, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Αυστηρές οι νέες προδιαγραφές στις αγροτικές επιδοτήσεις

agrotikes epidotiseis

Αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις βάζει με την νέα ΚΑΠ, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία υπάρχει  μόνο στα χαρτιά. Ταυτόχρονα θα δίνονται κίνητρα στους νέους παραγωγούς. Ξεπερνούν τα 19,7 δισ. τα κονδύλια για την Ελλάδα, τονίζει ο  ευρωπαίος επίτροπος Ντατσιάν Τσίολος.

Σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, με αποκλεισμό από την «πίτα» των ενισχύσεων των μη ενεργών αγροτών, οριζόντιες περικοπές της τελευταίας στιγμής για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.

Πρώτη στη λίστα των μεγάλων αλλαγών βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους αγρότες- φαντάσματα. Συνήθως αυτοί είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν. Κύριος στόχος της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».