, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άρχισαν οι εγγραφές για τους πρωτοετείς φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΑΠΘ φωτο Σάββας ΑυγητίδηςΆρχισε η διαδικασία των μετεγγραφών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι πρωτοετείς φοιτητές μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους, εφόσον επιθυμούν την υποβολή αίτησης μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ, πρέπει να απευθυνθούν στην Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους, και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους, να παραλάβουν κατά προτεραιότητα κωδικούς πρόσβασης στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες, που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για εξαιρετικούς λόγους, που καθιστούν αδύνατη την αυτοπρόσωπη παρουσία, ο φοιτητής πρέπει να στείλει αίτηση στην Γραμματεία του με θεώρηση ως προς τη γνησιότητα της υπογραφής του από τα ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή και αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του.
Ωστόσο, καθώς μετεγγραφή θα ζητήσουν όσοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με την «αυτοπρόσωπη παρουσία» που ζητά, το υπουργείο ακυρώνει τα οφέλη – δηλαδή, αποφυγή εξόδων ταξιδιού και διαμονής – που είχαν οι πρωτοετείς από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών, που ακολουθήθηκε φέτος.
Παράλληλα, χρειάζονται διευκρινίσεις για την έννοια των «εξαιρετικών λόγων», καθώς και εάν  Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, έως δύο διαφορετικών  ΑΕΙ, όπως πέρυσι.
Με βάση το νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφών που θα εγκριθούν θα είναι έως 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε Σχολής και Τμήματος. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση των αιτούντων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Πηγή kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.