, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ας τολμήσουν διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους»(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, έστειλε από τις ακριτικές Οινούσσες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Σε επίσκεψή του, στο νησί που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των γειτόνων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε αυτό, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και τις αρχές της Χίου και των Οινουσσών ο κ. Ιερώνυμος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους μαθητές, τη λιμενική αρχή αλλά και τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.

«Δεν μας φοβίζουν τα μνημόνια»
Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στο νόημα των μνημονίων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φοβηθεί, αφού η λέξη «μνημόνιο» δεν είναι πρωτάκουστη. Όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος, και στο παρελθόν αρκετή προσπάθησαν να υποθηκεύσουν τη χώρα όμως οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
«Είναι ένα μικρό σύννεφο, όπως αυτά που στο παρελθόν το έθνος μας έχει ξεπεράσει. Έτσι θα ξεπεράσουμε κι αυτό και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να ζούμε», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

Κράτος και εκκλησία
Αναφερόμενος στο ζήτημα του διαχωρισμού του κράτους και της εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε με νόημα ότι ενώ παλαιότερα δεν νοείτο εκπαίδευση μακριά από τη θρησκεία, στην εποχή μας αυτό αποτελεί βασική επιδίωξη ορισμένων.
«Υπάρχουν προτάσεις, όχι μόνο από ένα πολιτικό κόμμα αλλά από πολλά, να απαλειφθεί από τον τίτλο του Υπουργείου το «θρησκευμάτων», να λέγεται κάτι άλλο, όπως Υπουργείο Πολιτισμού. Ας το τολμήσουν, ας το κάνουν, θα υποφέρουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Η εκκλησία θα πορευθεί αλλά το έθνος θα ταλαιπωρηθεί.
Χρειάζεται προσοχή γιατί όλα αυτά είναι σχεδιασμένα και εν πολλοίς αποφασισμένα. Ο σκοπός είναι αυτός ο  λαός να αλλοιωθεί, και στην πίστη και στην ιστορία και στις παραδόσεις για να μπορούν εύκολα να μας διαφεντεύουν», είπε ο ίδιος.


Τα ασημικά της εκκλησίας
Από τον λόγο του Ιερωνύμου δεν ξέφυγαν ούτε οι φήμες για την εκκλησιαστική περιουσία. Στην ομιλία του προς τους Οινουσσιώτες ανέλυσε τη διαχρονικά προσφορά της Εκκλησίας στο έθνος και στους Έλληνες, λέγοντας ότι όποτε χρειάστηκε να συνεισφέρει το έκανε και με το παραπάνω.
Ανέφερε μάλιστα την προτροπή του πρώτου Υπουργού των Εκκλησιαστικών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Ιωσήφ Ανδρούση, προς εκκλησίες και μοναστήρια, προκειμένου να λιώσουν τα ασημικά και τα χρυσαφικά, ώστε να δοθούν στον αγώνα για την επανάσταση και τους πεινασμένους Έλληνες.

Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα αργότερα, από το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Οινουσσών σημείωσε:
«Δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν τα ασημικά και τα χρυσά της εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές να μην υπάρχουν. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες. Η εκκλησία έχει μία συγκεκριμένη περιουσία, μικρή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτό προϋποθέτει ένα ειλικρινή διάλογο με το κράτος, μία συζήτηση που θα βασίζεται σε διακριτούς και καθαρούς ρόλους. Χρειάζεται λοιπόν ειλικρίνεια και προσπάθεια χωρίς φωνές».
Ο κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και την ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών όπου έγινε θερμά αποδεκτός από τον διοικητή Γ. Μάργαρη αλλά και τους σπουδαστές.
Φωτογραφήθηκε μάλιστα μπροστά στη γιγαντιαία ελληνική σημαία, που όπως είπε ο Μητροπολίτης Χίου, βρίσκεται εκεί για να θυμίζει ότι οι Οινούσσες δεν είναι γκρίζα ζώνη, αλλά έχουν χρώμα και είναι γαλανόλευκο.

politischios.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.