη Ρόδο τα πράγματα πήγαιναν όπως θα ήθελαν και αναγκάστηκαν, προκειμένου ο σύζυγος να βρει δουλειά να μετακομίσουν και να φιλοξενηθούν σε φιλικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Από το 2012, το ανδρόγυνο και με τις συνολικές μηνιαίες απολαβές του να μην ξεπερνούν πλέον τα 500 ευρώ δήλωσε αδυναμία πληρωμής των χρεών. Παράλληλα, η αξία των ακινήτων που διαθέτει στην Κάρπαθο «έπεσε» με αποτέλεσμα το ίδιο το δικαστήριο να κρίνει πως η εκποίησή τους είναι ασύμφορη.  Έτσι, ο Δικαστής από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μηδενίσει το χρέος προς της τράπεζες και ταυτόχρονα να σώσει από εκποίηση τα δυο ακίνητα του ζευγαριού που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως κύριες κατοικίες. «Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό» αναφέρει η κ. Παπακωνσταντίνου.
Dikastirio
«Η Δικαιοσύνη στο πλευρό του πολίτη»
Από την πλευρά της η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα σχολιάζει στην Karfitsa πως: «επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση, η οποία εφόσον τελεσιδικήσει θα δώσει καταρχήν μεγάλη ανάσα στην συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία κρίθηκε σε αδυναμία ν’ ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσει και σαφώς θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό δεδικασμένο». Η κ. Νούκα τονίζει επίσης ότι: «είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη με γενναίες αποφάσεις να στέκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη που βάλλεται πανταχόθεν στην παρατεταμένη σε εύρος και διάρκεια οικονομική κρίση στην χώρα μας. Τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί έχουν εξαθλιώσει την ζωή μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών, γεγονός που επιβεβαίωσε και η Eurostat πρόσφατα αναφέροντας ότι 2,2 εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας. Όσον αφορά τους δανειολήπτες, δυστυχώς με το πρόσφατο νομοθέτημα η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των δανειστών άνοιξε την κερκόπορτα των κερδοσκοπικών funds για όλα τα δάνεια, κόκκινα και εξυπηρετούμενα ανεξάρτητα εάν είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία με ότι αυτό σημαίνει για τι πρακτικές που θα ακολουθηθούν». « Εάν λάβουμε υπόψιη ότι 1.200.000 απαριθμούνται οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια , άλλοι τόσοι με εξυπηρετούμενα δάνεια, σύνολο 2.400.000 και αν προστεθούν και οι εγγυητές , ο αριθμός εκτινάσσεται σε 5.000.000 πολίτες περίπου. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι απειλείται η συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας. Απαιτείται πολιτική λύση. Σ αυτή την κατεύθυνση μια μεγάλη ανάσα θα ήταν να νομοθετηθεί το δικαίωμα του δανειολήπτη να αγοράζει ο ίδιος το δάνειο του ή ο εγγυητής. Με δεδομένο ότι περί τα 40 δις ευρώ  βγήκαν από τις τράπεζες μόνο το προηγούμενο έτος , σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα θα επερχόταν ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας» καταλήγει η κ. Νούκα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.