fbpx

, Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Δεν ευθύνονται τα βουλωμένα φρεάτια για τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη!»

DSC_3704Η Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά σήμερα είδε τους δρόμους του κέντρου να μετατρέπονται σε «ποτάμια», εξαιτίας της δυνατής νεροποντής που διήρκεσε λίγα λεπτά. Ωστόσο, τα βουλωμένα φρεάτια στα οποία αποδίδουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου, σύμφωνα με τον διευθυντή Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ δεν ευθύνονται για τα όσα βλέπουμε τις βροχερές μέρες.
Όπως επισήμανε σε εισήγηση του ο κ. Παντελής Λεγμπέλος, «Τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους της πόλης, κατά την διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων, παρουσιάζονται κυρίως λόγω της ανεπάρκειας, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, του υφισταμένου δικτύου να δεχθεί όμβρια ύδατα με τέτοια ένταση και διάρκεια και όχι στο ότι τα φρεάτια υδροσυλλογής ή οι αγωγοί δεν καθαρίζονται ή δε συντηρούνται επαρκώς. Το ότι οι σχάρες συντηρούνται διαρκώς και επαρκώς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, με το πέρας των φαινομένου και με την απομάκρυνση των νερών από τους αγωγούς δε δημιουργούνται πουθενά λίμνες στην πόλη και τα “νερά” απομακρύνονται μέσω των φρεατίων υδροσυλλογής προς τους αγωγούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ.
Παρουσιάζοντας στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην πόλη και ειδικά τα έτη 2004, 2009, 2010 και 2014 υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο της δεκαετίας και πολλές φορές ακόμη και την 25ετία πλησιάζοντας την πεντηκονταετία. Μάλιστα, η καταιγίδα της 25ης Αυγούστου 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Α.Π.Θ., ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 χρόνων. Επίσης σημαντικότατες ήταν οι καταιγίδες της 17ης Σεπτεμβρίου του 2004, της 27ης προς 28η Οκτωβρίου του 2010, της 15ης Ιουλίου και της 8ης προς 9η Δεκεμβρίου του 2014. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ ο μέσος όρος ετήσιας βροχόπτωσης της 10ετίας 2005-2014 ήταν 380mm, το 2009 ήταν 450mm, το 2010 ήταν 490mm και το 2014 ήταν 671mm(!!).
Ο κ. Λεγμπέλος είπε ότι το Πολεοδομικό Συγκρότημα δε διαθέτει χωριστικό σύστημα αποχέτευσης αλλά παντορροϊκό κατά 75% περίπου. Οι αγωγοί όμως μελετήθηκαν ως αγωγοί ακαθάρτων και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε παντορροϊκούς, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εμφανιζόμενες πλημμυρικές παροχές. «Οι υποδομές της πόλης αντιστοιχούν σε μια πόλη με πολύ μικρότερο πληθυσμό και έκταση. Στη Θεσσαλονίκη οι υποδομές είναι πολύ κατώτερες απ’ αυτές που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες. Είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί ν’ αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι Εισαγγελικές Αρχές πρέπει να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν τα δομικά προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και σε περίπτωση ατυχήματος να μην αποδίδουν εύκολα κατηγορίες κατά στελεχών της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.», είπε μεταξύ άλλων και ξεκαθάρισε ότι το υπάρχον δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων χρειάζεται να αναβαθμιστεί ή να συνδυαστεί με νέα έργα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις της Θεσσαλονίκης. «Θα πρέπει να συνταχθούν μελέτες από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ή από την Περιφέρεια και να κατασκευαστούν νέοι αγωγοί ομβρίων (σε χαμηλές περιοχές ειδικότερα) που θα μειώσουν ανάλογα τη ροή στο παντορροϊκό δίκτυο ενώ θα αυξήσουν το μήκος του δικτύου ομβρίων υδάτων. Με την κατασκευή τους θα αμβλυνθούν περισσότερο τα πλημμυρικά φαινόμενα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.