, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτά είναι τα 13 χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων!

exupnoi anthrwpoi
Πώς ξέρετε αν κάποιος είναι έξυπνος; Δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ IQ, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που σχετίζονται με τη νοημοσύνη ενός ανθρώπου.
Το Business Insider, έψαξε τα αρχεία ετών επιστημονικών ερευνών και συγκέντρωσε τα 13 στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους έξυπνους ανθρώπους.
Η «νοημοσύνη», ωστόσο συχνά μετριέται με δοκιμές που έχουν επικριθεί ευρέως, ενώ οι ψυχολόγοι βρίσκουν συνεχώς πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μετρήσουν τη γνωστική ικανότητα, κάτι που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων συνεχώς εξελίσσονται.
Ένας έξυπνος άνθρωπος…
1. Έχει κάνει μαθήματα μουσικής
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη της ευφυίας των παιδιών, ακόμη και με μαθήματα ενός μήνα. Μελέτη του 2013, συμπεραίνει ότι τα παιδιά με υψηλές επιδόσεις στα τεστ, είχαν κάνει μαθήματα μουσικής. Με άλλα λόγια, στον πραγματικό κόσμο, η μουσική εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές διαφορές που υπάρχουν ήδη.
2. Είναι πρωτότοκος
Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι συνήθως πιο έξυπνα, ωστόσο αυτό, όπως διαπίστωσε μελέτη, δεν οφείλεται στη γενετική.
Νορβηγοί επιδημιολόγοι χρησιμοποίησαν στρατιωτικά αρχεία για να εξετάσουν τη σειρά γέννησης, την κατάσταση υγείας, και το IQ, σχεδόν 250.000 18χρονων και 19χρονων που γεννήθηκαν μεταξύ 1967 και 1976. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος των πρωτότοκων είχε δείκτη νοημοσύνης 103, σε σύγκριση με τα δεύτερα παιδιά που είχαν 100 και τα τρίτα που είχαν IQ 99.
3. Είναι αδύνατος
Μετά από έρευνες του 2006, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος της μέσης ενός ανθρώπου, τόσο χαμηλότερη είναι η γνωστική του ικανότητα.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά κατέληξε στο ότι οι 11χρονοι που έπαιρναν χαμηλούς βαθμούς στα τεστ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι στα 40 τους. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα εξυπνότερα παιδιά θα έχουν καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα κατακτούν υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και ως εκ τούτου, θα φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
4. Έχει γάτα
Μελέτη του 2014 σε 600 φοιτητές διαπίστωσε ότι άτομα που αγαπούν περισσότερο τα σκυλιά είναι πιο εξωστρεφή από εκείνα που είναι γατόφιλοι.
Αλλά μαντέψτε… Οι φοιτητές που είχαν γάτα, είχαν και υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ που μετρά τη γνωστική ικανότητα.
5. Έχει θηλάσει ως βρέφος
Έρευνα του 2007 δείχνει ότι τα μωρά που θηλάζουν γίνονται πιο έξυπνα παιδιά.
Ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 3.000 παιδιά στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα παιδιά που είχαν θηλάσει ήταν επτά μονάδες πιο πάνω στα τεστ ευφυΐας – αλλά μόνο αν είχαν μια συγκεκριμένη εκδοχή του γονιδίου FADS2. (Αυτή η εκδοχή του γονιδίου ήταν παρούσα σε περίπου ίσους αριθμούς μεταξύ των παιδιών που είχαν και δεν είχαν θηλάσει.)
Για να υπολογιστεί αυτή η σχέση μεταξύ FADS2, θηλασμού, και IQ θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη, σημειώνουν οι επιστήμονες.
6. Έχει κάνει χρήση ναρκωτικών, για ψυχαγωγία
Μελέτη του 2012 σε πάνω από 6.000 Βρετανούς που γεννήθηκαν το 1958 αποκάλυψε τη σύνδεση μεταξύ των υψηλών IQ κατά την παιδική ηλικία και τη χρήση των παράνομων ναρκωτικών στην ενήλικη ζωή.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «σε αντίθεση με τις περισσότερες μελέτες για τη συσχέτιση μεταξύ IQ στην παιδική ηλικία και την μετέπειτα υγεία, τα ευρήματά δείχνουν ότι το υψηλό IQ της παιδικής ηλικίας μπορεί να παρακινήσει στην υιοθέτηση συμπεριφορών που είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία (π.χ., η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών) στην ενήλικη ζωή.
7. Είναι αριστερόχειρας
Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες έχουν αποκλίνουσα σκέψη, μια μορφή δημιουργικότητας που επιτρέπει, τουλάχιστον στους άνδρες, να αναπτύσσουν νέες ιδέες.
Οι αριστερόχειρες είναι πιο έμπειροι στο να συνδυάζουν δύο κοινά αντικείμενα με νέους τρόπους για να σχηματίσουν ένα τρίτο.
8. Είναι ψηλός
Μελέτη του 2008 του Princeton σε χιλιάδες ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι ψηλοί είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ νοημοσύνης ως παιδιά και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες.
9. Πίνει αλκοόλ
Ο εξελικτικός Ψυχολόγος Satoshi Kanazawa και οι συνεργάτες του έκαναν έρευνα μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών και διαπίστωσαν ότι ενήλικες που είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ IQ όταν ήταν παιδιά ή έφηβοι, έπιναν περισσότερο αλκοόλ, πιο συχνά από ό, τι εκείνοι που είχαν χαμηλό βαθμό.
10. Είναι δημοκρατικός [πολιτικά]
Ο Satoshi Kanazawa έκανε άλλη μια μελέτη συγκρίνοντας τις πολιτικές πεποιθήσεις σε σχέση με τη νοημοσύνη. Κατέληξε στο ότι οι δημοκρατικοί είναι πιο έξυπνοι.
11. Έμαθε να διαβάζει νωρίς
Το 2012, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 2.000 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων στη Μεγάλη Βρετανία και διαπίστωσαν ότι τα αδέρφια που είχαν μάθει να διαβάζουν νωρίτερα σημείωναν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ γνωστικής ικανότητας.
12. Ανησυχεί πολύ
Έρευνες έχουν καταλήξει ότι τα αγχώδη άτομα μπορεί να είναι πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα, με συγκεκριμένους τρόπους.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 126 προπτυχιακούς φοιτητές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά βιώνουν άγχος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν την τάση να ανησυχούν και να στοχάζονται, σημείωναν πολύ υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ λεκτικής νοημοσύνης, ενώ όσοι δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ της μη λεκτικής νοημοσύνης.
13. Έχει χιούμορ
Σε μία άλλη μελέτη, 400 φοιτητές ψυχολογίας έκαναν τεστ νοημοσύνης για να μετρηθεί η ικανότητα του αφηρημένου συλλογισμού και της λεκτικής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φτιάξουν λεζάντες για αρκετές γελοιογραφίες του περιοδικού New Yorker, και αυτές οι λεζάντες εξετάστηκαν από ανεξάρτητους βαθμολογητές.
Όπως είχε προβλεφθεί, τις πιο αστείες λεζάντες έγραψαν οι πιο έξυπνοι φοιτητές.
Πηγή:thetoc.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.