06:27, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Δ.Ζερβουδάκης: Γίνονται προσαγωγές σε μουσικούς του δρόμου

10275403_1017634511606867_851284221267237117_o
Μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης καταγγέλλει ότι γίνονται προσαγωγές σε μουσικούς που παίζουν στον δρόμο.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι «προτείνουμε λοιπόν ένα πρωινό μιας ηλιόλουστης Κυριακής, (θα δούμε πότε ακριβώς) να “καταλάβουμε” ειρηνικά ένα μεγάλο μέτωπο της παραλίας μας (Θεσσαλονίκη), με σκοπό την άσκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη διακίνηση της μουσικής και γενικότερα της τέχνης και των ιδεών».
 
 
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Εκδιώκουν και παρενοχλούν, κάνοντας “συστάσεις”, ακόμη και προσαγωγές, νέους μα και παλαιότερους μουσικούς, που παίζουν και τραγουδούν στο δρόμο, εξημερώνοντας τη βαρβαρότητα του αστικού τοπίου των πόλεών μας. Έχω την βάσιμη υποψία ότι η μεγάλη αυτή αλητεία στηρίζεται σε έναν νόμο του Μεταξά για την καταπολέμηση της ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ…. Από ότι επίσης μαθαίνουμε, όλο αυτό υλοποιείται, αν όχι με την παραίνεση, σίγουρα με την ανοχή των κατά τα άλλα “προοδευτικούληδων” που φωλιάζουν στη θαλπωρή των στρογγυλών καρεκλών των δημοτικών μας αρχών.Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, αποφάσισε πρόσφατα, να στραφεί με κάθε τρόπο ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, κάνοντας παράλληλα και όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη. Είναι παιδιά από τα μουσικά σχολεία, είναι παλιοί καθώς και νεώτεροι μουσικοί που τους μαστίζει η ανεργία. Καλλιτέχνες γενναιόδωροι που ομορφαίνουν τις πλατείες και τους δρόμους ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ που ευαγγελίζονται οι ιδιοι οι “άρχοντες” ΜΕ ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Την πληροφορία που σας μεταφέρω εδώ και λίγες μέρες την πήρα από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (στην οποία συμμετείχα σαν απλό μέλος του ΣΜΒΕ). Ο σύλλογος λοιπόν αποφάσισε να παρέμβει δραστικά θεσμικά. Παραπέρα, αποφασίστηκε επίσης η υλοποίηση κάποιων δρώμενων με σκοπό την κοινοποίηση την καταγγελία καθώς και την απαλοιφή του θέματος.
Η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος αφήνοντας ένα νόμισμα ως ανταπόδοση στο καπέλο ενός καλλιτέχνη του δρόμου, δεν μπορεί σε καμια περίπτωση να θεωρείται επαιτεία. Αποτελεί μια καθαρή αναγνώριση και ανταπόδοση προς τον καλλιτέχνη, για την πολιτιστική προσφορά του και τον χρόνιο κόπο του. Δεν αποτελεί κατάληψη Δημόσιου χώρου (αστεία πράγματα). Τέλος η πράξη αυτή καθεαυτή, δεν μπορεί να έχει κανενός είδους οικονομικής ανταπόδοσης σε φορείς, όπως η ληστρική ΑΕΠΙ…
Μία πόλη, μέσα σε μια κοινωνία που καταρρέει, εξανθρωπίζεται με αυτή την δράση! Σε καμία περίπτωση η πόλη αυτή, δεν θίγεται με την παρουσία και τη δραστηριότητα όλων αυτών των καλλιτεχνών, όλων αυτών των ανθρώπων της!!!
Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε έναν μάγκα λεβέντη φίλο μας τον Σταυράκη τον Μπακούρο.
Είχε το θάρρος να “βγάλει” την τέχνη του εδώ και χρόνια στον δρόμο, παρά να βουλιάξει στην αναξιοπρέπεια της αεργίας. Αντεξε, ώσπου λύγισε. Έφυγε νωρίς…
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Προτείνουμε λοιπόν ένα πρωινό μιας ηλιόλουστης Κυριακής, (θα δούμε πότε ακριβώς) να “καταλάβουμε” ειρηνικά ένα μεγάλο μέτωπο της παραλίας μας (Θεσσαλονίκη), με σκοπό την άσκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη διακίνηση της μουσικής και γενικότερα της τέχνης και των ιδεών.
Μουσικοί παλιοί και νέοι που χάσανε τις δουλειές τους με αποτέλεσμα να ασκούν την τέχνη τους στο δρόμο πια, μαθητές των μουσικών σχολείων, φοιτητές των μουσικών σχολών, ζογκλέρ των φαναριών, ξυλοπόδαροι, κλόουν, χορευτές, ηθοποιοί, ζωγράφοι, εικαστικοί, γκραφιτίστες…
Χωρίς μηχ/τα χωρίς ειδικές άδειες χωρίς ιθύνοντες…
Να έρθουν δίπλα δίπλα όλοι οι καλλιτέχνες που θίγονται από τον άδικο νόμο της ντροπής περί επαιτείας και όχι μόνον.
Ανώνυμοι κι επώνυμοι στον ίδιο δρόμο, στην κοινή αφετηρία.
Ελεύθερη Τέχνη. Ανοιχτή κοινωνία. Ζωντανή παραλία.
1ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Υπό την αιγίδα του ιστορικού σωματείου του ΣΜΒΕ. (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος)
Παρακαλώ διαδώστε το. Μπορούμε!