fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

BREXIT και τρομοκρατικά χτυπήματα οδηγούν τους Έλληνες στα… Βαλκάνια!

Του Βαγγέλη Στολάκη
Στη… «γειτονιά» τους θα κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές όπως φαίνεται οι Βορειοελλαδίτες, αφού τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι ο κυριότερος λόγος που επιλέγουν τα Βαλκάνια για τα… μπάνια του λαού και την ξεκούρασή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου, η τρομοκρατία που βρίσκεται σε έξαρση, η πολιτική αστάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως μετά το Brexit, η απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική Τουρκία και φυσικά η οικονομική κρίση που έχει αναγάγει τις διακοπές σε… πολυτέλεια είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οι Έλληνες στρέφονται στον εσωτερικό τουρισμό.
Σύμφωνα με εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων στη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι ικανοποιητικά. Σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν σημειώνεται αύξηση που αγγίζει το 25% σε ό,τι αφορά κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία αλλά και αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Όπως υποστηρίζει στην Karfitsa ο Βελισάριος Χωρινός, ταξιδιωτικός πράκτορας «σημαντικός παράγοντας που ευνόησε την αύξηση αυτή είναι το γεγονός πως το ελληνικό Πάσχα και η Αργία του Αγίου Πνεύματος γιορτάστηκαν νωρίς. Πέρσι έπεσαν πιο αργά. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι έσπευσαν να προγραμματίσουν την καλοκαιρινή τους άδεια από τη δουλειά και να οργανώσουν της θερινές τους διακοπές».
Αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί
Στις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών πρώτοι έρχονται οι ελληνικοί νησιωτικοί προορισμοί οι οποίοι συνδέονται αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά με τη Θεσσαλονίκη. Την τιμητική τους έχουν η Πάρος, η Σύρος, η Μήλος, η Ικαρία και φυσικά η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος που συνδέονται απευθείας με την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τους… «παραδοσιακούς» τόπους διακοπών, η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέχουν τα πρωτεία.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Χωρινός σε ό,τι αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού οι Έλληνες ταξιδιώτες επηρεασμένοι από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα που καταγράφηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προχωρούν σε κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων σε περιοχές των Βαλκανίων. Στις top επιλογές τους παραμένουν βέβαια οι Δαλματικές Ακτές, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Βαρκελώνη ενώ μεγάλη ζήτηση φέτος καταγράφεται και για την Μάλτα.
Σύμφωνα με τον κ. Χωρινό οι εποχές που οι Βορειοελλαδίτες προγραμμάτιζαν διακοπές… δεκαπέντε ημερών,  έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των πολλών φόρων, για χιλιάδες Έλληνες οι διακοπές  μοιάζουν με… πολυτέλεια. «Όσοι παρόλα αυτά έχουν κάνει τα κουμάντα τους και έχουν την δυνατότητα για κάποια απόδραση επιλέγουν ταξιδιωτικά πακέτα των πέντε ή των έξι ημερών». Τις υπόλοιπες ημέρες της άδειά τους επιλέγουν να τις περνούν σε κάποιο εξοχικό που μπορεί να διαθέτουν στη Χαλκιδική ή φιλοξενούμενοι σε κάποιο σπίτι γνωστών.
Γυρίζουν την πλάτη σε Αγγλία και Τουρκία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των Ελλήνων παρουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Karfitsa άνθρωποι της αγοράς λόγω… Brexit «έπεσε» η βρετανική λίρα με αποτέλεσμα να είναι πιο… οικονομική. «Η Αγγλία έγινε φθηνότερος προορισμός, ωστόσο λόγω του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος δεν την επιλέγουν αρκετοί για διακοπές» αναφέρει ο κ. Χωρινός, ο οποίος συμπληρώνει πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και για άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως είναι οι Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. Μηδενικό είναι το ενδιαφέρον και για την γειτονική Κωνσταντινούπολη που στο παρελθόν ήταν πόλος έλξης χιλιάδων Ελλήνων. Επηρεασμένοι από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας – λόγω απόπειρας πραξικοπήματος αλλά και εξαιτίας της επιμονής του Ερντογάν να γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη- σύμφωνα με τους πράκτορες «λίγοι είναι πλέον εκείνοι που την επιλέγουν».
Στη Χαλκιδική ούτε… ράντζο
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης εκατομμύριων τουριστών παγκοσμίως. Οι μεγάλοι tour operators κάνουν λόγο για «χρυσή χρονιά» μιας και οι κρατήσεις αγγίζουν σε ορισμένες περιοχές ακόμα και το 90-95% μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το 2016 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 28 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 30 εκατομμύρια τουρίστες τουλάχιστον. Στη Χαλκιδική αυτή την περίοδο τα διαθέσιμα δωμάτια είναι… είδος προς εξαφάνιση, αφού σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος η πληρότητα τον Ιούλιο αγγίζει το 80% και τα Σαββατοκύριακα το 100%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Αύγουστο. «Κατά βάση οι περισσότεροι επισκέπτες αυτή την περίοδο είναι Βαλκάνιοι, Βρετανοί και Ρώσοι. Οι Έλληνες επιλέγουν τη Χαλκιδική για μια ή δυο διανυκτερεύσεις» υπογραμμίζει ο κ. Τάσσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκρατήσεις κρίνονται ικανοποιητικές μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μια παράταση της φετινής τουριστικής περιόδου κατά μια εβδομάδα, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσσιος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.