, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον φόρο"

oinoparagogoi_dimarxeio
Της Έλενας Καραβασίλη
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους οινοπαραγωγούς, ενάντια στον ΕΦΚ στο κρασιά που, όπως λένε, είναι βόμβα στα θεμέλια του κλάδου, καθώς βάζει “λουκέτο” στα οινοποιεία, εξοντώνει την αμπελουργία και ευνοεί τα παράνομα κυκλώματα.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο Δημαρχείο, προκειμένου να ενημερώσουν τους φορείς για τις κινητοποιήσεις, αλλά και τα αιτήματά τους, ενώ σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες οινοποιεία θα παραμείνουν κλειστά, σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους.
mpoutaris
Άλλωστε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης είναι και ο ίδιος οινοπαραγωγός και τοποθετήθηκε για το ζήτημα, λέγοντας πως θέλει να επιμείνει στο ότι “το κρασί είναι γεωργικό προϊόν με αλκοόλ και όχι οινοπνευματώδες ποτό. Το είπα και στον Αποστόλου αυτό. Θα μπορούσε να μπει ένα ειδικό τέλος προσωρινό. Πρέπει να μη χαρακτηριστεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. ΕΦΚ στο κρασί δεν υπάρχει σε καμία χώρα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
mpoutaris2
“Έχουμε προσκαλέσει τους δημάρχους των αγροτικών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης όπως το ΕΒΕΘ, τον ΣΕΒΕ και τον ΣΒΒΕ, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που έχει επιφέρει στον κλάδο μας ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί. Έχουμε το ψήφισμα που θα επιδώσουμε στην περιφέρεια και στο υπουργείο, ώστε να λάβουν γνώση οι φορείς. Έχουν γίνει κι άλλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με το κλείσιμο των οινοποιιών. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Αν είναι δυνατόν να καταργήσει αυτό το νόμο, αν όχι, τουλάχιστον να δοθεί μία αναστολή, για να μπορέσουν να βρουν τα χρήματα για να προκαταβάλουν μέχρι 31 Ιανουαρίου τον φόρο που ανέρχεται στις 25.000 ευρώ για έναν μικρό οινοποιό” ανέφερε ο διευθυντής της ΕΔΟΑΟ, Γιάννης Αλμπάνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Στυλιανός Κεχρής, δήλωσε πως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. “Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση. Αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων, ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ θα μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Η επιβολή του ΕΦΚ είναι θέμα αρχής. Φορολογούμε ένα αγροτικό προϊόν. Δε μπορούμε να το δεχτούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κρασί είναι ένα τέτοιο προϊόν και όχι αλκοολούχο ποτό” ανέφερε ο οινοπαραγωγός Στέλιος Μπουτάρης και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε έτσι με το λάδι, τη ντομάτα κτλ. Είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραοικονομίας. Το κρασί έχει καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικό και να κερδίσει την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτά τα 0,20 λεπτά που ζητά η Κυβέρνηση είναι πάρα πολλά ιδίως για τους μικρούς οινοποιούς. Σκεφτείτε τι αύξηση θα έχουν και ποσό θα ακριβύνουν τα φτηνά κρασιά. Είναι μία αλυσιδωτή αύξηση”, τόνισε με νόημα.
Oinoparagwgoi