Χωρίς εμβόλιο ιατρικοί επισκέπτες

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Με ένα μεγάλο ερωτηματικό έχουν μείνει οι ιατρικοί επισκέπτες αναφορικά με την μη ένταξη τους στην πρώτη φάση των εμβολιασμών. Πέντε μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» υπάρχουν εργαζόμενοι στον κλάδο που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.

Οι ιατρικοί επισκέπτες είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που ενημερώνουν τους γιατρούς γύρω από τις νέες εξελίξεις, τις έρευνες και τις μελέτες για το εκάστοτε φάρμακο που εξειδικεύονται, ανάλογα με την εταιρεία που εργάζονται. Ο χώρος της εργασίας τους είναι τα ιδιωτικά ιατρεία και τα νοσοκομεία, τα οποία επισκέπτονται, ώστε να πληροφορήσουν το ιατρικό προσωπικό για τα σκευάσματα.

Για αυτό τον λόγο πίστευαν ότι θα ήταν μέσα σε εκείνους τους κλάδους που θα εμβολιάζονταν πρώτοι, λόγω της ιδιαιτερότητας της δουλειάς τους, καθότι ο χώρος εργασίας τους είναι οι ιατρικοί χώροι.

Ο πρόεδρος του σωματείου ιατρικών επισκεπτών Βορείου Ελλάδος, Παναγιώτης Καφετζής σε δηλώσεις του στην Karfitsa ανέφερε ότι «προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, είχαμε στείλει επιστολή στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών λέγοντας ότι λόγω της φύσης του επαγγέλματος μας ως ιατρικοί επισκέπτες, όπως και οι βοηθοί φαρμακοποιών, οι οποίοι ανήκουν στο σωματείο μας, θα έπρεπε να εμβολιαστούμε την ίδια περίοδο με το  υγειονομικό προσωπικό». Η απάντηση όμως που έλαβαν ήταν αρνητική και οι ιατρικοί επισκέπτες «έπεσαν» από τα σύννεφα. «Αν και επετράπη ο εμβολιασμός από νωρίς για τους βοηθούς φαρμακοποιών δεν έγινε το ίδιο και για εμάς. Απορήσαμε για ποιο λόγο δεν έγινε δεχτό το αίτημα μας», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση αυτή ήταν λάθος γιατί «στους χώρους αναμονής των ιατρείων ή στα νοσοκομεία μπορεί κάποιος ασθενής που βρίσκεται εκεί να είναι φορέας του ιού και να μην το γνωρίζει. Οπότε καθημερινά ερχόμασταν και εξακολουθούμε να ερχόμαστε σε επαφή με δυνητικά φορείς του ιού, αλλά και ευπαθείς ομάδες, αρρώστους ή ηλικιωμένους». Προσθέτει επίσης ότι «ως ιατρικοί επισκέπτες λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ενάντια στα διασπορά του ιού. Μάλιστα, επισκεπτόμαστε γιατρούς κατόπιν ραντεβού, όμως θα έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί».

Κρούσματα και ένας θάνατος ιατρικού επισκέπτη

Από την αρχή της πανδημίας έως τώρα έχουν νοσήσει με κορονοϊό αρκετοί ιατρικοί επισκέπτες, ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος. «Είχαμε κρούσματα κορονοϊού στον κλάδο μας και δυστυχώς έναν θάνατο, την ‘’μαύρη’’ περίοδο που διένυσε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Κάποιοι συνάδελφοι νοσηλεύτηκαν σοβαρά σε νοσοκομεία και άλλοι έκαναν καραντίνα στο σπίτι», αναφέρει ο κ. Καφετζής.

Χωρίς εμβόλιο ακόμη και εργαζόμενοι σε εταιρείες που το ανακάλυψαν

Πλέον σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών υπάρχουν ιατρικοί επισκέπτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, καθότι μπαίνουν σε προτεραιότητα με βάση το ηλικιακό όριο, όπως όλοι οι πολίτες.

Παρατηρείται μάλιστα το εξής φαινόμενο: ούτε δυο από τις εταιρείες που ανακάλυψαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δεν μπορούν να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Δ.Β. που εργάζεται σε μια από τις εταιρείες που διαθέτουν το εμβόλιο, ωστόσο περίμενε να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα που ανήκει για να κάνει τις δυο δόσεις. «Έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί όλοι οι ιατρικοί επισκέπτες για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς στους χώρους εργασίας μας. Προσωπικά έκανα το εμβόλιο με βάση την ηλικία μου, όπως ορίζει το σχέδιο των εμβολιασμών. Η εταιρεία μου δεν εμβολίασε κανένα κατ’ εξαίρεση. Τήρησε όλα τα πρωτόκολλα. Όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί είναι λόγω της ηλικίας τους και εμβολιάστηκαν με όποιο εμβόλιο τους έβγαλε η πλατφόρμα», περιγράφει. Σημειώνει δε ότι «το κράτος έπρεπε να μας είχε επιτρέψει να εμβολιαστούμε από την πρώτη φάση. Όπως για παράδειγμα οι γιατροί εμβολιάστηκαν επειδή είναι ο χώρος εργασίας τους τα νοσοκομεία και τα ιατρεία, έπρεπε να γίνει και για εμάς, γιατί έχουμε το ίδιο εργασιακό περιβάλλον».

 

Από την έντυπη έκδοση της Karfitsa