, Τετάρτη
08 Φεβρουαρίου 2023

Αρνείται περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας στο Σέιχ Σου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

lathroulotomia-seix-sou5
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις καταγγελίες  για λαθροϋλοτομία στο δάσος του Σέιχ Σου, εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
«Οι εικόνες απεικονίζουν πρέμνα και κομμένους κορμούς δένδρων παλαιοτέρων ετών και αφορούν κυρίως αποξηραμένα άτομα χαλεπίου πεύκης και κυπαρισσιών, η κοπή και απομάκρυνση των οποίων ήταν όχι απλώς επιτρεπτή αλλά επιβεβλημένη λόγω του κινδύνου ανάπτυξης σηπογόνων μικροοργανισμών που θα επηρέαζαν αρνητικά την ευαίσθητη ισορροπία του τεχνητού δάσους του “Σειχ Σου” και την δημιουργία εστιών πυρκαγιάς και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λαθροϋλοτομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης έγιναν το 2013 χίλιοι τετρακόσιοι εξήντα έξι έλεγχοι για φαινόμενα λαθροϋλοτομίας. Σε αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 52 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 307 τόνους.
Επιπλέον τονίζεται ότι στο σύνολο της περιοχής ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης, έγιναν 11038 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 488 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 1.650 τόνους ενώ κατασχέθηκαν 54 αλυσοπρίονα, 40 οχήματα ιδιωτών, 8 αγροτικά μηχανήματα(τρακτέρ), 5 φορτηγά επαγγελματικής φύσης και 8 μουλάρια.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης επισημαίνει ότι συγκριτικά με το 2012 η αύξηση της παρουσίας της στα δάση, μείωσε την ένταση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών κατά 75% σε παραβάσεις και κατά 60% σε κατασχεθέντα εργαλεία.
Επίσης στο πλαίσιο των ενεργειών της πρόληψης των φαινομένων λαθροϋλοτομιών η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α., συμμετείχε στην τελευταία πρόσκληση του Διασυνοριακoύ Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013» και χρηματοδοτήθηκε πρόταση διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του εμπορίου ξυλείας με σκοπό την προστασία των διασυνοριακών οικοσυστημάτων Ελλάδας–ΠΓΔΜ.