Δεκαέξι χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου
Λίγους μήνες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.
Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα, και πλήθη κόσμου, που κυμαίνονταν από «εκατοντάδες χιλιάδες»έως «εκατομμύρια»παρευρέθησαν στη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ιδεαλιστής,ευφυέστατος και δεινός ρήτορα ο Ανδρέας Παπανδρέου «μάγευε« τα πλήθη κάθε φορά που έβγαινε στο μπαλκόνι και το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε ριζικές αλλαγές σε παιδεία και υγεία, αναβάθμισε το δημόσιο τομέα,καθιέρωσε τον ΑΣΕΠ,αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, καθιέρωσε στην ψήφο στα 18 και πραγματοποίησε τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό σχεδιασμό του ελληνικού κράτους δημιουργώντας μια καινούρια μεσαία τάξη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν και πολλά αρνητικά της σύγχρονης Ελλάδας , όπως το πελατειακό σύστημα, η αύξηση της διαφθοράς και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.
Το πιο μελανό σημείο της πορείας του ήταν το σκάνδαλο Κοσκωτά και ηδίκα που ακολούθησε το 1989 δημιουργώντας φοβερούς τριγμούς στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Η πορεία προς το ΠΑΣΟΚ
Το 1936, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο φοιτητής τότε της Νομικής Σχολής συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η πολιτική του καριέρα αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως βουλευτή Αχαΐας του κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου.
Στη δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, του οποίου γίνεται πρόεδρος.
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48%. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πια πρωθυπουργός.
Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το Κίνημα έρχεται δεύτερο κόμμα έχοντας ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά..
Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία, Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του 1996 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.