, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άστεγοι με… πτυχίο

kentriki
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν τις τοπικές αρχές να ανοίξουν για τους Θεσσαλονικείς κάποιους θερμαινόμενους χώρους, προκειμένου να τους… ζεστάνουν. Ένας από αυτούς είναι και το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, στην οδό Μοναστηρίου 62, κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο χώρος ανοίγει για το κοινό στις 10:00 το πρωί και βρεθήκαμε εκεί για να καταγράψουμε τις συνθήκες, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων που αναζητούν έναν χώρο για να ζεσταθούν, να πιουν ένα ρόφημα, να κάνουν ένα μπάνιο, να πουν δυο κουβέντες.
Του Άρη Κουτσιούκη
Στην είσοδο μας υποδέχεται η συντονίστρια του κέντρου, Νένα Λιόντα και μας εξηγεί πως λειτουργούν από τις 10:00 έως τις 20:00, όλες τις ημέρες και τα Σαββατοκύριακα. «Όποιος φτάνει εδώ, αρχικά έρχεται σε επαφή με την κοινωνική υπηρεσία για μια ατομική συνέντευξη, προκειμένου να δούμε τις βασικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Το κυριότερο που θα κάνουμε είναι να εξηγήσουμε ότι μπορεί να διαμείνει σε κάποιον χώρο εφόσον το επιθυμεί, δηλαδή να κάνουμε παραπομπή στο υπνωτήριο αν είναι στο δρόμο. Από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε άλλες ανάγκες, αν σιτίζεται, αν έχει ρούχα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Σε δεύτερο χρόνο, η κοινωνική λειτουργός που αναλαμβάνει το άτομο βλέπει μετά και άλλα ζητήματα, όσον αφορά θέματα υγείας, κοινωνικοπρονοιακά ζητήματα και δημιουργείται ένα ατομικό πλάνο δράσης» δηλώνει στην Karfitsa.
Στις παροχές περιλαμβάνονται η ξεκούραση και η ανακούφιση, ζεστό ρόφημα και κολατσιό, ενώ υπάρχουν οι υπηρεσίες του μπάνιου και του πλυντηρίου, κατόπιν συνεννόησης, καθώς και νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Όση ώρα είμαστε εκεί δύο νέοι άνθρωποι παίρνουν την καθαρή πετσέτα και τα είδη ατομικής φροντίδας, για να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο. Το κρύο φέρνει και περισσότερους επισκέπτες. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια αύξηση περίπου 20%. Συνήθως έχουμε γύρω στις 60-70 επισκέψεις την ημέρα, τώρα έχουν αυξηθεί» λέει η κ. Λιόντα και προσθέτει πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τους πολίτες. «Πάρα πολλά τηλέφωνα, μας ενημερώνουν για τα σημεία όπου εντοπίζονται άστεγοι για να πάμε να τους βρούμε, πολλοί, μάλιστα, προθυμοποιούνται από μόνοι τους να φέρουν άτομα. Συγκεκριμένα χθες μια κυρία μας έφερε έναν κύριο, γενικώς υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και ενδιαφέρον από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης» τονίζει η συντονίστρια του κέντρου ημερήσιας υποδοχής αστέγων. Όπως λέει, οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να καλεί στο κέντρο ημέρας, στο 2310527938, να ενημερώνει κι εκείνοι φροντίζουν άμεσα να βρεθούν στο σημείο όπου βρίσκεται κάποιος άστεγος.
clip
«Αυτές τις μέρες, λόγω του ψύχους, παρόλο που οι περισσότεροι άστεγοι που βρίσκονται στο δρόμο γνωρίζουν τους θερμαινόμενους χώρους και τις υπηρεσίες που μπορούν να απευθυνθούν, συνεχίζουμε και πηγαίνουμε στο δρόμο για να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να μένουν έξω στο δρόμο, είτε για να τους δώσουμε sleeping bag και κουβέρτα, είτε για να τους τονίσουμε ξανά ότι είμαστε ανοικτά και τους περιμένουμε και στο υπνωτήριο και στο κέντρο ημέρας να έρθουν να ζεσταθούν» μας λέει η κ Λιόντα. «Είναι μια δουλειά που την κάνουμε από το 2011, γνωρίζουμε τα περισσότερα άτομα που είναι έξω, υπάρχουν άτομα που πραγματικά δεν θέλουν να μπουν σε κάποιον χώρο, είναι επιλογή τους. Παρόλα αυτά φροντίζουμε για αυτούς τουλάχιστον να πάμε να τους δώσουμε ζεστά σκεπάσματα και να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να εγκαταλείψουν τον δρόμο και να μπουν σε κάποιον θερμαινόμενο χώρο, τουλάχιστον για αυτές τις ημέρες» σημειώνει η κ. Λιόντα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά που έχουν καταγραφεί από την MKO PRAKSIS και αφορούν την περίοδο από τον Μάιο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. «Ανοίξαμε κοινωνικό ιστορικό σε 986 άτομα, έχουν περάσει και άλλα 500 άτομα που έλαβαν υπηρεσίες, αλλά δεν καταγράφηκε το ιστορικό τους, μπορεί να ήταν κάποιοι πρόσφυγες που πέρασαν απλά για μία μέρα. Από τους 986, οι περισσότεροι ήταν άντρες, συγκεκριμένα οι 826 και 160 ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Έλληνες (466), ακολουθούν οι Βούλγαροι  (161) και οι Σύροι (158), ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από λοιπές χώρες (Αφγανιστάν, Αλγερία, Αλβανία, Ρουμανία, και άλλες). Όσο για το επίπεδο εκπαίδευσης, ένα ποσοστό 12%, συγκεκριμένα οι 119 από τους 986, ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ! Αντίστοιχα, 270 απόφοιτοι λυκείου (27%), 314 απόφοιτοι Γυμνασίου (32%), 216 απόφοιτοι δημοτικού (22%) και 67 αναλφάβητοι (7%)», λέει.
Και συμπληρώνει: «Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς και συγκεκριμένα 166 άτομα ζούσαν σε ακατάλληλα καταλύματα, είτε σε σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, είτε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, καθώς δεν ζουν όλοι στον δρόμο. Σίγουρα, όμως, όλοι έχουν ανάγκη από ζεστασιά και κυριολεκτικά, προκειμένου να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά κυρίως ζεστασιά στην καρδιά τους. Και πολλές φορές ανταποδίδουν την αγάπη που δέχονται από εργαζόμενους σε αυτές τις δομές και εθελοντές, αποτυπώνοντας την ευγνωμοσύνη τους είτε σε ζωγραφιές και ευχές, είτε σε μικρά δωράκια, όπως αυτό το σπιτάκι-χειροτεχνία που κατασκεύασε ένας από τους ωφελούμενους».
Μέχρι πρότινος στη συγκεκριμένη δομή εργάζονταν 7 άτομα, τώρα οι εργαζόμενοι είναι 12, ενώ υπάρχουν και πολλοί εθελοντές. Όπως μας ενημέρωσε η συντονίστρια του κέντρου, η χρηματοδότηση για τα αναλώσιμα γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και η κατασκευή του κέντρου έγινε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.